新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 10619|回復: 23

[其他] Mcintosh零售價將會提高

最近北美一些發燒論壇紛紛據稱麥景圖7月1號將會全線或部分機種型號提高官方零售價格MSRP,兩聲道產品標價可能會有加幅。

希望Ken Sir同我地D準用家証實或澄清有無呢回事? 如果屬實嘅話,小弟好想知道香港或其他東南亞及歐洲國家會否受到影響。
Sorry 師兄,
到現在而言 McIntosh 的貨價仍是非常穩定,特別在同類品牌之中實屬數一數二的好,暫時亦未有收到廠方公告之相關消息,若有進一步之情況定必向大家及早報料,謝謝支持呢
回復

唔係啩, 我籌緊旗買MC452喎
回復

我都儲緊錢睇下年尾夠唔夠買C50 + MC601,如果加價,睇怕要再儲多一年半載
回復

眾說紛紛,北美洲發燒論壇話說老麥7月1號份將會喺某些兩聲道型號加升15%,首當其衝喺452, 601,2301, 48, 50....但經典嘅275及合拼機唔清楚是否會加。目前小弟身在北美做事正追問緊好多代理是否屬實,因小弟去年入咗對601後,最想入埋275,  所以自己都好想知道,呢排怎著追住個代理問個夠,但就系得唔出滿意嘅答案,莫非老麥習慣就系唔發放確實消息而等日子到咗就換價錢牌。希望香港及東南亞市場唔會受影響吧。加價都系北美玩家當殃。
回復

講句唔好聽,如果系全球性嘅話,Ken Sir 點都會事前單聲吧。我會繼續跟進北美市場價格動向,機緣下獲取咗份目前老麥嘅所有機型號零售價表。睇嚟比起其他國家嘅確實便宜多,唔加就假。
回復

我都儲緊錢,想年尾換前後級。如果加價,可能要局住移情別戀了
回復

ahkai 發表於 2013-6-29 16:18
我都儲緊錢,想年尾換前後級。如果加價,可能要局住移情別戀了

X 2,我都係!
回復

其實咁又唔需要話移情啦,如果好似咁對老麥一直都有著滿腔熱情及鍾愛,真系要加嘅,自己都唔會移情別戀。呢個週末將會出手入部275,主要系收藏欣賞及用嚟推對Quad ESL...
回復

mlfan2012 發表於 2013-6-29 23:33
其實咁又唔需要話移情啦,如果好似咁對老麥一直都有著滿腔熱情及鍾愛,真系要加嘅,自己都唔會移情別戀。呢 ...

bye bye Mcintosh
回復

mlfan2012 發表於 2013-6-29 23:33
其實咁又唔需要話移情啦,如果好似咁對老麥一直都有著滿腔熱情及鍾愛,真系要加嘅,自己都唔會移情別戀。呢 ...

講真,如果真係加價,我情願食多一、兩年樹皮,加錢買其他。
回復

katsui 發表於 2013-6-30 18:40
講真,如果真係加價,我情願食多一、兩年樹皮,加錢買其他。

師兄們所言,可猜到並唔系老麥慣常一族。加咗後是否仍物有所值,愛好玩老麥嘅用家應該最清楚吧。

希望加價只系傳言,起碼到而家代理對我想入嘅mc275仍按價不動。呢兩日北美洲代理整體應該會有水落石出。
回復

mlfan2012 發表於 2013-7-1 02:44
師兄們所言,可猜到並唔系老麥慣常一族。加咗後是否仍物有所值,愛好玩老麥嘅用家應該最清楚吧。

希望加 ...

師兄,你估得一啲都冇錯。 我仲未成為老麥用家,但以買佢地嘅 MX151, C2500 同後級努力中!
回復

對一些想要當老麥用家嘅师兄喱讲,刚开始其实心里邊好矛盾,因为新型号一般唔会便易,而比较有收藏价值或古董舊型号亦贵得过份。 北美洲用家真系好彩,一般官方零售價比其他国家都低。聼讲上海新开嘅旗舰店C2300標價换算美金超过$12K,(北美價为$6K),其他型号真系唔洗多讲都知道點贵法。
回復

mlfan2012 發表於 2013-6-29 14:02
講句唔好聽,如果系全球性嘅話,Ken Sir 點都會事前單聲吧。我會繼續跟進北美市場價格動向,機緣下獲取咗份 ...

Dear 師兄,
論以往 McIntosh 加價為例,都在加價前之一個月預先通報,作為市場的援衝期,避免一時間的市場混亂,相信這個做法將來亦不會作改變,因此敬請大家不必擔心,二來北美、亞洲、歐洲、中港澳等等皆為個別獨立之經銷市場,各地市場售價為有關聯但亦有所差別,暫時也不必太過擔心。
回復

Mcintosh在北美真的涨价了!
回復

HENRY1212001 發表於 2013-8-2 10:10
Mcintosh在北美真的涨价了!

Dear 師兄,
請放心,香港暫時未漲價 ,早買早享受呢
回復

kenho 發表於 2013-8-2 11:17
Dear 師兄,
請放心,香港暫時未漲價 ,早買早享受呢

若果香港區真係要加價,咁漲價前一個月請ken sir通知一下小弟,等我有啲時間去借財仔入貨。
回復

redwing 發表於 2013-8-2 14:59
若果香港區真係要加價,咁漲價前一個月請ken sir通知一下小弟,等我有啲時間去借財仔入貨。  ...

Dear 師兄,
放心,若有消息定當馬上通報大家呢
回復

Mcintosh set the date in 7/01/2013 for the price raise in North Amercia, and implemented the price change on most of two channel models with exception of recent new models items, such as MC2500, mc275, D100...etc. Those are in fact have prices already adjusted before they came out. And now average raise on price is about 10-15% increase on 2-ch models.

Well, for better or for worse, whoever bought or order their mc gears before the deadline (6/28), they should be happy about to save a big buck on their purchases.

回復