新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: kenho

[兩聲道音響] 細說 McIntosh D100

kenho 發表於 2013-5-11 10:17
Dear 師兄,
沒法呢,因為 D100 身規格上可說主要是等於音源 ,前級功能只是兼任,所以有得亦有 ...

又真唔明。D100係以peramp產品面世。
回復

kenho san,D100有无支持DSD的计划?(DoP)
回復

Kelen 發表於 2013-5-11 23:04
又真唔明。D100係以peramp產品面世。

Dear 師兄,
D100 雖是屬於 Pre-amp 類別,但沒帶強大的前級操控功能,固此在其型號之上只為 "D100" 而不是 "C100",一般 McIntosh 正規前級之名稱上的 "C" 字是代表有 Control 的主要意思。
回復

米糕脏了 發表於 2013-5-12 13:10
kenho san,D100有无支持DSD的计划?(DoP)

Dear 師兄,
D100 並沒有支援 DSD 的數碼格式的,然而亦未見廠方宣告對此類發展之有關動向呢。
回復

Ken Sir

would like to know,
any detail (eg output detail) for the headphone output section for this dac??

回復

FutureT 發表於 2013-6-1 10:15
Ken Sir

would like to know,

Dear 師兄,
D100 的耳擴部份為一組非常高兼容性之耳機擴音器,其輸出支援由 20 ~ 600 ohm 抗阻值範圍內之耳機種類,不用特別的選項配對,十分簡單易用,絕對適用於坊間大多品牌之耳筒設計。
回復

想問一下以下可行嗎
電腦--USB--> D100 --XLR--> 有源音箱
這樣效果可以嗎,因為家中有一對Adam A7x
回復

kin904 發表於 2013-7-4 16:03
想問一下以下可行嗎
電腦--USB--> D100 --XLR--> 有源音箱
這樣效果可以嗎,因為家中有一對Adam A7x ...

Dear 師兄,
這是絕對沒有問題仍的,並且可以使用 D100 的遙控作前級操控,音效必定是很理想的呢
回復

Ken Sir:請問可否將D100駁入MX121  BALANCED INPUT作兩聲道使用? thanks
回復

ctschan 發表於 2013-9-5 15:07
Ken Sir:請問可否將D100駁入MX121  BALANCED INPUT作兩聲道使用? thanks

Dear 師兄,
當然是可以的,實際上你可把 D100 當做一台音源 player,XLR output --> MX151 之 XLR input (MX151 一共有 2 組),只要在 MX151 輸入功能中編排在你想要的檔位之中即可以了。
回復

多謝Ken Sir咁快回覆
回復

ctschan 發表於 2013-9-6 14:20
多謝Ken Sir咁快回覆

Dear 師兄,
請勿客氣謝謝你支持呢。
回復

Ken sir,
D100 > RCA > MA7000 (飛走Jumper當後級)

H070/H072 remote, control不到 D100開關和Level大細聲, 怎樣set呢, 萬分感謝...
已解決了
回復

jy7332 發表於 2013-9-7 15:29
Ken sir,
D100 > RCA > MA7000 (飛走Jumper當後級)

Dear 師兄,
That good, 解決了就好呢 恭喜晒
回復

how does the USB DAC of d100 compare with that of c50?

Any news on DSD development?
回復

Ken Sir:我正在用c2500。加一部D100會更好聲嗎?如加了D100,轉盤方面用藍光機可以嗎?謝謝!
回復

willip 發表於 2013-10-27 10:48
how does the USB DAC of d100 compare with that of c50?

Any news on DSD development?

Dear 師兄,
D100 並沒有支援 DSD 的數碼格式的,然而亦未見廠方宣告對此類發展之有關動向呢。
然而,以單組晶片系統 (不論核心多寡)要同時應付兩種完全不同規格的數碼解碼程式,相信暫時在軟驅式 DAC 而言是難於應付,理論上是以分別兩組獨立的晶片組系統設置那較為合理。當然,亦要視乎未來的技術規格取向,與及市場的需要比例而定了。(若以 CPU + DSP 作純軟體式主動解碼亦可以達到相同之動作,但暫時 McIntosh 使用的則不屬於這種。)

評分

查看全部評分

回復

ching ,pls pm the price
回復

ctschan 發表於 2013-10-29 11:36
Ken Sir:我正在用c2500。加一部D100會更好聲嗎?如加了D100,轉盤方面用藍光機可以嗎?謝謝! ...

以聽兩聲道為主,c2500解碼功能足夠應付目前嘅數碼轉換,除咗d100用ess Dac 外,基本上各方面兩部機解碼差不多。

佢地嘅coaxial/opitical輸入都可以解到DVD/bluray coax/optical 出嚟嘅數碼訊息,只系局限于雙聲道。但如果真系用到bluray機嚟當轉盤嘅話,咁睇嚟師兄仲未到兩聲道發高燒程度, 加咗部d100可能唔會好聲過c2500。反而小弟提議將錢買部CD轉盤嚟得劃算。查實老麥出呢部D100主要喺嚟支援上代無內置解碼器嘅型號機種,好等果D舊型號與時俱進。一般C2500用家少有同時呢兩部機用上,因為真系會有些多此一舉。希望師兄唔好介意。目前嘅C2500真喺有排玩,唔會落後於人。Enjoy the music。

回復

mlfan2012 發表於 2013-11-1 01:39
以聽兩聲道為主,c2500解碼功能足夠應付目前嘅數碼轉換,除咗d100用ess Dac 外,基本上各方面兩部機解碼 ...

多謝師兄指點迷津。我是一個多心的人。早前已有一部老麥CD301,但想換機又買了給朋友。但又不知買返乜野轉盤,唯有暫以bluray 機充當。請師兄介紹3K以內有冇好介紹。謝謝!
回復