新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 7626|回復: 12

[請教] 貴豐 Diablo 夾 PMC喇叭 OK嗎?

請教各位師兄,我個朋友用緊對PMC IB2喇叭,用Byston推OK幾好聲,而家佢話想換部貴豐Diablo合併機玩,佢出面試過話好靚聲好鍾意,又話啱佢口味,但係又冇試過Diablo推PMC喇叭,唔知買咗返屋企之後會唔會唔夾聲。

想請教各位有冇人用緊或試過Diablo夾IB2,或可比D意見小弟,唔該哂
起 eosteven 聽過新的  bryston 幾好聲。 個人覺得 gryphon 會更有氣勢D,但係會比較污糟同粗D。
回復

三文魚腩 發表於 2013-2-1 21:29
起 eosteven 聽過新的  bryston 幾好聲。 個人覺得 gryphon 會更有氣勢D,但係會比較污糟同粗D。 ...

過去經驗, Diablo 開機都需要至少半個小時run in, 中高頻會柔化, 解決毛噪. 也可利用Power Cable 或電源處理器改善, 不是大問題.
回復

當年Byston夾PMC係天仙配,但係我見好多人玩PMC喇叭都唔係用Byston,返而夾其他牌字嘅Amp會仲好聲,相信貴豐夾PMC也會好聲,因為貴豐Diablo是一部相當容易夾喇叭的合併機,我認識有幾位朋友都是用Diablo,他們用的喇叭都唔同,但一樣玩得好靚聲,我聽過的有Wilson,Dynaudio,Avalon,Thiel...等等!
回復

Diablo屬清爽乾淨聲底,夾PMC喇叭應該冇問題!!!
回復

Diablo低音是一浸湧過的,不是清爽彈跳的
高中音係甜厚的
Bryston都適當厚聲的,不過會清過diablo, 無味的,唔夾pmc可能會dry
回復

三文魚腩 發表於 2013-2-1 21:29
起 eosteven 聽過新的  bryston 幾好聲。 個人覺得 gryphon 會更有氣勢D,但係會比較污糟同粗D。 ...

得閒再黎聽,呢家係Burmester+Dyna
近排你有乜搞作?
回復

eosteven 發表於 2013-2-3 02:33
得閒再黎聽,呢家係Burmester+Dyna
近排你有乜搞作?

近排換左喇吧,入左一D線,執緊個source。無聲好耐

好呀! 實會想去你度玩啦!
回復

Diablo的低音不是一浸湧過的,是有線條一浸一浸來的,中高頻快及爽,音色高貴,其實好多喇叭都啱夾Diablo,包括PMC
回復

多謝哂咁多位師兄的意見及心得,就各位的意見,我已通知我朋友,今晚佢约埋我一齊去買Diablo了!唔該哂
回復

diablo! good choice! it's difficult to find another int amp to beat it in this price range. of cuz, there are other model but diablo definitely on top of the list.
回復

andylam67 發表於 2013-2-7 11:34
diablo! good choice! it's difficult to find another int amp to beat it in this price range. of cuz,  ...

Agreed, 朋友昨晚已買了,好彩趕得切明天送貨,過年有新玩具玩,相信此Amp他也不會買錯!

在此多謝各位師兄的幫忙
回復

我用過Burmester, Goldmund及Jeff Rowland合併,無可否認,同價合併中怪豐低音是機威,但聽咗大波三百超過一個鐘,相對B仔, Goldmund及JF, 怪豐中高始终不昰我杯茶,所以至今還未接受到怪豐的音色。不喜勿插。

個人認為,講音色,石機中音色最靚最高貴合併係Dartzeel. 膽機係Kondo合併
回復