新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: GREENSPAN

[吹水] 可悲

多謝各大佬聽我呻

多謝DAX 兄加分.

我由六幾年讀中二時就已經暑期工揾錢去鴨街買第一套機,我係屬於山水,先鋒,買老翻LP那年代大的.那時音源只有唱盤,基本上係冇乜嘢校嘅, 工作後開始用Thorens,SME等先有多啲嘢調校,但都是看看說明書就一清二楚.
當你對一樣東西真的喜歡,日對夜對它時,你係唔使人教就自然知點攪. 四十幾年來對音響未冷卻過.

Pivot類型臂對一個有正常智力嘅人係唔會有難度嘅. 祇係一啲浮誇之人將源本簡易setting誇大化簡爲繁,將set唱臂/頭變成好比發射衛星般高深.係自找麻煩.

反而直切臂就要講一定心得經驗. 因我畀直切臂玩咗我好多年所以有一定惨痛經驗.

個人看法pivot類臂因先天條件限制無論如何只可發揮唱頭約八成半功力.

所以直切Linear Tracking臂先係終極.

評分

查看全部評分

回復

GREENSPAN 發表於 2013-4-14 02:12
多謝各大佬聽我呻

多謝DAX 兄加分.

格佬嘅黑膠功力同對hifi嘅熱誠小弟係打從心底裡佩服

d唔開心野當粉筆字抹左佢,開開心心玩落去啦

回復

Greenspan 兄,唔洗勞氣,呢個地球上有太多無料扮有料嘅人,尤其是在網絡世界,最重要係大家睇完要懂得分析理解,再加以運用!
回復

miumiu 發表於 2013-4-14 07:49
Greenspan 兄,唔洗勞氣,呢個地球上有太多無料扮有料嘅人,尤其是在網絡世界,最重要係大家睇完要懂得分析 ...

謝謝miumiu兄   謝謝棍王兄    謝謝各大佬

我氣下了!

Happy listening!

回復

GREENSPAN 發表於 2013-4-14 17:23

我氣下了!

天下無不散之勞氣...有例可證!
路過的, 請勿見怪...見笑!!

願天下人看到"雨後睛天的陽光而歡笑"

Small World (Hong Kong) 世界真細小

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?新用戶註冊

回復

chinovince 發表於 2013-4-14 12:34
天下無不散之勞氣...有例可證!
路過的, 請勿見怪...見笑!!  

回復

GREENSPAN 發表於 2013-4-14 17:23

我氣下了!

回復

GREENSPAN 發表於 2013-4-14 17:57

支持GREENSPAN兄繼續分享.
回復

不平鳴 發表於 2013-4-15 13:27
支持GREENSPAN兄繼續分享.

Thank you
回復

Greenspan兄請問那篇在那裏或是甚麼主題?
我找不到。我都想從錯誤中學習, 雖然我唔玩 Mono.
回復

回復

GREENSPAN 發表於 2013-4-13 02:45
連版主都畀佢兇到嚟兇番我轉頭嘅我點敢講呀! 我好撚驚囉. 我祇敢講20度角. ...

唔知點解頭兩次回覆都好似send 唔到俾你。
回復

eds60 發表於 2015-6-17 23:28

eds 兄,

唔明, 你想問什麼?
回復

GREENSPAN 發表於 2015-6-18 19:28
eds 兄,

唔明, 你想問什麼?

greenspan 兄, I want to read the post that you are talking about but I can't find it.
回復

eds60 發表於 2015-6-18 18:37
greenspan 兄, I want to read the post that you are talking about but I can't find it.

eds 兄,

呢條thread原本幾年前喺兩聲道嗰邊嘅, 後來嗰邊版主見嗌交就將條thread飛咗嚟呢邊.   唔知你點解摷到出嚟. 既然你問到我我就簡單講你知啦.

故事係咁嘅.........

話說大概七,八年前係數字台有條吹水唔抹嘴扮唱盤達人, 將玩唱盤吹成如何高深玩意, 狗噏埋一大堆理論嚟扮高人, 其實乜舂都唔Q識.   例子: 見有人問佢唱臂線顏色邊條打邊條, 誰知佢答人嘅顏色左右正負係啱,但顏色次序就錯晒!  咁,我就知佢係肥田料!    又什麼針干要20度角,完完全全吹水唔抹嘴, 但一㨾有大批傻仔畀佢點. 自己未玩過氣臂,見人講氣臂就發揮想像力氣臂高音會飄等等...... 所以我封佢為20度音棍!

至於佢教人玩mono就累死一班信佢嘅村民. 佢連mono唱片唱針與Stereo唱片唱針係完全唔同結構都唔知. 又扮識,結果當然又係錯漏百出,畀我督爆自然醜態畢現.  

後來我係呢邊間中提吓20度音棍如何老作嚟嚇新仔,條契弟竟然同版主講話我誹謗佢. 我話你即管告我話你20度音掍囉, 真係笑死法官阿! 不知所謂!

音響我一㨾好多嘢唔識,但唔識我就唔搭嘴,更加唔會亂噏. 你有幾何見我搭嘴digital?  

評分

查看全部評分

回復

GREENSPAN 發表於 2015-6-19 00:54
eds 兄,

呢條thread原本幾年前喺兩聲道嗰邊嘅, 後來嗰邊版主見嗌交就將條thread飛咗嚟呢邊.   唔知你點 ...

Thank you greenspan兄.  Fully agree you.

I am new to Turntable and still has lots more to learn.  Even thus I have used turntable in the late 80s, early 90s.  No set up at all for my dual 503 turntable at that time.
回復

eds60 發表於 2015-6-18 20:11
Thank you greenspan兄.  Fully agree you.

I am new to Turntable and still has lots more to learn.  ...

eds 兄,

你謙啫, 你會揾日本黑膠買又點算唱盤新手!

正如我早排講有能力換燈膽嘅人都唔應該覺得唱盤難攪, 問題只係你有心玩還是只係趕時毛,見人玩你又玩啫!

回復

GREENSPAN 發表於 2015-6-19 16:59
eds 兄,

你謙啫, 你會揾日本黑膠買又點算唱盤新手!

Grernspan兄, 調校唱盤、唱臂我真的是新手。
問你雞呔線的 OD 是我的朋友。 他非常有興趣。 等他試完, 我就可以坐享其成。
回復

Grernspan兄, 調校唱盤、唱臂我真的是新手。
問你雞呔線的 OD 是我的朋友。 他非常有興趣。 等他試完,  ...[/quote]

啱啱用新雞軚線打雙做咗兩條PC, (我用 power amp 嚟試),  聲音同已煲好嗰條嘅初頭一樣,聲音淋,但密度高, 有潛質, 但雙線嘅淋,同密度聽落多三成.

依家頭痛緊唔知用乜嚟煲呢兩條線!
回復

GREENSPAN 發表於 2015-6-20 05:13
啱啱用新雞軚線打雙做咗兩條PC, (我用 power amp 嚟試),  聲音同已煲好嗰條嘅初頭一樣,聲音淋,但密度 ...

插熱水煲,煲幾煲水,好快就惦。

買碟不代表識較唱臂。
不過我個 TD125& SME3 唔駛攪咁多嘢。 雖然 HiFi 效果麻麻, 但聲OK, 我只隻中聽歌, 不用理音場定位等問題。

先買碟, 盤有錢先再 upgrade. 我$450加元買, 再加 manual 和原廠 tools, $600加元,基本上賣出也不用蝕錢.
回復