新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 18946|回復: 19

[兩聲道] “金時唔同往日”的家訪

“金時唔同往日”的家訪

星期六又一行三人 James hing, Dee hing 及我到信兄家中滚攪,滚攪。

先來個全家福

系統成員分別
Pre Amp Accuphase C2810

Power Amp Accuphase P7100

CDP Accuphase DP510

Speaker B&W 803D

黑膠唱盤 Project  2Xperience

Ortofon Vivo MC 頭

今次之行主要目的是聽信兄的黑膠系統的,因為信兄新買的洗碟機話要等我哋嚟剪綵喎,呢樣只是講笑,真正係要俾 Dee hing 呢位準膠員去吸多 D 膠毒。
信兄對黑膠要求不高,所以用的都係入門器材,Project 無論價錢及設計都幾親民,所以為好多新入膠門嘅同好追捧 (包括小弟) , 首先,我帶了針磅係幫信兄 check 針壓的,手快快就將針壓調至中間水平,一開声,声音令人容易接受,但声音理想,聲音死實又撑不開,James hing 即刻提議將針壓較輕D試下,於是快快手較輕左再試,声音果然開揚左,但可以再好 D,於是我哋再三嘗試將針壓較輕,最後結果後較至個 MC 頭嘅最輕上限 1.6 收貨,声音廣濶開揚,輕快,質感豐富,James hing 果然有對金耳朶,一聽便知問題所在 ,而且黑膠真係不需投資太多亦有理想回報,dee hing 毒引又加深左了。

玩開膠膠,梗係玩埋附件,呢部洗碟機不用多介紹了,係信兄的新玩具。

另外幾位主角就係 “金時唔同往日”的 Accuphase C2810, Accuphase P7100,Accuphase DP510,及B&W 803D,点解咁講,因為小弟大半年前已到訪過信兄家聽此系統,信兄當時都係全套新購入無耐,声音可以話平衡未夠之餘,803D每邊3隻低音單元共6隻,確實令 7100推得吃力,而且要在一個聆聽空間即客廳(sofa) 面對闊11' x 10'地方容納 803D的低音確實唔客易,因為當時的一休大師亦是玩緊和信兄同樣的器材,亦有幸聽過,聽後感和信兄家中一樣,但今天所聽到的聲音可以話和上次天與地,高中低平衡很好,低音在 7100控制及驅動下處理得很好,沒有過剩的情況,播天下第一鼓非常過引,7100 驅動力實在强悍,整套系統經過一年 run-in 已進入狀態,鬆容不小,803D 在 2810 及7100 控制下播放各方面的音樂更是手到拿來,好多人擁有好器材時,未有等到那件好器材發揮的時侯,未過蜜月期已換上其他器材,係呢度真係要恭喜信兄,他度過了最艱難的日子,收成期來臨了,日日有靚音樂陪伴喇。  

最後多謝信兄熱情招待,今天玩得非常開心。

評分

查看全部評分

感謝分享
回復

Billy兄嘅包膠越嚟越精彩
回復

今次到shun 兄家訪又一次新體會,眼見在這空間放一對803D底頻會係點?
當聽完“天下第一豉“就更加佩服金仔控制力,每一下鼓聲清脆利落全沒半點肥腫,
聽到我毛骨悚然不亦樂乎
回復

D膠膠同音響器材好正呀
回復

多謝各位師兄賞面光臨寒舍指導,汗顏。
我係L牌仔,仲有排學師。再次感謝 Billy,  James and Dee 兄既指導。
回復

Billy兄寫家訪報告原來都有一手! 今次用的主題真的非常貼切,很有心思!
回復

回復

正正分亨
回復

shun11 發表於 2012-12-3 07:44
多謝各位師兄賞面光臨寒舍指導,汗顏。
我係L牌仔,仲有排學師。再次感謝 Billy,  James and Dee  ...

信兄一早就應該o係"會員音響組合分享區 "分享啦
回復

金璧輝煌! 竟然連部Onkyo都係金色!
回復

終於見到信兄家中的system啦!^.^
回復

回復

我係睇完Kelvin兄嘅"金鑽組合"Report先過嚟睇。個Report都好好睇,要加分。
回復

真銷魂
回復

心里的梦想
回復

我对802b或803b都有兴趣请你可否讲下它们的分别
回復

好正,我都想聽吓!
回復

感謝分享.
回復

感謝分享x2