新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 28732|回復: 21

[喇叭] Morel Maximo 6 1/2 用後小評:

小弟的是HONDA JAZZ 2013,
機頭是 KENWOOD DD4431BT 好似話有50W一條CHANNEL,
無做任何隔音,
安裝的是MOREL MAXIMO 6 1/2

先感謝由KELVINCHOW8 師兄詳細介紹
我再由網上數個外國網站上看了評測,大多都有好高既評價
因為以2千元以下 可以有E個質素確係難得;

先由音域評分:
高音: 8.5
好~ 要高得高但不刺耳 不會像日系高音那麼硬 什至可以用甜來形容
中音: 8.5
佢個中音都好唔錯, 不過 如果你係聽HKPOP 可能會有D問題 因為佢個中音好忠實 歌手聲靚聽得哂 唔靚個D出哂來 由於此喇叭既彈性好好 SILENT位可以插得好快 SO 有一堆現任唱歌唔係好得以歌手會醜態百出 不過NATURAL SOUND從來都係音質既本質 佢做得好 是無錯的
不過 唔夠厚
低音:7.5
可算係比較弱既一環,不過都有好有壞,
首先說好的:沒有多餘的低音,唔會明明係BASS TOM既聲 會聽到BASS GUITAR拍線 清清楚楚 反應好 有很好的彈性 忠實呈現
不好的:更正!(set反個EX﹣BASS 同EQ) BASS 可以的 不過都係唔夠厚實同彭拜,如果在駕駛過程中 BASS 有點不夠 HANDLE ROCK 係可以的 去到HEAVY METAL以上“行”野始終未夠力 但世上都好難找到一套真正萬能的音箱 好正常 (我無裝AMP 同埋佢始終只係前門門邊SPEAKER 也無隔音)

以上評價比較主觀 而小弟由聽音樂是十分雜食的 由好靜既二重奏,小調 到HEAVY METAL 都會聽 不過就係唔聽DISCO 唔知點解, 所以都係比較偏向盡量唔想用SUBWOOFER 只用2.0 而E對SPEAKER可以80﹪FULLFILL到我既要求 200﹪幫輕到我既荷包~ 推薦~

小記: 昨日做了3個聽歌以外既測試:
PSP ﹣ G GEN OVER WORLD ﹣ 哈哈 好正 我可以用意想不到來形容 用佢來RUN E隻GAME 既BGM 好好聽~
PSV ﹣ STREET FIGHTER VS TEKKEN ﹣ 爽~ 高音很爽~ 同埋由於E隻GAME唔多用BASS 也重於高中音域作音效 唔錯~
iPad - 周董201X CONCERT ﹣ 現場感很好 奇怪地有位置感?? 唔錯的

用來做想歌以外的東西想不到做得比聽歌好!

不過更期待“煲”好後的效果!

多謝閱覽~ 只是個人意見 有咩唔啱聽既 請見諒 新仔來的 新仔來的 新仔來⋯⋯的 哈哈 多謝

評分

查看全部評分

嘩 ! 仲有評語出 ! 真係very骨 ......

安裝喇叭係車門上 , 安裝工夫都有要求 , 安裝得好 , 會對中低頻聲音有很大的幫助 .

今晚再同你分享小貼士 .
回復

一般車門都好似以下圖片中所見  , 圖片所見的一塊膠幕(黑白色)係用黎隔水用 , 防止車外有水入車內 .

Honda-Fit-Jazz-Front-Door-Panel-Removal-Speaker-Replacement-Guide-021.jpg

當你打開左層膠幕後 , 你會發現係一個中空嘅鐵架 , 仲有好多細小位置的圓孔 .

大家都知道音箱對喇叭的重要 , 車門就正正擔當音箱的角色 ! 所以我們要把成個車門密封 , 先可以有一個良好嘅環景比喇叭發揮 , 所以盡可能都耍做返一D隔音工程 .

可以有兩大方向 , (1) 可以比出面音響鋪代勞 , 收費大約$800~$1200左右一隻門 . (2) DIY 自己買料返黍自己併貼 , 料方面都可以係音響鋪買到 . 價錢大約$500一隻門左右 , 物料好似下圖甘 .

整好左之後 , 車門能夠有足夠的密氣 , 起碼有左音箱的基本條件 , 音質會得到有效嘅發揮 , 你先聽到喇叭的真正實力 ! 好多時 , 出面鋪頭師傅都唔太專注呢樣野 , 好多人都會覺得換左靚喇叭都好似唔係好好多 , 就係呢個原因 . 以下係做好左嘅圖片 .

仲有個細微地方 , 就係喇叭座同喇叭之間的密氣工序 , 因為喇叭座同喇叭之間就算你上實羅絲 , 中間都係有虛位走氣的 , 你可以用厚身海綿雙面膠紙或蛇膠貼在中間之後 , 先上羅絲就會密氣好多 , 小小工程 , 效果唔錯 ! 都係可以係音響鋪買到 ~

到時你的中音 , 低音一定返黍搵返你  ~

評分

查看全部評分

回復

再次多謝KELVIN 兄!!!!
圖文並某 詳細講解! 正!
我都有唸住自己DIY黏埋個隔音門貼 我見淘寶賣個D好平...
試一試~

我係個車機度SET反 EX﹣BASS 就好似好返好多
太耐無玩日本仔SYSTEM,由其KENWOOD同SONY⋯⋯唔SET反個EX﹣BASS係無聲
要改改個評~ 哈哈~

評分

查看全部評分

回復

neotam 發表於 2013-2-26 09:48
再次多謝KELVIN 兄!!!!
圖文並某 詳細講解! 正!
我都有唸住自己DIY黏埋個隔音門貼 我見淘寶賣個D好平 ...

太客氣啦 , 大家交換下心得 , 你個報告都好吸引 , 我相信可以幫到其他朋友搵到車上喜歡的音響 . 多謝你詳細有心的報告 !
回復

kelvinchow8 發表於 2013-2-25 21:49
一般車門都好似以下圖片中所見  , 圖片所見的一塊膠幕(黑白色)係用黎隔水用 , 防止車外有水入車內 .

頂~原來師兄一早已經有提及晒...唔洗我用iphone手寫禁多字啦...寫到手指都抽根 !!

Anyway~Thanks for Sharing ...有圖講解好清晰

評分

查看全部評分

回復

titus614 發表於 2013-4-26 13:40
頂~原來師兄一早已經有提及晒...唔洗我用iphone手寫禁多字啦...寫到手指都抽根 !!

Anyway~Thanks for Sh ...

你文章提到嘅要點仲細心 , 多謝你熱心分享就真 .
回復

kelvinchow8 發表於 2013-4-26 14:55
你文章提到嘅要點仲細心 , 多謝你熱心分享就真 .

我好高興見到d師兄有D.I.Y.既熱誠...我初頭第一次接觸汽車音響都係全靠汽車Forum果d熱心既師兄敎路開始..所以相對到而家只要我自己知道經歷過既嘢絕對好樂意同大家分享既...只要唔係高危手作仔~ D.I.Y.果種自我滿足感真係好大...

評分

查看全部評分

回復

我都試過自己買dynamat玩DIY,真係幾辛苦嫁…

評分

查看全部評分

回復

ajima 發表於 2013-4-26 16:53
我都試過自己買dynamat玩DIY,真係幾辛苦嫁…

師兄 , 你呢隻dynamat效果好嗎 ?

回復

kelvinchow8 發表於 2013-4-26 21:17
師兄 , 你呢隻dynamat效果好嗎 ?

我記得有隻要熱風筒吹, 會唔會有機會 呢隻呢...?
回復

宜家D formula 唔洗風筒,要用個roller貼上去就得
回復

師兄,我只貼了門的50%面積,低音效果係明顯好咗嘅,但美國名牌料錢都唔平,大陸果D無試過…
回復

ajima 發表於 2013-4-27 00:49
師兄,我只貼了門的50%面積,低音效果係明顯好咗嘅,但美國名牌料錢都唔平,大陸果D無試過… ...

恭喜師兄整完有正面改善~~ , 為師兄有D.I.Y精神而 ......大陸料我買過一隻款價錢係平3M大概四份一左右, 不過貼完效果明顯冇禁好...質料好厚, 好似冷氣喉套果種FEEL...買果時都感覺賴賴地嘢, 不過車主朋友唔捨得買3M料唯有就範...妥協 !!結果後悔都冇用, 隻料貼咗好難清理"散收收"~好難番手再貼...呢次係我唯一一次失敗個案...

評分

查看全部評分

回復

ajima 發表於 2013-4-27 00:49
師兄,我只貼了門的50%面積,低音效果係明顯好咗嘅,但美國名牌料錢都唔平,大陸果D無試過… ...

我見有間店鋪放左個DEMO , 一個打鈴貼左一塊仔上去 , 聲即時沉曬 . 吸震都吸得好明顯下 .

回復

原來我貼連50%都無,照片給師兄參考,我幾年前的車。夏天DIY真係辛苦到無朋友,也無足夠的技巧處理凹凸, 都要比人賺下D辛苦錢…
回復

原來我貼連50%都無,照片給師兄參考,我幾年前的車。夏天DIY真係辛苦到無朋友,也無足夠的技巧處理凹凸, 都要比人賺下D辛苦錢…

評分

查看全部評分

回復

ajima 發表於 2013-4-28 02:07
原來我貼連50%都無,照片給師兄參考,我幾年前的車。夏天DIY真係辛苦到無朋友,也無足夠的技巧處理凹凸, 都 ...

師兄好有心機 ! 喇叭都係自己安裝嗎 ? 多謝師兄連圖分享 , 大開眼界 !
回復

係,其實有齊工具同做足功課,並唔係好難。另一原因係好的店係香港通常唔做中下檔的器材…
回復

我係愛車人,對手工有一定要求…

評分

查看全部評分

回復