新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 11949|回復: 21

[測試報告] Teac UD-501 Opamp組合分享

相信好多師兄都想知道Teac 501用4粒Discrete + 2粒Muses01或用4粒Muses01 + 2粒Discrete好聲D呢. 小弟做了一些opamp組合和大家分享.

2 channel組合 :
Amp : Luxman 590AX
Speaker : Tannoy Stirling HW
PC : HP Netbook + Windows XP + Teac Player

測試軟件 :
Eva Cassidy ----- Songbird
Dire Straits ----- Money For Nothing
Eric Clapton ----- Running On Faith
陳佳 ----- 海風

測試開始 :
( 1 ) 4粒Discrete + 2粒Muses01 :
分析力 ----- 100分
人聲感情 ----- 60分
中低頻衝擊力 ----- 60分
音樂感 ----- 90分
評語 : 分析力一流, 泛音充足, 音樂感十足, 但樂器有點傾前, 人聲向後縮及略乾, 低頻較輕盈.
( 2 ) 4粒Discrete + 2粒OPA 2604AP :
分析力 ----- 70分
人聲感情 ----- 70分
中低頻衝擊力 ----- 70分
音樂感 ----- 70分
評語 : 人聲有感情但口形略大.
( 3 ) 4粒Discrete + 2粒AD827SQ :
分析力 ----- 85分
人聲感情 ----- 80分
中低頻衝擊力 ----- 80分
音樂感 ----- 90分
評語 : 整體平衡, 好舒服呀.
( 4 ) 4粒Discrete + 2粒AD8620BR :
分析力 ----- 80分
人聲感情 ----- 85分
中低頻衝擊力 ----- 70分
音樂感 ----- 85分
評語 : 感情豐富, 鐘意聽人聲嘅一流.

最後用4粒Muses01 + 2粒Discrete :
分析力 ----- 95分
人聲感情 ----- 90分
中低頻衝擊力 ----- 80分
音樂感 ----- 95分
評語 : 係咁多組合之中最平均的, 真係要乜有乜, 有分析力但唔會標, 人聲感情豐富口形標準, 音樂感十足可以坐低聽幾個鐘, 真正的享受音樂.

之前ilccmcf師兄都講過 : 其實真係好睇本身套SYSTEM , 人人口味不同, 有人鐘意超高分析力, 有人鐘意音樂感, 想要乜野聲底可以自己調教.

總結 :
如果你個組合聲音係欠分析力, 人聲過厚, 低頻肥胖, 可以試吓用4粒Discrete + 2粒Muses01, 佢嘅分析力好勁可以聽多好多野, 結他勾絃聲, 樂器泛音等, 真係一試難忘, 我真係好唔捨得呢個組合. 不過最終都係要用返4粒Muses01 + 2粒Discrete : 平衡富音樂感又有分析力. 另一點就係用呢個組合價錢平D, 唔使起IC塔及飛線.
opamp 3.jpg
opamp 2.jpg

評分

查看全部評分

Nice report ar!!!!
回復

好出色既報告。讚
回復

Hi minidetective C-hing,

Have made the 2 pcs Dip8 extension adapter with 9cm 7N OCC single crystal copper wires. Pls check PM & call me.

NewClassD seller suggested not to use longer than 10cm when I asked him last year. BTW, your 4-layer DIP8 sockets may degrade sound quality of NewClassD opamps a bit.
回復

多謝分享!
回復

有咁多opamp可以ABCDE比較, 真係正
非常詳細嘅報告
回復

多謝師兄詳細分享
回復

非常勁
回復

精彩!
回復

哥哥教我玩Opamp好嗎

回復

我嘅視線俾個靓女吸引住!
係咪買咗套机,阿靓女可唔可以上门教我点用呀?
回復

Gauss5831 發表於 2013-7-6 18:11
哥哥教我玩Opamp好嗎

Nelson你真壞 不過男人不壞,女人不喜歡
回復

樓主, 可否列明單價
回復

feellikecyber 發表於 2013-7-6 20:19
樓主, 可否列明單價

報價絕對冇問題,不過要揀最終都係得Discrete New ClassD 同Muses 01.
Discrete New ClassD ----$5xx
Muses 01 ----- $3xx
AD827SQ ----- 115RMB (不保證是正品)
OPA2604AP ----- 26RMB (不保證是正品)
AD8620BR ----- 85RMB (不保證是正品)

評分

查看全部評分

回復

多謝師兄祥細分析,如果未改師兄又會點評分呢?
回復

Lmusic 發表於 2013-7-7 10:25
多謝師兄祥細分析,如果未改師兄又會點評分呢?

早前家訪一位師兄, 佢對2 channel及AV都有要求, 器材加線材總值超過80萬圓, 佢係負擔得起, 但呢點唔係最重要, 係佢對音響有認知, 亦擁有一對金耳, 肯不斷鑽研嘗試不同擺位, 最重要係佢有能力去駕馭音響, 佢去玩器材而唔係俾器材玩佢, 因為眼見好多有錢不停去換機及換線的師兄都係俾hifi玩緊, 廢話講完.

我當然趁呢次家訪帶埋部未摩嘅Teac 501去測試吓呢條牛仔褲能力去到邊. 首先用PCM格式播放, 點知主人家聽不到一首歌完畢就叫停(其實大家都知乜事喇, 不過我覺得以佢5千幾圓嘅身價算交足貨有突), 跟著用DSD格式播唱, 點知主人家竟要求播放不同種類的曲目, 如是者聽了很久, 最後總結是播唱一般音樂及人聲小品等歌曲只是音場分隔度和他聽開6萬圓級CD機(牌子不便公開)有些少分別, 其餘也收貨有餘, 但在播唱交響樂及大場面之曲目時音場有壓縮, 高度及闊度即時矮了兩尺和窄了幾尺. 不過主人家話咁嘅價錢收貨有突, 兩萬圓以下CD機會俾用DSD格式嘅Teac 501殺低晒.
依家摩改後的Teac 501(4 粒Muses 01 + 2粒Discrete)係播放PCM歌曲已經大幅度追貼DSD, 遲D希望可以帶埋部已摩opamp之Teac 501再家訪呢位師兄, 試吓呢條牛仔褲功力增進了多少.

評分

查看全部評分

回復

多謝分享!
回復

Hey! How did you place DIP8 adapters on the board instead of N5532A? There is nonstandard DIP8 width between the holes there - 9mm. That is why it's not possible to place DIP8 into this holes, because there is 8mm width between adapter's pins. Here is the photo:
回復

師兄,用鉗將opamp 腳向內拗少少就得.
回復

First of all I tried to do that. But to no avail. It's just not fit to holes on the board.
回復