新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 18717|回復: 37

[喇叭] Avalon 同好會

呢度應該有唔少Avalon用家, 但好似無 Avalon同好會, 等我開番個, 以後玩 Avalon 喇叭的朋友都有個地方交流心得。
就等小弟由低級既Ascendant II開始啦, 請各師Avalon用家, 多些分享配搭使用心得。

前晚將對喇叭拉出多幾吋, 效果好咗, D聲D出, 開揚D, 立体感好D (不過冇位再拉, 否則太近)

評分

查看全部評分

支持...支持
回復

回復

撐撐場先

評分

查看全部評分

回復

Avalon Opus Ceramique + Avalon Ascendant II!!!
見到對 Opus Ceramique 流曬口水......
回復

Avalon 近年似乎較為沉寂,作為多年長期擁躉,不得不支持一吓!

評分

查看全部評分

回復

各位Avalon用家可否講吓你用乜野喇叭缐配你對Avalon, 小弟正考慮搵對配Avalon既缐
回復

MM622 發表於 2013-6-16 01:40
各位Avalon用家可否講吓你用乜野喇叭缐配你對Avalon, 小弟正考慮搵對配Avalon既缐 ...

用緊 Kondo SPz, 正打算轉 Stealth.
回復

DAX 發表於 2013-6-16 02:00
用緊 Kondo SPz, 正打算轉 Stealth.

請問DAX兄Stealth喇叭缐既音色有何特點?
我望過佢個 web site, 佢有好多型号既喇叭缐, Dream V-10, Dream, Dream Pette, Cloude 99……….請問你想轉邊個型号?
回復

另外唔怪得咁多人話Avalon一定要落釘脚, 尋日落咗釘, 一開聲同之前真係差幾遠吓, 我比分起碼差8至10分, 落釘前d聲明顯朦d, 落咗釘後立刻精神曬, 無論立体感, 音場定位同清澈透明度大增, Bass亦结實好多,就好似你個房原本用80 Watt燈胆轉咗用 100 Watt燈胆。我係用佢係原廠釘脚, 不過 Avalon既原裝釘好鬼尖, 我用番以前套FE釘墊, 否則地下會穿窿, 實比老虎乸殺頭。
回復

MM622 發表於 2013-6-17 00:03
請問DAX兄Stealth喇叭缐既音色有何特點?
我望過佢個 web site, 佢有好多型号既喇叭缐, Dream V-10, Dream ...

音場深闊,層次分明,分析力高,線條細緻,質感强。不過清淡冇味。
回復

如果真係好清淡冇味就唔啱我, 最好係除咗音場深闊,層次分明,分析力高,線條細緻,質感强之外, 最好係彈跳力強, 有個性, 有dd味但唔係味精。
回復

MM622 發表於 2013-6-20 11:19
如果真係好清淡冇味就唔啱我, 最好係除咗音場深闊,層次分明,分析力高,線條細緻,質感强之外, 最好係彈跳 ...

要加味真係唔好諗 Stealth, Kondo SPz

評分

查看全部評分

回復

i like Avalon speaker very much too, dont know when will i own a pair of it.
回復

MM622 發表於 2013-6-17 10:07
另外唔怪得咁多人話Avalon一定要落釘脚, 尋日落咗釘, 一開聲同之前真係差幾遠吓, 我比分起碼差8至10分, 落 ...

yes. TW review on IDEA

http://www.omegaaudio.com.tw/file/Support/150-155%20avalon.pdf
回復

請問各位師兄:我剛入對Ascendant II, 聽歌時有否用網呢?(manual 話Avalon要用面綢先至好聲)
回復

xbox360 發表於 2013-12-15 12:43
請問各位師兄:我剛入對Ascendant II, 聽歌時有否用網呢?(manual 話Avalon要用面綢先至好聲) ...

師兄,自己試吓覺得邊樣好咪得囉,說明書唔使跟到足嘅
回復

多謝師兄指點@_@
回復

我既經驗係;

用網 = 如果同對喇距離近 (唔用網d 聲會有d刺耳/吉耳)
唔用網 = 如果同對喇距離夠遠
回復

又想請教各位,點解見好多師兄用Ascendant 都無落釘?莫非會好聲D!
回復