新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 17685|回復: 22

皇仁書院舊生會

以前已經聽很多朋友講過呢度D中菜好食,今次終於有機會來試,呢度出名難訂位,郁下都要排三個月,人數少又試吾晒佢既招牌菜,要籌夠一圍人再等幾個月更加吾容易。
本身呢度格局就似一間學生飯堂,牆上還貼了一些碟頭飯餐單及價錢,$10一只雞脾,$26一碟飯,真係幾平。
講番今次主菜:第一味『桂花蜜餞桶蠔』,把桶蠔外面炸成脆脆,再淋上桂花蜜,我對甜野無乜好感但都覺呢味靠得住,因為有甜味反而覺得吾膩,師傳更用左洋蔥切絲墊底,洋蔥吸收晒蠔同桂花蜜既味道,超正呀!下次有機會來,一定要再點呢個餸~!
第二味係:『雞蛋焗魚腸』
睇起來比以往食開既乾身,師傳話係先蒸起然後放入焗爐焗,所以表面更香脆而裡面像蒸水蛋一樣滑滑的 魚腸爽而吾腥,簡單既菜色其實下了不少功夫去處理。
跟住係:豉油王煎蝦
泡油功夫好,蝦殼香脆,可由頭食到落尾。色澤岩岩好,用少少豉油吊味,吾會蓋過蝦本身鮮味,正!必試!

再來個清清地既『朗朗口』先
『魚肚蝦乾炆菜芯』

來個濃味既『紅酒燴牛尾』
勁濃既醬汁,要用蒜蓉包點來食
牛尾非常腍身,但可能係炆既時間太耐,欠了一份牛肉本身既膻味,最好食既反而係紅蘿蔔。

吾少得既『當紅炸子雞』
炸子雞對好多廚師來講都係強項,皮脆肉嫩已經係好多酒家都做得到既基本條件,今次呢只上枱時熱辣辣,多餘既脂肪都冇,可恨是我比較喜歡食生一點,呢只好似過左少少火,但比較其他地方,仍然是高分數。

『蝦籽伊麵』

『潮式炒飯』食到呢度,我已經飽到上心口,但呢個炒飯晚香味令我再下必拼既決心~! 整多碗先~!
嘩,食落咁卜卜脆既?原來師傅用芋頭炸成一粒粒放左落裡面,仲有蝦乾同欖菜,吾怪得咁香啦!

是日甜品『鮮磨腰果露』
可以食到腰果露既地方吾多,需然吾常有得食,但記憶中呢個最好味~!

勁滿足~!飽到爆肚咁滯!飲杯靚茶幫助消化兼降一降D膽固醇~!

評分

查看全部評分

This is not as good as I ate 5 years ago........

5 years ago: 5 stars
Nowadays: 3 stars
回復

要訂兩個月後先有位....
回復

看來不同凡響!!
回復

看來不同凡響!!
回復

雖然食飽飯,不過睇到都流口水。。
唔係皇仁仔可唔可以book架。
如果得,我地下次約埋去擦番餐吖。。
睇到包茶,又令我懷念果浸普利味。。
回復

pepsiman 發表於 2013-3-20 20:05
如果得,我地下次約埋去擦 ...

I second your proposal, please act now as it takes 2 months or more to book.
回復

book la book la
I eat (3 stars) ok ga la
回復

吾係皇仁仔都可以幫襯既。訂平日機會高d
回復

SmallEar 發表於 2013-3-20 21:01
book la book la
I eat (3 stars) ok ga la

對我來講只有好食與吾好食,吾識點分辨幾多粒星。若然能同一班志同道合既朋友同枱食飯,咁就真係至理想喇

評分

查看全部評分

回復

小兔D食評次次都有水準
回復

pangling 發表於 2013-3-20 20:40
I second your proposal, please act now as it takes 2 months or more to book.

湊吓腳先。。。
回復

Siupaktao 發表於 2013-3-20 21:26
吾係皇仁仔都可以幫襯既。訂平日機會高d

湊夠腳你幫我book得嗎。。。
回復

pepsiman 發表於 2013-3-20 22:28
湊吓腳先。。。

回復

Siupaktao 發表於 2013-3-20 21:41
對我來講只有好食與吾好食,吾識點分辨幾多粒星。若然能同一班志同道合既朋友同枱食飯,咁就真係至理想喇 ...

不能認同更多
回復

我公司今日岩岩定左, 都要4月26號..食過幾次, 真係比好多酒樓有水準得多, 平均4500一圍左右..
回復

wingchow 發表於 2013-3-20 23:02
我公司今日岩岩定左, 都要4月26號..食過幾次, 真係比好多酒樓有水準得多, 平均4500一圍左右..  ...

嘩!睇個訂位情況又真係反映到佢有幾好食喎。。
不過$4500一圍唔會係食呢D菜式嘛。。
回復

pepsiman 發表於 2013-3-20 23:58
嘩!睇個訂位情況又真係反映到佢有幾好食喎。。
不過$4500一圍唔會係食呢D菜式嘛。。 ...

其實仲有兩味餸我冇放上去,果晚一圍都要$4000蚊,平均每位都3佰幾蚊~
回復

bigpun1975 發表於 2013-3-20 21:51
小兔D食評次次都有水準

係D食物有水準就真~!
回復

Siupaktao 發表於 2013-3-21 13:28
其實仲有兩味餸我冇放上去,果晚一圍都要$4000蚊,平均每位都3佰幾蚊~  ...

果兩味係咩餸嚟架。。
回復