新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 20399|回復: 9

[兩聲道] '瑞士'之旅: 窩心的音響天地

瑞士雪山

瑞士雪山

今天中午小弟正在午膳時,手機突然響起,噢!原來我終於行運了,何解?因為有幸去一位心儀已久的地方,且有機會坐巴士都能到達嘅'瑞士'呀! 又何解? 因為他主要嘅器材是瑞士品牌呀!不是Goldmund,Soulution,FM, 而是.............開估

Source: cd player Orpheus zero mk II
喇叭Da Vinci 加超高音
前級Da Vinci Nifty,後級為Da Vinci Virtu power amp mono

主人翁因更換了黑膠系統有待setup,故暫以一部過Orpheus cd player作鈴聽,此cd機性價比非常高,因小弟都用緊佢,仲要加埋解碼添 ,所以主人翁未入屋前都很謙虛地說動態,密度會有所遜色!當自己一踏入'瑞士',先來一幅全家福先,影完後聲音突然響起,噢!我即時收埋電話坐定定,嘩聲音好幼細,係極度幼細,一支結他好輕輕的,好幼細地彈起樂曲(但又好有彈跳力),然後一把女聲緊接地唱,個刻感覺聲音是非常鬆容有感情,很窩心,大喇叭即是大喇叭,女聲唱出來時運力運氣都感受得到,並不是強叫出高音來,所以自己亦好快好快咁投入,中途向主人翁了解,原來這對喇叭強項之一為人聲,另聽下男聲又如何,嘩 男聲大力運氣呼氣嘅聲真係清晰感受,為何用感受並不是用聽到,因為真的很自然,很動容,整個人聽緊時好放鬆好窩心,因系統令到歌者應有嘅豐富感情表露無遺,但主人翁亦好謙虛說如有解碼的話動態會再強,人聲質感會再好(其實他玩黑膠所以放了解碼),live music之掌聲會實多啲!但心想我都冇諗會再好成點,因為當時覺得人聲質感已很好,用力唱或即刻轉輕聲唱都好清晰,但同時沒有任何乾或呆,高中低都好平均,此刻看看上面組合喇叭是加了超高音,但高音完全冇標,原來此喇叭是由一隻全音域單元發聲,再配下面超低音輔助及加超高音輔助,此時主人翁又塞錢落我袋了,其將喇叭個超低音加強減少,同埋中間落墨,一首歌比我即時比我聽到三個版本,低音過強即時令把女聲由後生變了成熟,年紀都唔同了!, 令我深深體會高中低平衡度之重要性,同時主人翁對現時setup亦認為未發揮da vinci最大潛能,所以我非常期待下次再去時有新嘅體驗,整體今次"瑞士"之行其實很怱忙,事前完全沒有計劃,大家聽歌吹水已很快一個下午,我都忘記自己只映了一幅相, 其實主人翁用嘅線材都"肯"勁架,但因冇拍照就留待下次再三去時偷映先 (再介紹),由於今次是小弟第一次分享家訪,文筆有限呀! 瑞士da Vinci 這個品牌真的很少機會能接觸,現在一嘗瑞士泉水,既新鮮,又窩心,再次多謝主人翁給小弟上了寶貴一課,耳界大開!

評分

查看全部評分

謝謝分享, 有無多d近照?
回復

好大隻喇叭。
回復

racewong 發表於 2013-4-7 18:23
謝謝分享, 有無多d近照?

唔知點解上傳唔到呀!!!!!!!!!!
回復

corolladv 發表於 2013-4-7 21:00
好大隻喇叭。

大喇叭真的有大喇叭優勢,魅力沒法檔呀!!!
回復

呢對喇叭我有幸玩左一個下午,
呢對係open baffle喇叭,擺位要用善用側后牆
擺位取決嘅喇叭,當時用shindolab 300B前後去推
玩CD Live in blue alley,此喇叭播得生猛精彩
非常好聲,尤其樂器嘅真實感尤其出眾,確係一對易推好玩嘅喇叭
不過現在改用class A石機會有幾大分別就要聽過先知了!

回復

多謝Linn兄分享,有冇多啲相呢
回復

dragonball911 發表於 2013-4-8 08:54
呢對喇叭我有幸玩左一個下午,
呢對係open baffle喇叭,擺位要用善用側后牆
擺位取決嘅喇叭,當時用shindol ...

ball sir: 冇錯呀!這是open baffle類型喇叭,我自己是第一次聽呀!!真的很有運,喇叭後面是開放式,什麽都沒有,木箱設計應計算得好準確,另主人翁都說用膽推是完全另一種聽法,但因某種原因其要用石機,故用回da vinci推就完全流露人聲強項嘅聽法,很有感情!
回復

Thanks for sharing.
回復

david32 發表於 2015-9-16 02:43
多謝師兄的家訪報告。

師兄太客氣了!!
回復