新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 39202|回復: 210

[分享] 喇叭擺位

大家都知道喇叭擺位既重要性, 其改善之大, 有可能係最大過換機.

但香港地地方寸金尺土, 尤其係新樓既前後牆只得8-10尺果d間位. 好多時喇叭可擺動範圍只得1-2尺. 究竟點先可以在有限空間去調較喇叭擺位呢? 你地最常用咩軟件測試擺位呢?

有見及此, 開個topic比大家一齊分享一下, 依種[喇叭擺位]既樂趣.

我黎分享先 -

首先用[皇帝位第13首], 要擺好九點在同一水平發聲, 仲要每點係平均分佈在左右喇叭, 這是一件十分困難的事.

當然, 如果你的聆聽環境本已十分理想 (黃金比例, 左右牆都平衡, 喇叭後牆仲係平衡的話), 就好容易做到上述所講的要求.

當擺到九點在同一水平發聲, 仲要每點係平均分佈在左右喇叭後, 就搵隻人聲碟 (我個人喜愛Live in Paris (Diana Krall), 調較口型聚焦.
通常這時侯, 只需調教喇叭toe-in / out既角度, 就可以得到理想的口型大小.

最後, 再試多一次[皇帝位第13首], 聽下果九點會否因為你喇叭既TOE-IN/OUT, 而改變了點與點之間的距離.

反覆咁嘗試到你自己滿意為止.

評分

查看全部評分

我都係用皇帝位第13首校聲。

但試了很多次都未能達到九點平均分佈

不同toe in也試過,有音場就結象唔夠,有結象就冇音場。
回復

!我都有“皇帝位“這碟,就算要做到9点平均分配,都有很多環境因素左右 。所以在showroom見到某部机既表現,返到屋企無咁好是好普遍的情況 !(差的試音室除外!
回復

vincentfokhk 發表於 2013-4-6 11:09

有音場就結象唔夠,有結象就冇音場。
-----------------------------------------

師兄, 你所指既結象是人聲嗎?
回復

smalltiger 發表於 2013-4-6 11:21
!我都有“皇帝位“這碟,就算要做到9点平均分配,都有很多環境因素左右 。所以在showr ...

靚既聆聽環境當然易擺位好多啦, 但有好多師兄都唔知道咩先叫做靚既聆聽環境喎.

不如小虎你都分享一下啦.
回復

vincentfokhk 發表於 2013-4-6 11:09

留意平均分佈之餘, 仲要在同一水平, 及小冊子所講既弧度, 先叫標準喎.

我對屏風未試之前, 左邊四點出到正常1.2m高度, 但右邊四點既高度係2m+...
回復

racewong 發表於 2013-4-6 11:34
留意平均分佈之餘, 仲要在同一水平, 及小冊子所講既弧度, 先叫標準喎.

我對屏風未試之前, 左邊四點出到 ...

鎗王兄你好! 小的只是音响初心者!有很多要向師兄學習,希望師兄在此多些分享,不竟買一套好音响只有財力許可,短期可成,但擺位是需要使用者不斷摸索和比較不同組合,先能溶會貫通,所以師兄你多D分享啦!
回復

smalltiger 發表於 2013-4-6 11:45
鎗王兄你好! 小的只是音响初心者!有很多要向師兄學習,希望師兄在此多些分享,不竟買一套好音 ...

其實你睇我咁後生 , 邊有咁多經驗丫...

只係多得D前輩肯教, 我先叫做學下分享咋.

以我所知, 仲有好多擺位高手未有空出POST.

喇叭擺位真係好好玩, 又唔駛錢, 改善又大.
其實我地應多d討論先o岩.

評分

查看全部評分

回復

請問皇帝位隻碟係唔係間間CD鋪都有得賣
回復

baki1105 發表於 2013-4-6 11:49
請問皇帝位隻碟係唔係間間CD鋪都有得賣

旺角威威, 節拍, 好多間既HMV / HONKONG RECORD等等都有得賣.
回復

racewong 發表於 2013-4-6 11:51
旺角威威, 節拍, 好多間既HMV / HONKONG RECORD等等都有得賣.

陣間出MK買 同人講皇帝位就會拎比我嗎?謝謝版大~
回復

baki1105 發表於 2013-4-6 12:02

嗯! 有問題可在此topic分享發問, 依度有好多師兄都好好雙乳.

大家一齊研究研究!
回復

baki1105 發表於 2013-4-6 12:02

好似有粵語版同普通話版之分
師兄可自行選擇
回復

racewong 發表於 2013-4-6 11:34

我對屏風未試之前, 左邊四點出到 ...

多謝版主提醒,這點知道。
回復

請問各位師兄、喇叭背面一般最少要離後牆多少才可
使音場有良好的深度?因這問题以困擾小弟很久。請
各位師兄指教。
回復

vincentfokhk 發表於 2013-4-6 12:19
多謝版主提醒,這點知道。

大家分享o下啦.

好似我個case咁,

喇叭後面, 右邊有個角位, 但左邊有條走巷. 好多聲音都會走晒.

所以如果以正常既喇叭平放擺位, 會導致左邊(走巷果邊)既音場下降好多.

解決方法係左邊喇叭移前多四吋, 右邊喇叭移後兩吋. 咁音場既水平先得到解決...

所以我依家左右既喇叭, 前後相距六吋.

評分

查看全部評分

回復

咁我買廣東話版
喇叭離牆一呎多至二呎但後方有雜物會有影響嗎?因我放在書枱上
回復

syhhiendy 發表於 2013-4-6 12:21
請問各位師兄、喇叭背面一般最少要離後牆多少才可
使音場有良好的深度?因這問题以困擾小弟很久。請
各位師 ...

一般家居環境, 做到離後牆四尺已經好好啦.

當然仲要睇O下你對喇叭既SIZE.

這個課題我都研究左好耐.
回復

baki1105 發表於 2013-4-6 12:30
咁我買廣東話版
喇叭離牆一呎多至二呎但後方有雜物會有影響嗎?因我放在書枱上 ...

放在書枱上?!

我無依方面既經驗喎!
回復

版主出力推動兩聲道

評分

查看全部評分

回復