新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: chuck

[品牌] Cyrus 同好會

HAIR 發表於 2015-2-7 11:53
想問一下各位師兄
PSX R 跟 PSX R2 有何分別
我的8a是不是同樣合用

根據 cyrus 官方綱頁,PSX-R and PSX-R2R 是一樣設計,可以通用,R2 用料再靚啲,在英國舊 version 用家可以回廠 upgrade. 當然亦貴啲。
回復

chuck 發表於 2015-2-7 14:41
都覺得 surprise ,ATC 出名難推,可能新型號的易推啲,但以 84db sensistivity,你需要教到 volume 好大 ...

atc新版的確係易推左,volume去到9至10已十分夠,我成部機咩去旺音試機(先試後買),因為擔心推不動7仔!結果連旺音的職員都感意外!
回復

DICK1688 發表於 2015-2-8 15:11
atc新版的確係易推左,volume去到9至10已十分夠,我成部機咩去旺音試機(先試後買),因為擔心推不動7仔! ...

真醒目,咁一定唔會買錯。
回復

chuck 發表於 2015-2-8 22:51
真醒目,咁一定唔會買錯。

的確!買speaker 其實好難!要咩出去試音唔係個個牌子都得!cyrus 係得架!
回復

chuck 發表於 2015-2-6 15:53
如果覺得滿意就好喇。

要更上一層樓,恐怕要洗好多錢,未必化算,可以考慮的會係電源線或喇叭線,不過今 ...

多謝樓主意見,我已經換了電源線和電座了。
喇叭線已用 {雲吞河} 啡色線
回復

想問吓樓主對mono x 300 signature,如果用來推規格最高200w的喇叭好嗎?定係x200signature比較合適?
回復

bugki 發表於 2015-2-9 10:32
多謝樓主意見,我已經換了電源線和電座了。
喇叭線已用 {雲吞河} 啡色線 ...

你應該對自己套機好滿意,會考慮 upgrade 喇叭嗎?
回復

Samuelt 發表於 2015-2-9 17:22
想問吓樓主對mono x 300 signature,如果用來推規格最高200w的喇叭好嗎?定係x200signature比較合適? ...

X300 signature 是十分出色嘅 poweramp, 推一般 sensitivity 低嘅喇叭應該都冇乜難度 (flat panel 就唔感包),愈大 power output 愈過引,zero feedback design 絕對有優勢。
回復

我覺得 Cyrus 絶對係一個不可多得的好機, 機仔細細, 但出來的效果剛剛相反, 音質中性, 分析力好之餘不失傳統英國聲低, 不過在 HK 並不算流行...
回復

miumiu 發表於 2015-2-10 08:59
我覺得 Cyrus 絶對係一個不可多得的好機, 機仔細細, 但出來的效果剛剛相反, 音質中性, 分析力好之餘不失傳 ...

贊同!機仔細,音色靚,力水夠!二手價合理!
回復

miumiu 發表於 2015-2-10 08:59
我覺得 Cyrus 絶對係一個不可多得的好機, 機仔細細, 但出來的效果剛剛相反, 音質中性, 分析力好之餘不失傳 ...

我一向鍾情玩細機 hifi ,由 25 年前 cyrus 1 開始,玩到而家,都係用 half width 機。其實好聲未必需要超大嘅外榖,反而外穀愈細,線路精簡另 signal 減少 interference 。我個 cyrus 1 + Epos es11 喇叭是當年嘅超級配撘,超值靚聲,玩到而家都 keep 住。
回復

chuck 發表於 2015-2-7 21:15
根據 cyrus 官方綱頁,PSX-R and PSX-R2R 是一樣設計,可以通用,R2 用料再靚啲,在英國舊 version 用家 ...

多謝cheuk兄
回復

chuck 發表於 2015-2-10 02:57
X300 signature 是十分出色嘅 poweramp, 推一般 sensitivity 低嘅喇叭應該都冇乜難度 (flat panel 就唔感 ...

敢就一於mono x 300 signature! 不過要下半年先可以入手!
回復

chuck 發表於 2015-2-10 02:44
你應該對自己套機好滿意,會考慮 upgrade 喇叭嗎?

其實,樓主我想換D接線多D。
Apple TV 只有光纖 > 6 dac 線有無好提議?
CDT 同軸> 6 dac 有無好提議?
唔該晒
回復

bugki 發表於 2015-2-12 10:35
其實,樓主我想換D接線多D。
Apple TV 只有光纖 > 6 dac 線有無好提議?
CDT 同軸> 6 dac 有無好提議?

Toslink 線沒有甚麼大分別,求其$200 同 $600  音質方面都唔會差好遠,用過 QED , supra ,都係良好。若閣下想試試 supra,請 PM 我。

SPDIf digital rca 我 recommend dh labs silversonic 平靚正,應該大約$1000 . 不過而家唔知重有冇 hk agent, 可能 KEF store 有。
回復

chuck 發表於 2015-2-12 16:56
Toslink 線沒有甚麼大分別,求其$200 同 $600  音質方面都唔會差好遠,用過 QED , supra ,都係良好。若 ...

好的,多謝你既意見及提供資料予我。

其實,我知用 Toslink 去解碼分別可能不太明顯。
所以係咪多數既發燒友都喜歡用USB線去解碼,因為不同既線材去調聲就容易得到聽者既需要呢?
如果係咁可能我放棄用 Apple TV,直接買部 Mac mini USB > 6Dac。
請問有沒有USB 線可以介紹吓我呀?   
回復

bugki 發表於 2015-2-13 14:28
好的,多謝你既意見及提供資料予我。

其實,我知用 Toslink 去解碼分別可能不太明顯。

自從 CAS / FAS 開始流行, 用 CD 機播歌已經沒有以前咁普遍, 而 CAS /FAS 嘅 digital transmission 媒體可以是 USB , HDMI 和 ethernet cable,是因為這些cable 能支援 HD music files at high speed transmission,而 spdif / toslink 有限制,不能直接支援 hd music files. USB 線就比較普及,因為所有電腦都用 USB.

我曾用過幾條 USB 線,包括 雞線,sound from heaven silver bullet, audioquest coffee, oyaide continental 5s, blackcat, light harmonic lightspeed. 每一條聲音都有分別。最抵用係 blackcat. 音色自然,動態良好,但立體感不是最好,二手價錢 大約 $1000。最滿意是 lightspeed ,價錢要 $7000 左右。

若打算玩 CAS 不防考慮 apple + audirvana plus 軟件來播歌,因為 apple itunes 不是太好聲。
回復

chuck 發表於 2015-2-15 00:31
自從 CAS / FAS 開始流行, 用 CD 機播歌已經沒有以前咁普遍, 而 CAS /FAS 嘅 digital transmission 媒 ...

我是用apple 的MBP + audirvana plus 去CHORD HUGO,USB用SIMON DIY 的ODIN,價錢都要成三千幾,只和古河GT2比較過,個人覺得幾好,未比較過其他好線,如果版主或其他師兄想試下ODIN我可以按排下,又或者可以搞下CYRUS試聽會,交流下,順便學下野。
回復

DICK1688 發表於 2015-2-16 00:03
我是用apple 的MBP + audirvana plus 去CHORD HUGO,USB用SIMON DIY 的ODIN,價錢都要成三千幾,只和古河 ...

師兄套setup都幾似我套喎!mac mini +audirvana plus 去Hugo再去cyrus 8DAC, 我用moon audio嘅silver dragon micro usb 線接hugo,都唔錯!
回復

Samuelt 發表於 2015-2-17 20:19
師兄套setup都幾似我套喎!mac mini +audirvana plus 去Hugo再去cyrus 8DAC, 我用moon audio嘅silver dra ...

又真係好似喎!!!哈哈!我都有'諗過將條usb改細頭!依家用aq插感覺差少少!
回復