新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: racewong

[官方測試報告] racewong REPORT - Magnepan

老一輩教落:玩過horn 同屏封先算玩過hi fi
的確,從屏封可以學到擺位的重要,我對3.7有一年,仍然爲擺位努力
3.7的確好玩好聲
回復

nagramen 發表於 2012-12-30 08:33
2) 屏風不可貼牆擺放, 因為屏風是雙面發聲, 如太貼後牆, 某些頻段會有交叉抵消, 導至中高混濁, 低頻抵消的 ...

我試過最少都要離牆四尺, 實質多少尺就要視乎個別空間了.

我在屋企, 最理想係離牆7尺
回復

momei 發表於 2012-12-30 11:48
Hello Racewong,
原來你只有幾年的音響齡,有這樣的功力,真是後生可畏。連不同的電容和保險管 (fuse) 你都 ...

HI MOMEI兄, 小弟年紀尚輕, 仲有好多野要向前輩們學習呢!

先回答幾個問題.
1) 3.7的分音器是內置的, 並不如上兩代的3.5 / 3.6的外置, 重要的是, 3.7是不可玩BI-WIRE的.
2) 我有試過鋁帶向內 / 外, 在我家而言, 向內對中頻密度質感有著明顯提升! 所以我仍未覺得屏風既中頻乾乾淨淨的聽感. 我現用CARDAS CLEAR XLR + 上一代TRANSPARENT REFERENCE SC. 令中頻既水份更高, 聽小品已有不錯的水準呢. 哈哈.
3) 賣家因為買了全套MBL 9011 + 101E, 但因對101E要訂貨, 所以就買入3.7頂住先囉. 哈哈.

回復

c7c 發表於 2012-12-30 12:01
短短五年已經玩到這一境界,可喜可賀!

搞到我都心思思想花下Maggie添,哈哈!  不過 ...

高文推屏風當然無問題啦, 記得當年沙田麥SIR就係用29.4M推3對屏風作為低頻.
回復

racewong 發表於 2012-12-30 13:47
高文推屏風當然無問題啦, 記得當年沙田麥SIR就係用29.4M推3對屏風作為低頻. ...

Um........遲D諗諗佢!
回復

eddiengan 發表於 2012-12-30 13:20
老一輩教落:玩過horn 同屏封先算玩過hi fi
的確,從屏封可以學到擺位的重要,我對3.7有一年,仍然爲擺位努 ...

eddiengan兄, 你用膽後推3.7, 空氣感比石機更吸引呢!

不過話說回來, PASSLABS推3.7既PUNCH, 又係膽機難以做到的.
回復

racewong 發表於 2012-12-30 13:04
聽慣屏風既高質超高頻, 只有MBL喇叭才可與她比美呀!

像定位師傅講、屏風最殺食地方不是高频、而是低频!3系列或以上如果玩得好,不但量夠、低频一浸一浸、一層一層,跟胸口硬趙一拳嗰种低频係两个層次!
回復

leoking 發表於 2012-12-30 15:29
像定位師傅講、屏風最殺食地方不是高频、而是低频!3系列或以上如果玩得好,不但量夠、低频一浸一浸、一 ...

我對3.7仲有排煲鬆塊膜呀!!!

我都相信我對3.7終有一日可以做到定位李師傅所講既低頻.
回復

謝謝你答了3個問題,眀白了。
Meletsky 在金融風暴前賣了MBL,近年創立了Music Culture。聲音接近MBL,但只需約3份1價錢。
Magnepan 3 系的低音,規限於物料和物理,是否足夠,每個人的要求和看法不同。有機會去聽聽 Daniel Hertz 或是1月11/12日到文化中心聽管風琴,便會知道我說的是什麼。
回復

Racewong 兄

谢谢你的分享。短短数年已经把屏风玩到出神入化,真不简单。

正如你说的,从价格功能比,假若能把握屏风的低频搞好,甚至能重播超低,以这个价位,可以说没对手。

耳闻目见,许多朋友都无功而退,因此有胆量涉足者不多。可惜可惜。
回復

racewong 發表於 2012-12-30 13:45
HI MOMEI兄, 小弟年紀尚輕, 仲有好多野要向前輩們學習呢!

先回答幾個問題.

上手用家肯定係个一絲不苟之人,3.7雖然係過客、仍然花幾仟元配埋Mye Stand. 版主執到宝了
回復

leoking 發表於 2012-12-30 17:47
上手用家肯定係个一絲不苟之人,3.7雖然係過容、仍然花幾仟元配埋Mye Stand. 版主執到宝了  ...

係呀!依家對屏封上左Mye stand後,就冇諗過換番原裝T腳了!
回復

racewong 發表於 2012-12-30 13:16
應該唔會加價太多啦. 屏風雖然價錢便宜又高質, 但在香港吋金尺土, 玩屏風 = 玩地方, 加上屏風最靚擺位大 ...

以我以前玩的經驗,最好把長度位置分三份,大地方分五份,屏風就放在小地方三份一或大地方五份二
回復

澳門客 發表於 2012-12-30 17:53
以我以前玩的經驗,最好把長度位置分三份,大地方分五份,屏風就放在小地方三份一或大地方五份二{:1_677: ...

正是
小弟住村屋,三十五尺長,而3.7放離後牆8尺,低音最好,可惜喇叭相昛只能8呎,如果可以有十呎就好
回復

像定位師傅講、屏風最殺食地方不是高频、而是低频!3系列或以上如果玩得好,不但量夠、低频一浸一浸、一 ...

高音易得,低音難求
回復

最緊要自己試過,玩過先知物是物,非是非!
回復

chowhwk 發表於 2012-12-30 17:21
Racewong 兄

谢谢你的分享。短短数年已经把屏风玩到出神入化,真不简单。

周兄, 我只係比屏風玩左一年, 有排都未玩出屏風精緒! 我仲有排學呀!
回復

澳門客 發表於 2012-12-30 17:53
以我以前玩的經驗,最好把長度位置分三份,大地方分五份,屏風就放在小地方三份一或大地方五份二{:1_677: ...

我個廳17尺長, 暫時發覺屏風放在離後牆七尺最全面.
回復

dragonball911 發表於 2012-12-30 20:25
最緊自己試過,玩過先知物是物,非是非!

仲有好多要試呀! 不過都係等對屏風煲熟左先再算啦.

評分

查看全部評分

回復

momei 發表於 2012-12-30 15:58
謝謝你答了3個問題,眀白了。
Meletsky 在金融風暴前賣了MBL,近年創立了Music Culture。 ...

If one likes the mid and high of 3.7, one can always add a pair of subwoofers to supplment 3.7. There is an advantage of this approach as bass optimal bass position is different from mid-high optimal position.
回復