新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: ajima

[請教] 汽車音響店

morel 發表於 2013-8-22 15:54
香港的駕駛距離咁短, 原裝車機已夠聽!

原裝車機夠聽?? 唔明, 師兄可否講多啲, thx~!!
回復

我本身都想買個GPS,甘岩見到另一個POST有講汽車音響導航系統....
我直接換呢個會唔會好D??
回復

beta 發表於 2013-8-24 23:10
我本身都想買個GPS,甘岩見到另一個POST有講汽車音響導航系統....
我直接換呢個會唔會好D??
...

如果你同一時間都要GPS , 一定買有內置GPS的機好 .
回復

kelvinchow8 發表於 2013-8-26 10:12
如果你同一時間都要GPS , 一定買有內置GPS的機好 .

有咩好介紹???
回復

如果低用一定OEM機 , 有隻Adayo GPS機 , 2K頭 .

原果要大品牌就pioneer 7200 , 4K頭 .

回復

kelvinchow8 發表於 2013-8-27 01:11
如果低用一定OEM機 , 有隻Adayo GPS機 , 2K頭 .

香港會唔會難搵Adayo既機??
同埋我去左佢個官網....唔覺有話岩C200用....
版主你可唔可以俾埋個型號我???
THANKS....
回復

beta 發表於 2013-8-27 21:10
香港會唔會難搵Adayo既機??
同埋我去左佢個官網....唔覺有話岩C200用....
版主你可唔可以俾埋個型號我??? ...

如果你安裝C-Class , 一樣要加個面板 . 之後再加呢部GPS機 , 型號為CE4K01 .

ADAYO LINK : http://www.foryouge.com/Product/info/329.htm

仲有一隻專車專用就有DYNAVIN MC2000 .

LINK : http://www.dynavin.com/products/product_dnv_mc2000.php
回復

kelvinchow8 發表於 2013-8-27 21:19
如果你安裝C-Class , 一樣要加個面板 . 之後再加呢部GPS機 , 型號為CE4K01 .

DYNAVIN MC2000睇落去好似冇中文....
同埋價錢如何??
回復

beta 發表於 2013-8-27 21:48
DYNAVIN MC2000睇落去好似冇中文....
同埋價錢如何??

有中文歌名顯示 , 約6k .
回復

kelvinchow8 發表於 2013-8-27 22:24
有中文歌名顯示 , 約6k .

貴太多...
回復

甘留意下通用機 , 都有好幾種可以選擇 .
回復

小弟愚見
1) 有mon機未聽過好聲
2) 買機頭最好買最少有4V preout. 冇就加幾多隻amp都係發揮唔到應有嘅力量
3) Morel的確一開機會好容易察覺有改變, 女聲一絕, 但音樂冇乜尾音
個人會選擇DLS 或者 Dynaudio 進可攻退可守. 兩者用alpine機都有活潑嘅表現

評分

查看全部評分

回復

mentos
回復

matt哥!!
回復

kelvinchow8 發表於 2013-8-27 21:19

今日去問左價(CE4K01)...淨裝要4千幾....
回復

kelvinchow8 發表於 2013-8-27 01:11

師兄想請教下,Benz W220 S-Class想搵部GPS機替換原裝果部,因為原裝機無香港地圖,有咩好介紹?Thanks!
回復

fukee 發表於 2013-8-23 17:48
原裝車機夠聽?? 唔明, 師兄可否講多啲, thx~!!

小弟由Morel的Hybird一路玩到Supremo的三寸大高音, 直至賣車的一天都未煲得開聲。所以最終決定係新車度不再玩HIFI。香港咁短的駕駛時間, 靚的喇叭要煲好都幾難,咁又何必浪費呢。當日係駕車度都玩到10皮野, 放出去時只值三皮。所以都係算吧啦!
回復

朋友比咗個後後我. 跟住我係28car 買咗對FOCAL P165v30, 但係d 聲又曚一舊舊. 聽人聲一d 都唔清. 會唔會係買到假嘢?
回復

astrid1211 發表於 2013-11-8 10:10
朋友比咗個後後我. 跟住我係28car 買咗對FOCAL P165v30, 但係d 聲又曚一舊舊. 聽人聲一d 都唔清. 會唔會係 ...

有冇可能影到喇叭前後同分音盒相片比對下 ?
回復

土瓜灣 果間真的OK嗎?  我過2日想裝野......   有冇師兄有佢地電話???
回復