新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 6703|回復: 20

[黑膠系統] KONDO IO-M唱頭

師兄們,KONDO IO-M唱頭而家咩價位呢,有無人玩過?

評分

查看全部評分

?????$$$$$$$?????
回復

有没有人玩过?
回復

好頭!你肯定誤會後悔...我都差d入咗。
回復

I am using it and it is very good! I used Ebony TR before and Kondo is more detail and delicate. Ebony is slightly smoother and on the soft side.

I got it secondhand.
回復

兩兄弟比試一下
回復

英日大戰,戰果如何?
回復

kslsfz 發表於 2017-7-16 09:29
兩兄弟比試一下

咩戰果呀?! 我都好有興趣KONDO頭.
回復

racewong 發表於 2017-7-16 23:02
咩戰果呀?! 我都好有興趣KONDO頭.

首先溫故知新,睇吓兩隻頭關係先

評分

查看全部評分

回復

快點!好緊張!
回復

AN8MK4 發表於 2017-7-17 14:44
快點!好緊張!

唔洗咁緊張,首先呢兩隻頭重量差好遠,Iom用鋁殼鋁杆,Io2用gum metal殻釱杆,重量差成6至7g,要用一支臂試兩隻頭唔改counterweight都好難,最後班咗支Helius Omega Ruby試,Helius啲臂出名係夾AN啲頭,聲音厚潤豐滿唔hifi,就算AN自己出啲臂都係番抄Helius啲舊model,用佢支新欸top model招呼兩兄弟一啲唔失禮

評分

查看全部評分

回復

.....................................................
回復

真係非常吸引!流曬口水。
回復

兩隻頭直入Kondo牛1 ohm tapping, voltage gain X63, Kondo phono input impedance係50k, 計岀primary impedance係12.6ohm, 兩隻頭output好細都無問題,夠哂gain。

Helius臂從唱頭端直到junction box係用銀綫直通快車接通,其間並無任何接頭,唱臂到junction box那段綫也很長,其實最理想係廢了junction box換上一對AN銀rca插直入升壓牛,人地支臂無得搞,唯有插一對舊欸Kondo Ksl lp入升壓牛,多咗幾處接點,講到直通快車不能不提以前Kondo同AN剛分家時岀嘅Io j頭,隻頭直岀四條銀綫仔再跟一set唱臂線裝在臂管外,直通快車無得彈,以前借過一set裝在SME V玩,一聽難忘,可能用家怕麻煩,唱臂綫在臂管外樣子太醜樣,後來便向市塲低頭改為傳統接頭的Io m

評分

查看全部評分

回復

kslsfz 發表於 2017-7-19 04:04
兩隻頭直入Kondo牛1 ohm tapping, voltage gain X63, Kondo phono input impedance係50k, 計岀primary impe ...

回復

回復

兩隻頭輸岀非常細,Kondo 係0.12mV,AN 就更細0.05mV,比試時volume要調大小半格到一格嚟就番,AN亦有兩隻頂班升壓牛ANS 8,ANS 9俾佢啲頭用,但係voltage gain只有45X,反而Kondo隻舊sfz有63X,新欸就細啲X50,所以如果套system唔夠gainAN頭夾Kondo牛反而合理啲,唔怕動態不足,到喉唔到肺。
回復

Overall嚟講,呢兩隻頭都係走音色自然,毫不跨張定位音塲hifi原素,歎世界一流,啲聲從容不迫得嚟又反應敏捷快上快落收放等速,呢類聲底係銀嘅特色,其他銅線繞的mc頭我未聽過可以岀到同類音色,如果有人話含銀會高音標無質感咁就係曲解咗,無錯比起銅係厚潤度差啲,但係當啲音樂如行雲流水毫無阻頭阻勢,個time domain啲element搞得準,frequency domain邊個頻率多少幾個db,跟本就唔得閒去計較

評分

查看全部評分

回復

我也是Kondo 頭和牛用家:))

回復

AN8MK4 發表於 2017-7-22 17:14
我也是Kondo 頭和牛用家:))

咁就唔該發表吓心得,唔洗我自己一個港人自講

按道理Kondo頭比AN頭輸岀大,應該贏動態輸細節,在我套組合剛剛相反,隻Kondo頭秉承Kondo獨有殺食音色,啲細節多得嚟又連貫,一啲都唔hifi充滿所謂貴氣,高中音上落收放時啲轉彎抹角位,可以講係無敵,真係要聽過先知乜嘢先叫做分析力。AN頭相對嚟講細節係差了小小但係佢低音動態似乎又贏Kondo頭,聽落剛勁啲平均啲,特別係聽鋼琴獨奏你會覺得高中低平均啲。

按道理AN重有一隻Io Gold (唔計用field coil果隻)先係老頂,用permadure磁代替alnico ,呢隻頭我以前都聽過,記憶中佢贏Io2嘅係動態更進一步音色更生猛啲。
回復