新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: racewong

[分享] 喇叭擺位

andytam 發表於 2013-4-6 19:47
c兄你只皇帝位CD賣嗎?

冇,因為我係問朋友借來燒的。
回復

小弟就會用完隻XLO之後再放隻時死,
慕求要蔡姐個人頭浮起係中間高度大概五尺六吋大約
,兩邊樂器包住佢,d小鼓聲要360度走過頭頂.^_^

評分

查看全部評分

回復

kyu888 發表於 2013-4-6 16:12
大家有冇想過喇叭擺位同房間尺寸、牆身物料、聆聽坐位位置、反射及使用器材缐材有直接關係呢? ...

當然有啦, 不過咁多影響, 有排傾喎. 哈哈.
回復

ckw3031 發表於 2013-4-6 16:51
以前試用皇帝位來擺,發現點擺都擺唔好,因為屋企根本唔係碟內的standard環境。
之後便冇再用,其後便用对 ...

真高手!
回復

有個朋友之前教我用一隻mono錄音嘅人聲碟,只開一邊聲(右/左)
之後盡量將人聲喺喇叭嘅正中心出,之後用同一個方法校第二隻
唔知work唔work呢?

評分

查看全部評分

回復

呢D咪叫"有heart 既post "囉
回復

坐位貼牆有影響嗎?
我要將個身同頭向前傾,包圍感最好。坐直翻,差不多貼牆,包圍感立即差了
回復

chhanthony 發表於 2013-4-6 22:16
有個朋友之前教我用一隻mono錄音嘅人聲碟,只開一邊聲(右/左)
之後盡量將人聲喺喇叭嘅正中心出,之後用同一 ...

this one?

評分

查看全部評分

回復

ahkai 發表於 2013-4-6 22:27
坐位貼牆有影響嗎?
我要將個身同頭向前傾,包圍感最好。坐直翻,差不多貼牆,包圍感立即差了 ...

後牆加擴散板啦^_^
回復

chhanthony 發表於 2013-4-6 22:16
之後盡量將人聲喺喇叭嘅正中心出,之後用同一 ...

Work!TAS主編HP同鄺大俠都有用依個方法,小弟都有跟同學佢兩位用

評分

查看全部評分

回復

bigpun1975 發表於 2013-4-6 22:33
this one?

上次朋友上嚟又係用呢首歌,但唔知咩名

http://www.sa-cd.net/showtitle/6596
Maybe It’s Because I Love You Too Much (mono only)
回復

chhanthony 發表於 2013-4-6 23:32
上次朋友上嚟又係用呢首歌,但唔知咩名

http://www.sa-cd.net/showtitle/6596

找到了叫Autumn Leaves
回復

我都系用阿Sir 教用Nat King Cole 搞 speakers toe in
回復

回復

一點分享:
愚見喇叭擺位,宜避免單靠一些「逢機必靚」嘅流行音樂或發燒碟,原因這類錄音的樂器定位可以由recording engineer 「做」出來或隨意改變,人聲跟每件樂器位置難有準则。

無論喜歡classical 與否, 都建議找幾隻靚聲交响樂來試擺位,因其樂器繁多而每種樂器在台上有固定位置,樂章本身結耩又複雜,所以比較容易顯示擺位及器材上的缺陷讓我們作出矯正。

說易行難,記得小弟初時一聽symphony樂器亂作一團「達成一塊」,好似貼錢買難受。後來多聽現場、邊學邊做、自有進境也。

評分

查看全部評分

回復

我自已左邊對喇叭靠近左邊玻璃露台,所以起初冇調教下,左邊既聲音會大聲D而導致人聲偏向左邊。

後來聽D師兄講,人聲偏左,解決方法可以將右邊喇叭向前推出D,咁就可以平衡返,我就係用呢個方法解決左。

其實我有試過將左邊既喇叭屈向內Toe-in多小小,不過我發覺Toe-in後最唔好係音場會窄左,所以我盡量避免用呢個方法解決。

另外我都玩過皇帝位第13首擺果9點,我自已覺得好似一個測驗咁,其實聽唔清楚果9點,好多時都冇得攪,要聽清楚果9點,係我個細廳下,其實用細喇叭會著數D,因為對喇叭越大對,佢既音像結像就越大,坐得咁近聽下,其實好多點既位置會痴埋一齊,相反細喇叭就冇咁易有呢個問題。

所以追求精細既定位,書架喇叭一定冇得輸,如果你係追求兩端延伸,低音夠潛夠勁,聽開交響樂講氣勢,咁就玩座地就最適合。

評分

查看全部評分

回復

rockerlam 發表於 2013-4-7 08:05
我自已左邊對喇叭靠近左邊玻璃露台,所以起初冇調教下,左邊既聲音會大聲D而導致人聲偏向左邊。

後來聽D師 ...

Thanks for the sharing!
回復

bigpun1975 發表於 2013-4-6 22:33
this one?

經典示範!  
回復

我都玩過皇帝位第13首擺果9點,可以清楚咁聽到9點, upgrade線材及搞吸声綿後, 9點分得更開

最難搞是soundstage's 深度
回復

kyu888 發表於 2013-4-6 23:18
Work!TAS主編HP同鄺大俠都有用依個方法,小弟都有跟同學佢兩位用

我都係用呢個方法,另參考lee san教的方法,客觀地調整喇叭擺位,但我作出左少少改良,等我有時間再與大家分享
回復