新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 30446|回復: 62

[請教] 請教更換汽車音響

各位前輩你好,小弟新買豐田車仔,原裝音響比較差,想換和昇級.
現在考慮中的有仙風和alpinx的大面板機頭.
因為兩者價錢有比較大差異,想請教一下有用過的前輩們對兩個品牌的評價.
如多花一些選alponx是否值得?
另外我也考慮更換喇叭和增加後級,請問有沒有好的推介?
小弟聽收音機,慢歌,流行曲較多,較少炸機.,謝謝.

評分

查看全部評分

師兄你好 :

Pioneer同Alpine嘅分別 , 前者較厚身同力量型 , 後者較清晰高分析力 . 我個人較傾向Pioneer .

如果加後級同喇叭 , 你可以買Alpine 4ch , 喇叭可以用Pioneer . 全套連安裝應該一萬左右 .

回復

睇師兄聽歌的取向, 其實不用買前後級,一部好聲的合併都已經足夠!比我會買Pioneer的高階合併。

評分

查看全部評分

回復

morel 發表於 2013-3-31 18:38
睇師兄聽歌的取向, 其實不用買前後級,一部好聲的合併都已經足夠!比我會買Pioneer的高階合併。 ...

一機推4喇叭都唔錯 .
回復

kelvinchow8 發表於 2013-3-31 17:11
師兄你好 :

Pioneer同Alpine嘅分別 , 前者較厚身同力量型 , 後者較清晰高分析力 . 我個人較傾向Pioneer .

多謝版主提意,我想知alpinx擴音機的聲底是屬於那一類?
重有我見佢好多系列,好多系列都係d類擴音,其實依家的d類是否已經發展得好好?我以為好似家居咁,重係ab類較好。
有關機頭,仙風最新兩部大面板都標榜24bit解碼,但alpinx就無但價錢最貴,所以我就想問一下大家呢個牌子有那方面特色?
我打算先換機頭,再換喇叭和擴音,遂步昇上去,感受下各環節的提升,唔知咁樣會唔會好side時間同無謂呢?

評分

查看全部評分

回復

博洛龐 發表於 2013-4-1 18:29
多謝版主提意,我想知alpinx擴音機的聲底是屬於那一類?
重有我見佢好多系列,好多系列都係d類擴音,其實 ...

1) alpine 清晰高分析力 .

2) 車音響比較傾向d類擴音 , 因為轉換效能高 , 熱量低 , 細小 , 合車上的環境使用 .

3) 分析力大家都高 , 只是傾向各有不同 . P厚勁 , A通清

4) 同意 , 慢慢升級更有樂趣 .
回復

morel 發表於 2013-3-31 18:38
睇師兄聽歌的取向, 其實不用買前後級,一部好聲的合併都已經足夠!比我會買Pioneer的高階合併。 ...

師兄,我聽講話唔加擴音,個機頭同喇叭發揮得三四成,要加擴音先能夠充份發揮所以先有咁打算。
另我見機頭不論高低階都係50w x 4,如果唔加擴音,咁咪無乜分別?
我依家目標有仙風5550,或者alpinx嘅x8,不過兩者相差較大,所以想了解多的。
我原裝係大面板又有後波鏡頭,所以一路都只睇大面板,我知細機頭有好多好選擇,不過又唔想side左個鏡頭同改位,所以無考慮細機頭。
回復

博洛龐 發表於 2013-4-1 18:39
師兄,我聽講話唔加擴音,個機頭同喇叭發揮得三四成,要加擴音先能夠充份發揮所以先有咁打算。
另我見機 ...

1) 講話唔加擴音,個機頭同喇叭發揮得三四成,要加擴音先能夠充份發揮 ?

答 : 要睇你推邊種喇叭 , 原裝跟車送的一定足夠 , 自己換左喇叭 , 就要睇W數買功放啦 ~

2) 機頭不論高低階都係50w x 4,如果唔加擴音,咁咪無乜分別?

答 : 可以甘講 , 分別好細 , 只是音質問題 ~

3) 仙風5550,或者alpinx嘅x8,不過兩者相差較大,所以想了解多的。

答 : 兩部都係好機 , 睇自己預算就去馬 ~

4) 原裝係大面板又有後波鏡頭,所以一路都只睇大面板,我知細機頭有好多好選擇,不過又唔想side左個鏡頭同改位,所以無考慮細機頭。

答 : 一定大面板 , 除非你係超級發燒友 , 音質主導 !
回復

請問仙風邊部大面版較經濟,約 $3xxx 那裡入手連安裝好。 Thx.
回復

corolladv 發表於 2013-4-6 12:05
請問仙風邊部大面版較經濟,約 $3xxx 那裡入手連安裝好。 Thx.

師兄 , 如果3千多可以買pioneer AVH-P4450 或 jvc KW-AV70BT . 安裝方面你可以都旺角睇睇 , 果度比較集中 , 仲可以格下價tim ~
回復

Thx Ching, 其實 pioneer 好定 jvc 好。建議選那一品牌。
回復

corolladv 發表於 2013-4-7 00:46
Thx Ching, 其實 pioneer 好定 jvc 好。建議選那一品牌。

Pioneer就聲音好介面靚 , JVC就全中文歌名顯示加籃牙同拆面板 .
回復

corolladv 發表於 2013-4-6 12:05

除左版主推介個型號,依家仙風5550都係3字頭,不過係水貨,唔介意用水貨師兄你可以去鋪格下.
我朋友裝左聽過都好滿意,都出到繁體中文,功能都好齊.
我唔考慮呢部嘅原因係因為佢得一個USB位,無SD槽,同埋佢少左mirror link功能,要再上多一個型號先有,所以我無揀佢.
不過我朋友用左個幾月,完全收貨無投訴,性價比幾高.

評分

查看全部評分

回復

kelvinchow8 發表於 2013-4-7 11:42
Pioneer就聲音好介面靚 , JVC就全中文歌名顯示加籃牙同拆面板 .

版主,JVC除左全中文出齊,重有一個好有利嘅優點-可以聽WAV檔,呢樣野好似暫時得佢有.
另外佢個遙控大大個都好好手感,其他品牌都係細薄型多.

評分

查看全部評分

回復

博洛龐 發表於 2013-4-8 14:07
版主,JVC除左全中文出齊,重有一個好有利嘅優點-可以聽WAV檔,呢樣野好似暫時得佢有.
另外佢個遙控大大個都 ...

個遙控大大個都好好手感 <----- 師兄細心 !
回復

Thx Ching 提議,好似 JVC c/p 值好高,今個星期尾出去睇下先。
回復

博洛龐 發表於 2013-4-8 14:07
另外佢個遙控大大個都 ...

師兄自己有心水未 ?
回復

kelvinchow8 發表於 2013-4-9 01:15
師兄自己有心水未 ?

最後都係揀左阿以派
過幾日裝,到時影相再分享。

評分

查看全部評分

回復

博洛龐 發表於 2013-4-9 21:52
最後都係揀左阿以派
過幾日裝,到時影相再分享。

Good choice ...
回復

今晚出旺角問過 JVC KW-AV70BT 約三千三頭連安裝,但全都是水貨,吳知可唔可以,請指教,Thx.
回復