新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: mpv

[品牌] Esoteric K系列同好會

mpv 發表於 2013-8-25 08:31
要自己聽wor...我有d朋友加咗好聲,又d卻相反

Eso機好"穩", 相信只要不在"Load Disk"途中熄機 ...

oh,原求唔一定好,我仲未点試過+6db,因cdp倘在run in中。

Here is the link of the shorting cap
http://www.cardas.com/protective_caps.php

如果eso機冇問題,都試下幾隻唔同牌子嘅shorting cap。我睇過有d網站講話用係digital嘅rca位效果明顯d,同埋只用在input而output位置就不建議用shorting cap!
回復

請問如果UPCONV set ORG去聽K2 HD MASTERING (24bit 100kHz)呢類型cd嘅效果會係点? 因ORG應該只會出16bit 44.1kHz!
回復

mpv 發表於 2013-8-25 08:26
我第一部CDP係劍橋540C...K07雖然是入門,但己是相當不錯既CDP   自己中開二嫂毒..那種弱音細緻. ...

師兄,做緊乜嘢電源線同訊號線呀同埋邊隻牌子嘅線夾eso d機好d呢? 唔知cardas同acoustic harmony ok for eso cdp? 聽說arcolink嘅4030都ok。 thx
回復

咁激師兄! 我都想但係要回一回氣先,同埋要用d時間聽熟而家嘅聲及做d research!
回復

st33 發表於 2013-8-25 18:43
師兄,做緊乜嘢電源線同訊號線呀同埋邊隻牌子嘅線夾eso d機好d呢? 唔知cardas同acoustic harmony ok for  ...

short cap未用過wor....反而protect果隻有用,不過放在amp input RCA.....好似靜咗....又好似少咗嘢.... ...我用黎作保護多過調聲.....

DF的選擇....我覺非常取決於CD本身...據我所知, 所有CD都係44.1,話知你是甚麼K2,玻璃等等.......好難說DF乘幾係最好, 外國網站有分享DF x2最好....我就一時時, 之前是DF x4, 近期是DF ORG.

PC方面,搵條跟機黑雞試, 聽下差什麼再作選擇吧. 筆直幾多?
回復

而家除左前級phono input用shorting cap之外,其他位置都唔敢用住,因有d人話唔係部部都啱,用得唔好有機會連機都short埋,雖然話用shorting cap會比用金屬同膠cap更靜,所以先問下你地用開Eso機嘅師兄才决定用唔用得過,如果唔係冇謂博,用金屬non shorting都已經好ok啦!

回復

至於PC同訊號線方面,我而家係用緊雞線去run機,特別係對RCA雞到冇得再雞嘅紅白線!!!
其實比落cdp嘅PC,我都有d心水(below 10k),反而諗緊放落拖板嗰條好唔好整條粗d同靚d,我而家諗條cardas clean beyond,師兄点睇呀,比d意見小弟!

Up sampling果邊完全贊同師兄嘅講法,隻碟錄得差套嘢幾靚都冇用,而有時有d sacd本身都唔一定靚聲,而鑑硬將隻普通cd up sampling太勁,出來d聲有時都聽出怪怪地,唔真! 我暫時都係set住DF ORG,但係如果d K2 cd寫明係24bit 100kHz mastering, 用DF ORG都係會以16bit 44.1kHz出?
回復

st33 發表於 2013-8-26 02:51
至於PC同訊號線方面,我而家係用緊雞線去run機,特別係對RCA雞到冇得再雞嘅紅白線!!!
其實比落cdp ...

相信所有CD都係44.1/16bit
回復

中作二嫂毒,所以我用Shunyata Ztron Anaconda 無咩味但高中低非常平衡,細緻及音效自然淡定.  
回復

mpv 發表於 2013-8-27 23:47
相信所有CD都係44.1/16bit

ic, 錄入去正d,output原來都係16/44.1! Thx ching for the information
回復

mpv 發表於 2013-8-27 23:53
中作二嫂毒,所以我用Shunyata Ztron Anaconda 無咩味但高中低非常平衡,細緻及音效自然淡定.  
...

都睇到好多師兄用呢隻Shunyata嘅線,而且都想搵條中性d無乜味上既pc比個拖板。揾日去睇睇先,希望within筆直!
回復

st33 發表於 2013-8-28 03:30
都睇到好多師兄用呢隻Shunyata嘅線,而且都想搵條中性d無乜味上既pc比個拖板。揾日去睇睇先,希望within ...

代理街價: Anaconda at ~22k, Pyhon at ~14, Cobra at ~7k....
回復

Where can get the cable? May be price of Cobra still can think about it but the other two just too expensive for me!
回復

剛路過,我亦是K03用家,十分支持值此同好會交流 "勾二嫂" 心得!

玩二嫂,一定要聽SACD,這才可以完全發揮它精準、細緻的拾訊系統。

希望多啲用家入黎討論吓!

評分

查看全部評分

回復

我反而當自己的ESO K01 是白紙一張用PC 做主音色來源(現在用CRYSTAL CABLE PC), 然後用信息能力強的IC 分別比HEADPHONE AMP(用STEALTH IC) 同SPEAKER AMP(用NORDOST IC).

而本來有的G03X 也賣了.
回復

各位師兄,小弟用嘩哈娜電線,底用symposium 板,好ok 呀
回復

近期冇乜人索"K"
回復

嗯,時勢是 dac 啦嘛,而 eso 出 dac 一向唔多好聽。
回復

不過旗艦系列Grandioso  就真係唔同,取向完全同下一級有極大分別,包括D1 都係
回復

Grandioso 應該貴到呢......
回復