新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 7083|回復: 26

[原聲大碟] 舒特拉的名單你喜歡嗎?

一位朋友介紹聽的唱片,由於無睇過電影,不了解劇情,只知佢拯救咗'油太人',但聽過就覺得很好聽 .依隻據說是made by JVC in America 頭板, 連IFPI編號都無,有沒師兄可分享下,謝謝

評分

查看全部評分

我都吾知邊個版本較佳,不過我buy套soundtrack多過套戲!同期奧斯卡還有套鋼琴別戀(The Piano), 作曲乃Michael Nyman, 配樂亦是非常出色!
回復

好聽
回復

新手請問什麼是 IFPI 編號?
回復

我仲有隻日版連 DVD 未開...

回復

Boxset內的OST CD好似不是日本造的!
回復

very good I like it

評分

查看全部評分

回復

F55 發表於 2016-2-10 10:49
very good I like it

感謝F55兄支持分享
回復

puppywawa 發表於 2013-3-6 11:36
新手請問什麼是 IFPI 編號?

1994年某一天以後,全部在工廠壓印的CD,會在碟上中央印有 "ifpi" 字樣和號碼。 來記錄是那工廠生產。

對放收藏頭版或早期版CD,冇印 ifpi 方便分辨好多。

你可能有聽過 IFPI, 見相。

回復

小弟呢隻當年一出即買,好似比平常版貴些小。己經唔記得幾錢買。寫住Special collector's edition。 有機會小虎兄所講頭版,Bar code係用貼紙,圈上印有 MFD BY JVC。另外内圏有類似序號小刻印。音質絶對可以比得上鑑聼級天碟。

評分

查看全部評分

回復

kc7 發表於 2016-2-12 13:46
小弟呢隻當年一出即買,好似比平常版貴些小。己經唔記得幾錢買。寫住Special collector's edition。 有機會 ...

kc7兄你好 ,依隻音樂真的是百聽不厭
回復

kc7 發表於 2016-2-12 13:46
小弟呢隻當年一出即買,好似比平常版貴些小。己經唔記得幾錢買。寫住Special collector's edition。 有機會 ...

KC7兄, 雖然我並不認識這張碟。但我認為你這張並不是頭版。 小虎兄那張有可能是頭版。 小虎兄的碟和盒底寫着 1993年。 而你的碟上寫 (P)1993 (C)1994。 意思應該係 第一次出版在1993年, 而這碟是 1994年再版。

1994年出版的碟,有可能內圈印有 "ifpi" 字樣。 有時4個字母重叠, 有時好唔明顯。

Hifi 書曾講過碟面印咁多嘢會冇咁好聲,係關於物料上磁(唔記得本書怎樣講)。 測試消磁機報告講的。

同埋早期的CD是不會印咁多顏色在碟上。只會係銀面加字。

評分

查看全部評分

回復

小虎兄,上網睇,這碟二手價原來好平。 不過運費仲貴過張碟。

1993年出過德國版,編號 MCD10969。

評分

查看全部評分

回復

eds60 發表於 2016-2-12 16:50
小虎兄,上網睇,這碟二手價原來好平。 不過運費仲貴過張碟。

1993年出過德國版,編號 MCD10969。 ...

60兄 ,當年最早版即無IFPI編號是伴為美版LD影碟作禮物付送,其後先有CD獨立售買,分為有美國版和德國版,曾有師兄比較過此二版和LD伴碟版,結論是美國伴碟頭版明顯勝出,亦打破了當年德國版必勝神話,原因音樂是荷里活电影音樂,還是AAD,即模擬錄音和後制再轉變為16bit44.1khz制式,原本的母帶是在美國,美國制自然近水樓台,但不作音質比較,只是CD播放都是樂事!

評分

查看全部評分

回復

eds60 發表於 2016-2-12 14:13
KC7兄, 雖然我並不認識這張碟。但我認為你這張並不是頭版。 小虎兄那張有可能是頭版。 小虎兄的碟和盒底 ...

係喎,有1994字様。我隻係MCAD10969 Y2C MFD BY JVC加下面一段火星文。

評分

查看全部評分

回復

smalltiger 發表於 2016-2-12 13:49
kc7兄你好 ,依隻音樂真的是百聽不厭

小虎兄真有品味,記得呢隻碟(套片)當年獲獎無數。CD發行後一段時間好多hi fi雜誌都用作試音碟。John Williams指揮,Itzhak Perlman精彩演釋,小提琴凄麗音色發出巨大感染力。真係值得一聽再聽,AAD音色真係令人響往。

評分

查看全部評分

回復

當年戲有睇,但反而CD冇買,可能是因為套戲講嘅內容,睇完後感覺唔係太開心,所以可能因為咁而忽略了戲裡面啲靚音樂,聽小虎兄嘅介紹,要去搵嚟聽聽至得啦!

評分

查看全部評分

回復

kc7 發表於 2016-2-12 18:57
小虎兄真有品味,記得呢隻碟(套片)當年獲獎無數。CD發行後一段時間好多hi fi雜誌都用作試音碟。John Will ...

kc7兄太過獎了, 雖然你的可能不是頭版,但美國JVC印碟是出名好聲,所以你的收藏亦是上品, 其後美國JVC印碟廠亦結束,成了絶嚮!
回復

ccli1996 發表於 2016-2-12 19:10
當年戲有睇,但反而CD冇買,可能是因為套戲講嘅內容,睇完後感覺唔係太開心,所以可能因為咁而忽略了戲裡面 ...

聽60兄所言,此碟的二手價不貴,在當年,即10多年前,不少師兄入美國初版LD就是為了此無IFPI的CD,
當年搵這版已是不容易, 小虎曾在一間二手CD店比較了上述三版,分別是頗明顯的,希望ccli兄找到心頭好,此碟有一曲由小提琴加上數10人和聲的音樂,試分析力和低頻甚佳!此碟音樂的感染了十分強烈
回復

smalltiger 發表於 2016-2-12 21:39
聽60兄所言,此碟的二手價不貴,在當年,即10多年前,不少師兄入美國初版LD就是為了此無IFPI的CD,
當年 ...

謝謝介紹
要快快搵返嚟聽下先得囉

評分

查看全部評分

回復