新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 20875|回復: 25

[兩聲道音響] Hiendy訪音響技術(TAD組合)

今日有幸可探訪香港名音響雜誌"音響技術"總部試音室

一行三人上到去受到"大草"同錢大姐非常好客既態度招待,大草先介紹總部試音室用既線材係以"siltech"為主
剛巧今日收到別超專程交比音響技術試音室用既"siltech"雙皇冠版頂級喇叭線.見大草好仔細咁開盒拿出喇叭線插去煲線機run-in 48小時
(音響技術試音係細節方面果真一絲不茍)

等大家準備好心情就進入試音室睇下今次聽D咩器材
今次入室既器材係全套頂級TAD最新產品,SACD盤,MONO後級同大型座地喇叭
--------------------------------------------------------------------------------
TAD-D600:
採用電源分體式設計既TAD-D600總重量將近40公斤(主機重26.5公斤,分離式電源箱也有13公斤),無疑是目前數碼訊源少見超重量級之作

TAD-M600
採用Duallogic-Circuit Technology、Vibrate-Absorber Technology及Lower Weight-Balanced Frame技術,8歐姆輸出為300W,重90Kg

TAD-R1
頻率範圍:21Hz-100kHz
動態範圍:115dB 以 上
阻抗:6Ω
體積 / 重量:129.3 / 55.4 / 69.8cm / 150kg
--------------------------------------------------------------------------------
TAD全套都係大型size重量級器材
音色有少厚暖而不會拖泥帶水,10"低音速度非常乾淨利落,加上用"鈹"物料做音高,中音,非常通透
基本上我地一行三人聽完都覺得TAD組合已經非常完美...

評分

查看全部評分

印象最深的洚洲大鼓, 鼓棍敲在鼓邊,支支清清楚楚,動態大,低頻雄渾有力.
CARPENTERS原來可以好聲到咁...KAREN直情好似再生咁...
回復

可惜聽唔到條價值三十幾萬的"siltech"雙皇冠喇叭線, 不過條單皇冠已經堅到不得了, 好難想像條雙皇冠仲可以提升到幾多...................
回復

部cd機好靚
回復

大草話~siltech雙皇冠係頂級G系列既雙倍線芯~
回復

大草話~siltech雙皇冠係頂級G系列既雙倍線芯~
JanHau 發表於 2010-12-19 00:19

仲要係約銀單結晶
回復

下次我又要去~~~~~~~~~~~~~~~~~~
回復

緣慳一面.......... 最袞今日臨時唔得閒.......
回復

套TAD堅到呢!
下年要買左佢!!!!!!!!
如果中六合彩..........................................
回復

此套器材價值不菲!!!能一聽則不枉此生!
回復

此套器材價值不菲!!!能一聽則不枉此生!
番薯 發表於 2010-12-19 10:36

阿二有得聽
回復

阿二有得聽
howin 發表於 2010-12-19 11:53

同音技果度比,阿2果度一半表現都未到~
回復

緣慳一面.......... 最袞今日臨時唔得閒.......
kleehkg 發表於 2010-12-19 02:09

真係對唔住
回復

同音技果度比,阿2果度一半表現都未到~
JanHau 發表於 2010-12-19 11:56

這個當然喇....但音響技術唔係隨便有得去...你地d網主版主掛住自己玩又唔預我地呢d小會員.....咁可以點o者
回復

這個當然喇....但音響技術唔係隨便有得去...你地d網主版主掛住自己玩又唔預我地呢d小會員.....咁可 ...
howin 發表於 2010-12-19 12:01

可以搵版主,網主再按排HIENDY會員上去音技聽好歌

評分

查看全部評分

回復

我又想去多次
回復

可以搵版主,網主再按排HIENDY會員上去音技聽好歌
cyberken 發表於 2010-12-19 13:13

你終於做返件好事
回復

各位版大真係要幫幫d會仔先得, 等大家都有機會見識多d器材, 咁先有進步.
回復

可惜聽唔到條價值三十幾萬的"siltech"雙皇冠喇叭線, 不過條單皇冠已經堅到不得了, 好難想像條雙皇冠仲可以 ...
hkp1196 發表於 2010-12-19 00:16

今天我也上了音響技術試音室,聽了Siltech雙皇冠喇叭線,也是與你們星期六的組合一樣。
草哥叫小弟在此說兩句聽後感,和各位分享。

整套組合只換了一對Siltech雙皇冠喇叭線,其他部份沒有任何改變,把一張HQCD版陳百強放進TAD-D600 CD機,當時只有我一人在房中,當陳百強人聲一出,我有些心驚驚的感覺,手心也有一點冷汗,陳百強有如在我面前一樣,這種質感是從未有過的經驗,還有伴奏的鋼琴也好像(不是好像,應是確實)高貴了好多,有很多未聽過的細節也從新聽得見,這首歌曲好像第一次試聽一樣,跟本不用AB比較就知道這條Siltech雙皇冠喇叭線的威力。

聽到這種強大威力的喇叭線,有種有愛有恨的分裂心態,我都好快會痴線!總之,lee388 告誡大家都是少聽為妙,否決一定毒發攻心!

評分

查看全部評分

回復

Lee hing~
下次上去如埋我,真係好想感受下雙皇冠
回復