新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: racewong

[喇叭] MAGNEPAN 屏風同好會

嚦嚦 發表於 2017-10-31 11:29
like me lor, 1.6 >> 3.6 >> 1.7

我知...我呢個寡母婆係守唔到寡!
唔試過係唔會死心㗎!

評分

查看全部評分

回復

新手報到, 各位師兄多多指教。
因為子彈有限,暫時只能用這些。
Music server: Mac Mini
Software: Audirvana Plus
Amp: Marantz PM7005
Speaker: Magnepan 1.7i
遲吓加REL T/7i低音。

評分

查看全部評分

回復

DanMag 發表於 2017-11-27 15:05
新手報到, 各位師兄多多指教。
因為子彈有限,暫時只能用這些。
Music server: Mac Mini

馬仔夠力推1.7?
回復

唔夠, 80W @ 4 ohm, 细聲啲都OK。
回復

DanMag 發表於 2017-11-27 22:38
唔夠, 80W @ 4 ohm, 细聲啲都OK。

咁要多D家訪屏風用家,  感受一下屏風食飽飯的威力了
回復

恭喜晒多位屏風用家
小弟最近係日本Yodobashi買咗條Furutech jumper B 同條Evolution 2 speaker cable.  聲音有明顯
改善(政變?)。低音同音像更結實。聲压(效率)亦有提开。
回復

A basic advice on speaker cables for Maggie : thicker better than thinner, whether expensive or budget grade.  
回復

gykl3344 發表於 2017-11-28 06:19
恭喜晒多位屏風用家
小弟最近係日本Yodobashi買咗條Furutech jumper B 同條Evolution 2 speaker c ...

Furutech最抵用
回復

等咗個幾月, Mye架今早終於送到. 第一時間裝好䦕聲, 明顯低頻比以前乾淨, 線條好咗. 整體細節野多小小. 効果肯定係正面. 唯一唔好係冇咁好睇.
回復

補充多句,雖然加Mye架後屏風低頻係乾淨啲,不過bass份量同衝刺都少咗,要再慢慢擺返個靚位.
回復

嚦嚦 發表於 2018-1-8 13:55
補充多句,雖然加Mye架後屏風低頻係乾淨啲,不過bass份量同衝刺都少咗,要再慢慢擺返個靚位. ...

係呀。裝左個架後要再攪個位呀
回復

想問下各位高手,對MG 12 有乜經驗分享?值得入手嗎?
回復

MG12好似己經由.7取代
佢同其他M a g g i e一樣有擺位同amp的要求。
佢一樣有其他maggie的特性。但大D嘅屏風相信低頻較豐滿。
回復

insider 發表於 2018-1-20 14:13
想問下各位高手,對MG 12 有乜經驗分享?值得入手嗎?

買對. 7都係幾千蚊啫
回復

請問有冇MG12 spec提供參考下?唔該晒!
回復

insider 發表於 2018-1-22 15:34
請問有冇MG12 spec提供參考下?唔該晒!

官網揾到
MG12
System Description: Two-Way Full Range Quasi Ribbon/Planar-Magnetic
Dipole Radiator
Frequency Response: 45Hz - 22kHz ±3dB
Recommended Power: 100 to 250W @8 Ohms. For further information, see
FAQ on web site at
http://www.magnepan.com/faq.php#power
Sensitivity: 86dB @2.83V/1 Meter/500Hz
Impedance: 4 Ohms
Bass-radiating area: 8-1/2" X 43-1/2"
Quasi Ribbon Tweeter Size: 2" X 38"
Crossover System: 600Hz (Acoustical)
Dimensions: 17" W X 52-1/2" H X 1-1/2” D
Warranty: Limited 3-Year to Original Owner
Shipping Weight: 63 Lbs
回復

唔該晒,原來係2路,唔係3路!
回復

準備由.7上1.7i
11尺闊夠唔夠?
長有30尺,但聆聽位大約離牆15至18尺
用1.7i OK嗎?
回復

gykl3344 發表於 2018-2-10 02:08
準備由.7上1.7i
11尺闊夠唔夠?
長有30尺,但聆聽位大約離牆15至18尺

11尺闊 x 長有30尺
直上3.7i 都得

回復

新人報到。細屋玩屏風。
剛入了對1.7i,走鬼檔玩住先。

真係有種點解咁遲先玩屏風的感覺。
回復