新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 14999|回復: 21

[CAS] 神神化化@北極鷗USB DDC報告_7#神線報告_8#DIY線性電

今日"神哥"帶左,神石,神線,一件"神鷗"DDC到來(是試玩未到期),
XMOS DDC插上近排貪過引玩的Raspberry Pi,
PiCorePLAYER是50M版本,用putty set番隻"北極鷗"輸出,
開聲真係比佢嚇一跳,聲音自然平衡又細緻,結像相當立體,清晰而有厚度,
音場好輕鬆咁向後撐開,比起用開既 usb ddc好上幾個級別,
試左44.1,88.2,96,192好正常,正呀
最後都要拔番出來目送.......無奈
至於"神線"一定要留低啦,
而"神石"吸野好勁,連殘響都吸干,變成清如水無晒味道,
唔該快d....link..走....,
(好似話人地送比神哥,我又c忽痕o羅來玩)

評分

查看全部評分

謝謝分享!
回復

師兄,我都有你用開果張ddc,它跟北極鷗DDC係同價但唔同級數的,我早把它攞埋一邊
回復

obee 發表於 2013-8-4 18:36
師兄,我都有你用開果張ddc,它跟北極鷗DDC係同價但唔同級數的,我早把它攞埋一邊 ...

無計,一比較就出事,
仲有北極鷗同Raspberry好夾是經濟組合,
44.1->192都無問題,
由手機/pad remote,nas都唔須要咩野設定合新手
回復

Ching,請問你對是什麼喇叭?
回復

chengvin 發表於 2013-8-4 18:50
Ching,請問你對是什麼喇叭?

markaudio 4" full range
回復

除左"神鷗"DDC帶來驚喜,
仲有神哥(edison133)精制純銀兩頭蛇USB CABLE+AQ電盒,
其實我玩線都比較保守有得用就萛,皆因無$$$,
用開條"古河"須然粗粗地都好過無,
點知隊條"神線"落去舊既DDC出來既效果簡值係兩個世界,
之前發聲小小既硬邊無晒,換來自然純厚,聲尾長聽多左野更有感情,
好細緻既聲都出到,真係拍得住雞線加"北極鷗",唯有速磅$,
要享受又唔見幾舊,
咁神鷗DDC再加上神線又會點呢......
Raspberry->神線->tanly audio DDC->Dual AD1955 DAC
->Tube Pre->300B SE AMP->SPK
回復

見"神哥"咁多野整我都唔執輸,
CAS系統線性電源LPS係相當重要,無$唯有自己動一動手,
攪番隻雙出LPS比Raspberry Pi (5v)同埋Router ( 9v )
功率管選用高頻LAPT線性放大晶體管,聲底唔會太厚同暗,

回復

zoneaudio 發表於 2013-8-4 19:20
markaudio 4" full range

吳該Ching。又一個Diy高手。
回復

Ching,請教一下Diy喇叭會吳會好復習?我刀都試下。
回復

ching 我都問人借左個野莓玩, 但播歌時有點不流暢, 是什麼問題?

我係用 ud-501.
回復

bigjohnx 發表於 2013-8-5 16:59
ching 我都問人借左個野莓玩, 但播歌時有點不流暢, 是什麼問題?

我係用 ud-501. ...

mpd你係用raspyfi,定係picoreplayer,
我係用picoreplayer得50M咁細,即係Squeezebox模擬器,
LINK
https://code.google.com/p/picore ... mg&can=2&q=
回復

chengvin 發表於 2013-8-5 15:34
Ching,請教一下Diy喇叭會吳會好復習?我刀都試下。

唔難,全頻無分音器,做對箱焊四條線就可以收工,聽歌去
不過要好聲玩得好都唔易,我而家玩緊呢對單元振盆直徑實際得2吋6分,
靈敏度86db
回復

zoneaudio 發表於 2013-8-5 21:01
mpd你係用raspyfi,定係picoreplayer,
我係用picoreplayer得50M咁細,即係Squeezebox模擬器,
LINK

我就咁裝個debian 再裝mpd, 唔係好得.

raspyfi 係咩東東? 我係想用番mpd 播歌就ok.
回復

好正既比併分享^.^
回復

bigjohnx 發表於 2013-8-6 00:14
我就咁裝個debian 再裝mpd, 唔係好得.

raspyfi 係咩東東? 我係想用番mpd 播歌就ok. ...

raspyfi用過在Nas攞歌唔掂有輕微爆聲,但係音質係正,download番來是img file,有1G咁大抄落sdcard就可以run,
而picoreplayer 個img file只有50M,又係抄落sdcard就可以,跟住改番ouput去DDC
用winimg抄
回復

bigjohnx 發表於 2013-8-5 16:59

我係用 ud-501. ...

我用 audiogate 加 windows driver OK 呀.
回復

liclic 發表於 2013-8-6 10:25
我用 audiogate 加 windows driver OK 呀.

windows sure win la.

linux 要好睇hardware 同os 配合.

我用cubox 就完全無呢個問題, 硬件本身已設計作視音訊串流用途, 所以流暢度非常好.

遲D D msata ssd 到手, 我又會再玩埋 intel nuc + Linux
回復

bigjohnx 發表於 2013-8-6 11:11
windows sure win la.

linux 要好睇hardware 同os 配合.

等你報告!
回復

zoneaudio 發表於 2013-8-5 21:09
唔難,全頻無分音器,做對箱焊四條線就可以收工,聽歌去
不過要好聲玩得好都唔易,我而家玩緊呢對 ...

其實以ching個廳咁大,4吋夠吳夠?係吳係應該8吋。我上淘寶搵左mark audio,可惜佢地冇喇叭,要自已DIY。
回復