新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: obee

[CAS] 又平又正的 CAS (MPD on Linux) - 2013-05-02

obee 發表於 2013-3-7 08:07
我用 sandisk 4G 的.

試過用 toshiba 8g mirco sd, sandisk mobile 32g micro sd, adata 8g USB 同埋 adata 16g USB,
都係唔得.

想用sandisk 4g micro sd. 但係唔夠位, windows format完係 3.6xGB, 但個image write入去要3.7xGB.

回復

la3090 發表於 2013-3-7 10:31
試過用 toshiba 8g mirco sd, sandisk mobile 32g micro sd, adata 8g USB 同埋 adata 16g USB,
都係唔得 ...

無乜理由。不如寫出你點做write USB key嘅步驟,最好有埋screen capture
回復

la3090 發表於 2013-3-7 10:31
都係唔得 ...

另外,果個image 係4G,你唔使理會size夠唔夠,我都係用sandisk 4g USB key,最平四十蚊果隻
回復

obee 發表於 2013-3-7 10:36
另外,果個image 係4G,你唔使理會size夠唔夠,我都係用sandisk 4g USB key,最平四十蚊果隻 ...

我係冇理佢, 照write, 但佢出error, 話我唔夠位囉.

今晚cap圖上來比你幫我睇睇, 係唔係有step錯左.

回復

1. Restore to USB

2. 跟住你寫既STEP做, 但一入PASSWORD nosoup4u, 就出 Access denied了.
回復

la3090 發表於 2013-3-8 03:27
1. Restore to USB

同我情況一樣,都係BOOT唔起手指
回復

今晚再試多次寫USB 手指. 原來我的兩隻USB手指, 有一隻得, 一隻唔得. 原來 Pogoplug 係會挑 USB 手指 boot 機的.

這隻SANDISK小的BOOT唔到

這隻ADATA 大的BOOT到
回復

另外, 如果 pogoplug 隻 USB 手指成功BOOT到後, login 完會見到呢個畫面
Select SheevaPlug

然後可以 set "library" 同 "network"

Network - 可以 set 固定 ip / dhcp
Library - 用來指定 music source, 如 USB / NFS / Samba
3 - lib.jpg
4- selectdr .jpg

Set 完, Reboot 後生效

以後可以 login 後打 "setup" 入番去:
192.168.1.6 - PuTTY 832013 200401.jpg

評分

查看全部評分

回復

玩pogoplug如果轉用唔同usb記得check番個mac address,因為用唔同usb會有唔同Mac address,另外除非你玩雙os行兩隻手指,否則用dockstar and go flex images sp_dsgf_406.zip已經夠唔洗用sheevaplug,406係比pogoplug用,
其實有幾個linux都可以係pogo plug,不過有d已經唔得,我試過可以用有squeeze plug,vortex box,arch新版就唔得.
重有記得一入到root就最好打 killall hbwd, 停晒所有pogoplug software,不過一打呢行就唔可以再用pogo plug software.

評分

查看全部評分

回復

米奇老野 發表於 2013-3-8 23:47
玩pogoplug如果轉用唔同usb記得check番個mac address,因為用唔同usb會有唔同Mac address,另外除非你玩雙os ...

多謝師兄分享心得
回復

尋晚試左用這條USB
再用OBEE兄提供的IMAGE, 都係BOOT唔起, 之後再試米奇老野兄既sp_dsgf_406.zip, 就成功BOOT左入去, 行哂OBEE兄所有既CODE, 最後亦見到SERVER入面既所有歌.

跟住去到最後一步 如冇意外,打REBOOT.

一打完再REBOOT, 又BOOT唔返去Squeezebox個OS入面.

回復

la3090 發表於 2013-3-9 13:32
尋晚試左用這條USB

再用OBEE兄提供的IMAGE, 都係BOOT唔起, 之後再試米奇老野兄既sp_dsgf_406.zip, 就成功B ...

打完REBOOT,如果入唔番,就關晒所有機,等1,2分鐘,再開機,入ROUTER,睇下IP同MAC ADDRESS,
有時會轉左IP架,如果無問題就再入過睇下得唔得.
回復

obee 發表於 2013-3-8 23:50
多謝師兄分享心得

CHING客氣就真,無呢個PO我都唔知重有其他專FOR CAS用OS,有時間我都會試下日本仔個OS.
講真POGOPLUG真係超低玩,100蚊就可以有部電腦,就算唔做CAS又可以做NAS,玩BT,PT,music server又得.
回復

米奇老野 發表於 2013-3-9 14:29
CHING客氣就真,無呢個PO我都唔知重有其他專FOR CAS用OS,有時間我都會試下日本仔個OS.
講真POGOPLUG真係超 ...

係超抵玩的. 不過要試玩同要試, 唔容易 "1 take okay",

另外, 我都試過用佢 set Squeezebox Server + Client, 但我覺得控制比較反應慢, 同scan music library 要好耐, 所以暫時都係 MPD 最好.

我也有裝過 arch linux, 比我以上講的分別不大.
回復

la3090 發表於 2013-3-9 13:32
尋晚試左用這條USB

再用OBEE兄提供的IMAGE, 都係BOOT唔起, 之後再試米奇老野兄既sp_dsgf_406.zip, 就成功B ...

Good try!  繼續努力, 成功在望
回復

obee 發表於 2013-3-9 15:18
係超抵玩的. 不過要試玩同要試, 唔容易 "1 take okay",

另外, 我都試過用佢 set Squeezebox Server + Cl ...

LMS PC版都慢到嘔
我用開SBT所以先用LMS.
回復

obee 發表於 2013-3-9 15:20
Good try!  繼續努力, 成功在望

obee兄我差不多成功在望了
我已完成裝了MPD的步驟
但我沒有NAS,所以想用USB讀咭器讀SD或用PC上的FILE可以嗎?
我試過插入USB讀咭器及我的USB DAC,但REBOOT後就不能用nosoup4u login了
要把dac及usb讀咭器移除才可以再login進nosoup4u
麻煩請指教,謝謝~~
回復

baki1105 發表於 2013-3-9 22:25
obee兄我差不多成功在望了
我已完成裝了MPD的步驟
但我沒有NAS,所以想用USB讀咭器讀SD或用PC上的FILE可以 ...

I havn't tried your case, you'd better try step by step:
1. Make sure the "second" USB drive is not bootable
2. Place the bootable one into the first slot (topmost), then the "second" USB drive in second slot, don't plug in DAC yet.
3. Make sure two USB drives can boot properly first.
4. If ok, adding DAC should be ok.
回復

請問IPAD點SET ?

SERVER入左POGOPLUG個IP, 但係都唔得.

出左LOADING SONGS FROM MPD....跟住就消失了.
回復

la3090 發表於 2013-3-10 02:04
請問IPAD點SET ?

SERVER入左POGOPLUG個IP, 但係都唔得.

Make sure you have the "wireless icon" light on first. And check the status of connection, if not connected, it will say "not connected to MPD server"
回復