新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 56627|回復: 74

[請教] 汽車音響店

請教版主及師兄們有無好的店可以建議給小弟?因我對安裝及手工有點要求…以前有搵過北角及太子比較有名的,但價錢不平宜...今次只想簡單的換大面版機頭(JVC/先鋒?)及前喇叭(morel tempo?) 不需要最平,合理就OK,謝謝。
師兄好 , 有需要就腳嗎 ? 香港 / 九龍 / 新界邊區會考慮 ?
回復

師兄您好,就不就腳不是問題,只想找會認真小心安裝的店。旺角果D我真的有保留… 方便的話請PM,謝謝。

我喜歡morel的人聲,主要聽流行曲,有無其他好提議?
回復

ajima 發表於 2013-4-24 00:59
師兄您好,就不就腳不是問題,只想找會認真小心安裝的店。旺角果D我真的有保留… 方便的話請PM,謝謝。

我 ...

Morel喇叭系列算比較中性 , 三頻平衡舒服 . 但我比較喜歡Dynaudio Esotec的動態同勁度 .

See Pm .
回復

只想找會認真小心安裝的店。旺角果D我真的有保留… X 2
我都想知,方便的話請PM,謝謝。

回復

corolladv 發表於 2013-4-24 06:17

土瓜灣譚公道木廠街交界新城 呢間手工唔錯價錢大眾.我裝過2次

評分

查看全部評分

回復

kelvinchow8 發表於 2013-4-24 01:38
Morel喇叭系列算比較中性 , 三頻平衡舒服 . 但我比較喜歡Dynaudio Esotec的動態同勁度 .

師兄聽感 簡單直接...我絕對認同...!! 不過我buy " Morel "聲音取向多d~"就係三頻平衡舒服!!"

評分

查看全部評分

回復

corolladv 發表於 2013-4-24 06:17

如果只係裝機頭 , 旺角算方便同多選擇 . 你要去到加amp同木工就一般啦 ...
回復

kelvinchow8 發表於 2013-4-24 10:17
如果只係裝機頭 , 旺角算方便同多選擇 . 你要去到加amp同木工就一般啦 ...

如果機頭 & Amp自己唔在行可以俾人裝好d...不過其實如果搭木板裝尾喇叭 & subwoofer其實唔係好難, 自己度啱尺寸draft一張簡單圖型可以去搵木工舖頭一件件買~平好多...如要再靚d想包皮咪落南昌街附近好多皮革店可以散買,再加一罐膠水 & 釘 & hummer同一塊膠刮就可以自己裝配 ...除非要攪到好華麗又㓮花又透明亞加力膠又發光啫...如果唔係搵音響舖拉好晒缐, 自己改裝最平靚正...俾d音響舖整浄係食你裝工普遍都去你一萬幾千...

評分

查看全部評分

回復

titus614 發表於 2013-4-24 12:40
如果機頭 & Amp自己唔在行可以俾人裝好d...不過其實如果搭木板裝尾喇叭 & subwoofer其實唔係好難, 自己度 ...

D.I.Y萬歲...
回復

titus614 發表於 2013-4-24 12:40
如果機頭 & Amp自己唔在行可以俾人裝好d...不過其實如果搭木板裝尾喇叭 & subwoofer其實唔係好難, 自己度 ...

土瓜灣果間我以前都幫襯過佢裝防盜...都唔錯的!! 一定好過MK果班人...睇佢哋駁d線"求其""馬虎"得很 !! 拆d飾件又隨處放, 我有個朋友以前落MK裝音響夠膽連我朋友部車d飾裝都唔見埋, 分分鐘被路人偷走咗啦 話佢哋...佢哋重惡過你~俾 $重要谷"鏈"氣!!
回復

titus614 發表於 2013-4-24 12:57
D.I.Y萬歲...

車內裝amp . 大多都以木工為主 , 識得做纎維更好 . 如果齊工具 , 有興趣 , 真係可以DIY一番 .
回復

師兄們唔該囇!原來我太低級回唔到PM…

版主兄, Dynaaudio 係好野但太貴了…
回復

kelvinchow8 發表於 2013-4-24 15:56
車內裝amp . 大多都以木工為主 , 識得做纎維更好 . 如果齊工具 , 有興趣 , 真係可以DIY一番 .   ...

如果車尾箱果d自製低音盤都係木料再包皮d聲容易接受同安裝比較容易d....如果用亞加力膠砌盤既話要d心思先碼得實冇漏音冇諧震, 而且厚身亞加力膠都幾貴又容易弄花...
回復

ajima 發表於 2013-4-24 16:47
師兄們唔該囇!原來我太低級回唔到PM…

版主兄, Dynaaudio 係好野但太貴了…

師兄 , 如果差唔多價 , 都聽得下 , 可以考慮下Infinity喇叭 , Reference Series 6030CS . 但呢套人聲會薄返小小 , 但音樂感都OK .

回復

Thanks 版主兄。Infinity 美國很流行, ebay 上好平,但香港好似唔多見…
回復

ajima 發表於 2013-4-26 16:48
Thanks 版主兄。Infinity 美國很流行, ebay 上好平,但香港好似唔多見…

旺角區你可以去睇睇 ~
回復

ajima 發表於 2013-4-24 00:59

我 ...

Morel 的em1308中音聽感如何﹖訂左兩個未到
回復

gay0012006 發表於 2013-4-24 09:33
土瓜灣譚公道木廠街交界新城 呢間手工唔錯價錢大眾.我裝過2次

可惜呢間不會調音, 一對MOREL ELATE可以比佢調到吉他唔似吉他聲。肓目地用foot panel腳冇考慮到不合右舵車。
回復

how about Phass? any comments?
回復