新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: kenho

[兩聲道音響] 細說 McIntosh D100

leung1222 發表於 2013-4-15 09:08
same question with ahkai.

cd player coax cable to D100

Dear 師兄,
由於 D100 的 DAC 級別是與上十萬元之 MCD1100 相若,因此如不比它高之 CDP 一族當然見意使用 D100 作主要解碼器呢
即是: CDP--同軸--> D100 --XLR--> MA7000
回復

Oh.... Thanks
回復

leung1222 發表於 2013-4-15 14:02
Oh.... Thanks

Dear 師兄,
請勿客氣呢
回復

如果D100當前級, MA7000當後級,

1.係唔係拔走Jumper就可以?
2.會無左XLR入, 只有一組RCA入?

回復

jy7332 發表於 2013-4-15 14:33
如果D100當前級, MA7000當後級,

1.係唔係拔走Jumper就可以?

Dear 師兄,
不錯,拔走Jumper就可以直接以 RCA input 至 MA7000 的 power Amp. main in 了。
若以 D100 來作 MA7000 之前級應該在寧靜度、分析力和通透度上有所提升,但又飛 out 了 所有 MA7000 的其他功能,如 EQ、XLR input、多組 RCA inputs、MM 唱頭放大器...等等,那正是有辣有唔辣 ,以使用之方便度而言,當然見意只把 D100 用作獨立之 DAC 以數碼 in ,以 XLR out to MA7000 ,那該是比較合理一些呢
回復

貨到試下先, 數馬前級加452咪重好?
回復

kenho 發表於 2013-4-15 15:59
Dear 師兄,
不錯,拔走Jumper就可以直接以 RCA input 至 MA7000 的 power Amp. main in 了。
...

請問support DSD and DXD嗎?
回復

Have to say thanks to Ken Sir.
It's super, incredible sound, even is not run in.

評分

查看全部評分

回復

leung1222 發表於 2013-4-15 21:14
Have to say thanks to Ken Sir.
It's super, incredible sound, even is not run in.

Dear 師兄,
恭喜靚靚 D100 歸位~~

回復

ahkai 發表於 2013-4-15 20:04
請問support DSD and DXD嗎?

Dear 師兄,
若以轉盆輸出,只要是 PCM 數碼音頻訊號就可以了,而 HYBRID  SACD 之 "SA" "DSD  一層是不可以的 ,只能在帶 SACD 解碼的 CDP 中播放(這是專利權之規定),CD 另一層之 PCM Stereo 是 ok 的,而 DXD Mastering 所製作的 CD 輸出也是 PCM Audio 數碼格式,因為也是 ok 的 ,若以電腦 USB 輸出 2ch Stereo Audio 數碼檔案,那就只有 PCM 規格了,那當然不是問題,唯一在 PC 機上要下載 McIntosh USB Audio Windows Driver Version 1.0 , 這可以令 PC USB 輸出提升在 32/192 上工作。  
(見前文)
回復

可惜沒有AES in...
回復

WOW ...
師兄, 買幾錢? 請pm我
回復

kenho 發表於 2013-4-16 12:12
Dear 師兄,
若以轉盆輸出,只要是 PCM 數碼音頻訊號就可以了,而 HYBRID  SACD 之 "SA" "DSD  一層是不 ...

Thanks Ken Sir
回復

ahkai 發表於 2013-4-16 14:07
Thanks Ken Sir

Dear 師兄,
請勿客氣,謝謝你支持呢
回復

尋晚出旺角問, 已經賣晒 , 仲未知道幾時返貨......
回復

ahkai 發表於 2013-4-18 12:58

哈,我們還有少量呢
回復

星期一響旺角訂咗。剛剛收貨  享受中•••••

評分

查看全部評分

回復

恭喜恭喜,靚靚 DAC 到位

回復

我都係剛剛送到...真係幾好聲...

但Linux好似食唔到24bit... 得16/192...或者一條20蛟USB線影響...
回復

好毒啊

不過原來咁多師兄用7000
回復