新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 8955|回復: 14

[官方測試報告] racewong report~TARALABS THE GOLD AC

上星期剛完了電源線大比拼, 四條pc中, 只有STEALTH DREAM V10 DIGITAL 及TARALABS THE GOLD AC我未用過, 加上比拼期間, 我只係坐o係側邊, 根本聽唔真.

所以二話不說就借左番屋企玩, 順便出番個REPORT比其他無去大比拼既會員了解這兩條線既特性.

今次主角TARALABS THE GOLD AC既包裝是一個精美紙盒, 線身一貫粗壯. 中間使用透明熱縮膠包著型號THE GOLD的LABEL.

IMGP1670.JPG IMGP1671.JPG IMGP1672.JPG

測試器材

Audio Research Ref. CD8 / Ref. 5 SE/PassLabs XA 100.5
Magnepan 3.7

IC - Nordost Valkyria, Cardas Clear , SC - transparent Reference, PC - Shunyata

由於本人使用的POWER AMP是MONO BLOCK, 所以今次試唔到插後級.

只能插CDP 和 PRE-AMP測試.

測試軟件都係今年碟機天碟2012原音精選.

首先將the gold ac插入CD8聽第五首王菲,
優點 : 空氣感 / 空間感 / 全頻質感的確係TARALABS 高型號線材既強項, 大家都知道, 要一對線做到好強既空間感唔難, 難就難在全頻質感沒有減弱. 歌曲中段既低頻量感豐厚.
缺點 : 可能係新線關係, 中頻人聲方面偏硬, 口型略嫌大左少少.

試完人聲, 就試埋第四首既鋼琴啦.
優點 : 堂音極為豐富, 能量感強, 分析力高, 能輕易表達出按鍵力度!
缺點 : 無

之後到古典曲目,
優點 : 夠氣勢, 動態強, 分析力高, 音場夠闊.
缺點 : 深度略嫌不足, 低頻有量但略欠線條.

在我的組合, 這THE GOLD AC很適合屏風的特性, 尤其係能量感, 中高頻的堂音極為豐富. 聽鋼琴好過引, 動態堂音極為出色.

之後就將the gold ac插前級REF5se, 很奇怪地, 在CD8的缺點,例如: 人聲口型, 深度不足的問題並不明顯. 而所有優點都得以保存!

總結, 在我的組合, 這條THE GOLD AC比較合適配搭前級, 或可能更適合用在後級呢!

評分

查看全部評分

Very thick!
The purple colour deviates from Taralab's tradition of using black colour outer coat.
回復

多謝版主的報告
回復

相片所示, 對喇叭線是什麼牌子?
回復

細tec 發表於 2012-12-27 11:58
相片所示, 對喇叭線是什麼牌子?

這是舊相呀!

我現用上一代既Transparent Reference sc.
回復

版主:

請問貴過神鵰V 10 幾多 ? THANKS !
回復

"之後就將the gold ac插前級REF5se, 很奇怪地, 在CD8的缺點,例如: 人聲口型, 深度不足的問題並不明顯. 而所有優點都得以保存!"

小弟覺得要知到一條PC的等點, 插係CDP上係最為清析的!
回復

快點試埋條 V10 digital 啦..
回復

morel 發表於 2012-12-27 13:04
"之後就將the gold ac插前級REF5se, 很奇怪地, 在CD8的缺點,例如: 人聲口型, 深度不足的問題並不明 ...

我都覺得插cdp最明顯, 但有好多pc, 原廠建議插後級, 就真係要插後級了.
回復

個人覺得STEALTH V.10 真的是不錯...
我之前也有GOLD AC ... 但總覺得他的中頻感不夠渾重,,,, 高頻的確亮麗,,, 也夠3d ..
但就是不夠punchy...
回復

這兩款線不知道是甚麼價位?
回復

sunny14148 發表於 2013-2-22 10:06

hmmm..........我都忘記左問代理添!. 哈哈...

今日問問代理先..
回復

racewong 發表於 2013-2-22 11:31
hmmm..........我都忘記左問代理添!. 哈哈...

今日問問代理先..

racewong兄,小弟現在用 Focal Electra 1038 Be,有甚麼喇叭線好介紹。
回復

sunny14148 發表於 2013-2-22 11:49
racewong兄,小弟現在用 Focal Electra 1038 Be,有甚麼喇叭線好介紹。

未知你要求想改善咩喎?!
回復

sunny14148 發表於 2013-2-22 10:06

定街30K
回復