新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 20728|回復: 21

[分享] [ 開箱 ] PSI Audio A21-M 有源喇叭 + Viard audio Cable Silver HD XLR

事原由上年年尾已有upgrade喇叭的想法,但由於地方所限,只可選擇有源嘅書架喇叭。
有考慮過Adam S3XV,但在冇得試的情況下,以至遲遲未有行動。
有次行開旺角,見到呢對PSI, 在有得試同有價講的情況下,最終帶了她回家了。
先來張合照
聽感:
完全冇失望,明顯贏對A7X幾多吓,無論力量,包圍感,清晰度,立體感,音場都大為改善!
雖然都係Studio Monitor喇叭,但絕對冇Adam咁清(開白水), 有種飄逸的感覺(可能係瑞士嘅關係)

試咗一陣(已零晨兩點), 感覺怪怪,有種唔舒服的感覺,
但在大人的提示下,唯有先去睡覺,明天繼續!

第二天早上,趁大人外出,即時用番正常音量再試,過咗大概一個小時之後,唔舒服的感覺又返來,
發覺壓迫感好大,背境好噪,唔耐聽。

心諗大鍋喇,唔通對PSI將套系統D衰嘢乜都放大晒present出來?
頭痕之濟,忽然醒起版主大人曾介紹過一條背境寧靜,溫暖輕柔的XLR - Viard audio Cable Silver HD XLR
http://www.hiendy.com/hififorum/ ... &extra=page%3D3

結果不付所詑,壓迫感一掃而空,好舒服~~

在此多謝版主的推介 !  

評分

查看全部評分

viard audio cable真係好抵玩, 又好聲.

有關依條線既特性, 我已用盡我既有限文筆咁介紹比大家, 希望真係幫到你地啦.
回復

請問餅主呢條線算唔算順滑? 咩價位呢? thanks
回復

safin 發表於 2013-6-17 20:31
請問餅主呢條線算唔算順滑? 咩價位呢? thanks

中高頻算係偏向順滑!

1m賣價$8xxx
回復

racewong 發表於 2013-6-17 21:22
中高頻算係偏向順滑!

1m賣價$8xxx

回復

VIARD HD SILVER 素質不錯,難得是調音有一手,插平貴器材都好少衰聲,令系統聲音有侵文豪味可以索下
回復

多謝餅主資料, 不過睇完個價就
回復

我對條白色膠喉好有興趣。恭喜恭喜
回復

racewong 發表於 2013-6-17 17:31
viard audio cable真係好抵玩, 又好聲.

有關依條線既特性, 我已用盡我既有限文筆咁介紹比大家, 希望真係幫 ...

多謝版主加分,
另外唔知版主有冇試過條Silver HD20 PC呢?
回復

This is a very nice speaker, silky high and very flat mid and low, lots of details.
回復

好玩要盡興!!
回復

多謝餅主資料, 不過睇完個價就 X 2
回復

PSI 正呀
係17 定21呢
回復

vincentfokhk 發表於 2013-6-17 23:12
多謝版主加分,
另外唔知版主有冇試過條Silver HD20 PC呢?

無呀! 我只係試左對XLR咋.
回復

恭喜哂師兄!!! 有新野玩
小弟都係PSI Audio 17A的用家,也曾用過Adam S3XV,我就覺得PSI合自己口味多些
回復

mac1 發表於 2013-6-18 14:39
PSI 正呀
係17 定21呢

係21呢
回復

之前諗過佢,如果玩active speaker佢就係頭一兩對選擇,不過刀好貴下
回復

小弟剛剛換左E條線,真係好正,多謝版主推介
回復

racewong 發表於 2013-6-18 15:31
無呀! 我只係試左對XLR咋.

AES比左CK試
回復

係呀! CK咪出左REPORT囉.

評分

查看全部評分

回復