新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: racewong

[喇叭] MAGNEPAN 屏風同好會

師兄壇架生唔簡單,環境氣氛更舒適!
小弟愚見,大約三十度的向下斜面的確是問題關鍵。
聽屏風係要聽曬前後兩面,我們推前推後坐前坐後都係為找個最靚交匯點,而後面的聲音控制得不好又會對前面互相抵消,就係難玩在空間。
小弟覺得你後面的聲音已經三、四次反射干擾了前面的聲音,聽落空洞渾濁,大TOE-IN減少後面的干擾,又聽多了正面的聲音,所以會覺得聚焦了。
說白一點屏風不太適合現在環境。
以上只是小弟愚見,有錯請更正。

評分

查看全部評分

回復

Dennis 發表於 2018-7-11 10:19
師兄壇架生唔簡單,環境氣氛更舒適!
小弟愚見,大約三十度的向下斜面的確是問題關鍵。

咁鬼好心機, 畫埋圖.

不過每個環境都要試. 我地只係睇相片. 好難估得中問題所在呢. 哈.
回復

好像不行的
回復

點解不行?
回復

你的屏風摺入角度似乎太大了,試下"平放"番個角度,可能效果更好
回復

這位澳門朋友只用普通器材玩屏風喇叭(Naim合拼擴音機)
但由於他努力嘗試不同角度擺位,去年拍攝這張圖片時仍然未移走前面的Pro-AC,
但已經做到"驚人的立體感",聽Faure的安魂曲,可以數人頭...........
回復

非常感谢大家指点!我再慢慢调整,可惜版主不玩屏风了啊!
回復

yukanmin 發表於 2018-7-11 21:57

如果感到結象模糊, 試試高頻交差點在自己前後10-20CM試試那個位適合
如果低頻量不足, 盡量加大喇叭之間及與自己的距離(6呎+). 坐位貼近後牆, 減少sound node影響(但可能會犧牲音場)
如果點攪都唔滿意, 試toe out. 既然正面與反射聲不平衡, 索性不聽正面聲, 全聽反射聲. 看能否有奇績出現.
如果人聲, 中高頻都好, 係低頻點攪都唔得. 可以考慮加sub.
因為是閣樓, 我覺得還要測試tilt forward/downward, 再試一次所有combination.

我用左屏風一年, 在不理想的空間試左很多方法,
1 首先, 千萬不要插錯訊號線及喇叭線正負
2 空間小, 如果感到嘈/噪, 可能跟房有關, 亦可能無關, 說不定. 線材與器材影響很大.(原來我之前的喇叭線很嘈)
3 屏風的punch&slam, 低頻的氣壓感, 要大聲先改善, 越細聲可能越差. 我暫時相信這是屏風的物理特點, 與cone speaker不能直接比較.
4 屏風真的只能去到40HZ, 再低roll-off會很快. 同時, 中高頻可能比較多, 細聲時也不會像低頻減少得快, 低頻的多少是相對的, 其實中高頻太多, 令你不能加大dB, 也可能是不夠低頻的原因之一. 問題可以是中高低頻的平衡度有關. 最簡單是用支mic去測下聆聽位的frequency response如何.
5如果真的加sub的話, crossover 由最低開始試, 做少少就夠

回復

Simplythere 發表於 2018-7-29 03:15
如果感到結象模糊, 試試高頻交差點在自己前後10-20CM試試那個位適合
如果低頻量不足, 盡量加大喇叭之間及 ...

非常感谢!
回復

yukanmin 發表於 2018-7-11 21:57

我雖然唔玩屏風, 但我既經驗記晒喺個腦, 有咩問題即管問啦.
回復

大家除了屏風外,會擁有另一對多於一對喇叭久唔久聽吓嗎?
回復

raykkc 發表於 2018-9-7 09:23
大家除了屏風外,會擁有另一對多於一對喇叭久唔久聽吓嗎?

3/5仔.
回復

小弟用緊1.7i, 想買多對ATC scm19v2.
唔知ATC 同屏風比會唔會失望?
回復

different style of sound, cannot compare directly.
I'm also considering to get a pair of bookself speakers in addition to my 1.7i
回復

gykl3344 發表於 2018-9-14 16:30
小弟用緊1.7i, 想買多對ATC scm19v2.
唔知ATC 同屏風比會唔會失望?

無可能比較啦, ATC既中頻正正就是屏風既弱項
回復

原來好多屏風巴打都想加對書架得閒換嚟玩吓,可惜試完一輪都失望回巢聽返屏風算數,慳返!
回復

raykkc 發表於 2018-9-19 14:22
原來好多屏風巴打都想加對書架得閒換嚟玩吓,可惜試完一輪都失望回巢聽返屏風算數,慳返! ...

Atc 或3/5係最多屏風用家擁有既書架
回復

襯可獨佔屋企一周,可以玩吓板又可用盡個廳, 果然生猛有活力。

評分

查看全部評分

回復

raykkc 發表於 2018-10-8 08:00
襯可獨佔屋企一周,可以玩吓板又可用盡個廳, 果然生猛有活力。

申請加大地積比率
棄暗投明
回復

raykkc 發表於 2018-10-8 08:00

個場都好正喎
回復