新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 39763|回復: 78

[兩聲道] 勇闖西毒白駝山莊

火.. [複製鏈接]
傳說西毒白駝山莊, 滿怖毒蛇猛獸, 非常危險, 一不小心, 就會中毒身亡, 小弟今日就抱住必死決心, 勇闖白駝山莊..................

Kharma 3.2.2

EMM labs DCC2 SE + CDSD SE

ASR Emitter II Exclusive

ASR Emitter II Exclusive 電池

NBS 電源處理器

FE Pagode edition

Kharma Enigma Signature Power Blcok

Odin XLR

NBS Black Label II

JMR HP216B Triple-run

一踏入白駝山莊, 首先見到一對Kharma 3.2.2座地喇叭, 未聽聲, 已經知道劇毒無比, 跟住就係全港首對神兵架FE Pagode edition, 單是呢對神兵架, 已經貴過我屋企套喇叭.............
神兵架上全是神兵利器, 首先上路係EMM labs DCC2 SE + CDSD SE, 再嚟下路係ASR Emitter II Exclusive, 呢部ASR話就話係合併機, 但實際係四神合一, 事關後面仲有三舊大電池, 電池內之電源, 有如蒸餾水般清純...............
白駝山莊最出名係毒蛇特別多, 其中萬毒之皇Odin XLR, 負責接駁EMM labs DCC2 SE同部ASR Emitter II Exclusive, 其他Kharma Enigma Signature, BMI, NBS Black Label II等等, 真的不能錄..............
但最意外的竟是條Speaker Cable, 竟是JMR HP216B, 不過呢係JMR係行Triple-run加古河碳纖頭, 西毒竟然棄Kharma Enigma Signature而不用, 莫非JMR真有過人之處...............
睇完西毒的神兵利器, 係時候一試它們的實力, 先試女聲的胡琳, Kharma 的高貴而甜美的聲音, 真係令人置身於仙境一樣, 胡琳的聲線如絲般幼滑, 結象非常清晰, 一邊聽, 一邊幻想懷抱住一絕色美女, 竟然讓人重拾忘記已久的初戀感覺.......初戀呀........我要初戀呀................
試完女聲, 再試樂器聲, 整套器材造出既深且闊的音場, 樂器聲非常離箱及清晰, 時而萬籟俱靜, 時而晴天霹靂, 聽一些鼓聲時, 低頻收放非常乾淨利落, 衝擊力比想像中強..............
之後西毒再拿出一張細細隻的CD, 話係一比一壓制的CD, 入面只一些聖誕音樂, 但音色非常優美, 一首普通的聖誕音樂, 竟然變得百聽不厭, 其間有些樂器聲還走到天花板上, 之後還聽了很多不同類型的音樂, 不過小弟耳力有限, 已經招架不住, 不過今趟真令小弟大開耳界, 在此多謝西毒讓小弟見識何謂真正的Hi-end.............

評分

查看全部評分

啊教主, 今次又有咩新目標....唔係..係啟發先啱

西毒嘅地頭, 你都敢去......
回復

啊教主, 今次又有咩新目標....唔係..係啟發先啱

西毒嘅地頭, 你都敢去......{:5_217: ...
chrisclw 發表於 2010-11-26 00:22

我不入地獄, 誰入地獄..........
回復

我不入地獄, 誰入地獄..........
hkp1196 發表於 2010-11-26 00:32

真衛大....

等我遲d又去地獄走轉先
回復

件件精品,正
回復

我早几日都入咗轉地獄,順便帶走條BMI返屋企玩,跟SIMON學嘢真好.
回復

勁到震! 不過我都搵到樣野係我屋企有能力買到既....就係個塊宜家既原隻羊毛地氈

評分

查看全部評分

回復

傳說西毒白駝山莊, 滿怖毒蛇猛獸, 非常危險, 一不小心, 就會中毒身亡, 小弟今日就抱住必死決心, 勇闖白駝山 ...
hkp1196 發表於 2010-11-25 23:57

阿明你找屎喇去東門屋企~~~

評分

查看全部評分

回復

好正ar~我都想去聽下~
回復

勁到震!  不過我都搵到樣野係我屋企有能力買到既....就係個塊宜家既原隻羊毛地氈  ...
kachow 發表於 2010-11-26 01:59

文不對題, 惡意灌水, 扣分................
回復

簡直係天堂啦。
正到咁!每一個細節都好認真喎。
有機會聽下已經好幸福喇,成套加埋相信樓都買到層。
在這個家訪世界,真係大開眼界。
回復

簡直係天堂啦。
正到咁!每一個細節都好認真喎。
有機會聽下已經好幸福喇,成套加埋相信樓都買到層。
在這 ...
Siupaktao 發表於 2010-11-26 10:26

不過聽完, 番到自己屋企就...............
回復

西門兄d隨左機係極品..線用到最盡善盡美之外. 都睇得出花左好多心機落保養器材同Room acoustic. 絕對唔係齋用錢買靚聲既一般發燒友!
回復

JMR真係有料到. 西毒收埋咁多天價線材都唔用, 用條JMR三合一.

一定有D料到.
回復

有幾隻"銅杯" 匿埋左
回復

正到嘔呢d毒唔怕中...我諗一世人都無乜幾多次聽呢d極品........
回復

真係唔敢聽........聽完都唔知點算..........
回復

正到嘔呢d毒唔怕中...我諗一世人都無乜幾多次聽呢d極品........
howin 發表於 2010-11-26 15:35

豪哥,搵日我哋一齊去破地獄
回復

shadam 發表於 2010-11-26 16:04

咁就唔該叫埋我啦!
回復

shadam 發表於 2010-11-26 16:04

好呀..好呀..呢d機會可遇不可求
回復