新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: bigpun1975

[品牌] naim 同好會

petery 發表於 2015-4-21 15:59
absolutely agreed and same experience on the new series of speaker cables.    Not sure I should al ...

In my opinion the new Super Lumina "Hi-line" complement with Super Lumina speaker cable well.  If you like the sound of the new speaker cable, I don't see a reason you should not go for the new "Hi-line".

The sound that I am looking for is a vibrant and focused sound with sweet body accompanied by abundant details instead of a warm, thick, chewy sound. I think the new Super Lumina series does that way better than the old cables.
回復

gutgut 發表於 2015-4-20 00:02
我本身係想買 scm11 架,不過房間細,得2.5m x 3m 左右,怕boom,買左細d 試下先~
師兄有冇用過7仔?同1 ...

我聆聽位置都係110尺左右,冇氣孔會BOOM少D的,你個位應該7仔合適點,比起上黎11會表演得輕鬆點,聽打鼓個D都OK,如果AMP supernait會夠力D啦
回復

angusn812 發表於 2015-4-21 20:18
我聆聽位置都係110尺左右,冇氣孔會BOOM少D的,你個位應該7仔合適點,比起上黎11會表演得輕鬆點,聽打鼓 ...

間房搞極都唔好聲,而家搬左出廳玩
變左bass 唔夠了........... 我個L型廳,約200呎
我同喇叭距離就唔遠,2m左右
想問下師兄你,我隻7仔而家齒音好重,我估係新喇叭高低音都未煲好 (希望係)
師兄你對11新返黎哥陣係唔係都係咁??
我而家7仔係夾緊 Supernait2
回復

gutgut 發表於 2015-5-17 16:50
變左bass 唔夠了........... 我個L型廳,約200呎
我同喇叭距離就唔遠 ...

我又冇這個問題播,你用全原裝線?我用全原裝電源線同喇叭線,MK英式牆插,豐業拖板
回復

原裝線唔好用好過用啦......
開出來果條5 PIN 線......3條芯......講真我唔追求NAIM 既原聲,只要有佢既味道,我覺得一樣可以
回復

其實師兄 ,naim 既5dim頭好影響大家配合更加多既配搭,只限配佢同廠既型號來配搭,導致使用過naim既玩家,有d 都轉向其它品牌,有d更加出售轉玩其它組合,其實仲係鐘意naim既師兄,小弟有d 小分享給各師兄

小弟以前是非常鐘情naim既原味音質.配它的合併機,轉轉手手都換過幾套,到最後我留了一部覺得自己保存得較好的naim cdi cdp,
因為我覺得佢有分析,也是咁多代naim cdp 來講算係最甜美之一機款,所以小弟都用了好多年,但玩味就放棄左佢所有原裝5din線,電源線,同佢既合併機,我喜歡聽人聲,naim既甜美人聲,我覺得唔夠,就找了一條pad 25th週年版 pc 供佢使用,rca 就轉用siltech gt 770i 25th週年,當中必要提一條5 din 既adpater 轉rca \ xlr, 依條野真係拎到naim出來既聲 變得來有肉地,又甜又滑,低頻更加變得更加有線條好睇,我知道有師兄都係用5din 轉rca 或者xlr 頭,所以放上片出來大家一齊分享一下

特別訂做的 7n 方芯銅 同 方芯銀 各3絞編織而成作為單條RCA(F)  同 XLR  (使用後音色更加明顯音場闊大,人聲更加飄...低頻控制力更加有量有潛感,至於有需要訂做既,就留意下牌子,各師兄都知去邊度搵人做

小弟都算半個naim 同好

回復

有新model出
回復

cd5xs報到
回復

有冇老手師兄, 用過naim cdi cdp 同 naim cds cdp + cd+ps , 其實2姐分別係唔係想像中咁大?
而家用緊部cdi 我覺得已經係發揮到最好既狀態,單頭cdp來講係真係已經非常好聲, 如果升上去cds 要比多平皮值得嗎?
回復

各位ching有事請教
我有部Cd5XS 直落amp
如果中間再加多一部DAC V1可以嗎?
即係Cd5xs > DAC v1> amp
咁樣Cd出既聲會唔會好過 淨一部CD?
同可行的話駁線應該點駁…
希望有Ching可指點下
回復

Hello all Ching,

Become NAIM user few months, my system:
CdP: Cd5SI
Streamer: ND5XS
Amp: Supernait2
Speakers: Proac response DB1
回復

wongp234 發表於 2017-8-20 18:03

Become NAIM user few months, my system:

師兄,對db1如何?
我都考慮緊轉呢隻,但本身用緊nait xs2 + Proac TA,好似轉左都唔係好大upgrade感 :p
回復

DB1 全頻很好,低音也可下谮很deep, 全面性鷹好過TA
回復

DB1用國聲重型腳架,很不錯!
回復

wongp234 發表於 2017-8-24 21:12
DB1 全頻很好,低音也可下谮很deep, 全面性鷹好過TA

Thanks ching
回復

wongp234 發表於 2017-8-20 18:03

Wongp234 兄,小弟CDP 同喇叭跟你一樣。只是部AMP 係入門Nait 5si。

可能以前一直聽開坐地,覺得Bass 收到係緊,但係量唔夠,甘岩手頭多部Nait 5si,就試下Bi-amp。有改善,不過同我以前玩開的坐地比,始終係放不開唱 (喇叭舊年8月入)。

小弟鍾意聽Britpop/Rock,而家周身唔墜財,
考慮緊

1.  轉SN2 加Cap,或者
2. 入一對Subwoofer
3.  換返坐地喇叭
4.  咩都唔做,煲多陣 (星期一至五都唔會開機,得六、日大概每日聽 3-4 粒鐘)

回復