新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 9989|回復: 23

[分享] New Mcintosh Fans

Hi All C Hing

我冇乜玩Hi Fi 經驗不過很喜歡聽音樂, 大路個D音樂, 間中聽下另類過癮下(唔係專業個隻),
我想換哂D舊野(97金融風暴前朋友代安排, Accuphase E206, Tannoy 613 speakers )
同Philips CD機, 唔知道乜model, 只記得比利時做既 ( 據聞話唔錯 )
想保留E206, 想買B&W803D speakers及必需要買新CD機, 想試試Mcintosh D AMP所以係
呢度問問各師兄 (親哥哥都用緊Mcintosh不過唔想打擾佢, 佢太太唔like佢玩呢D野, 費事讓佢難做)
Many thanks in advance, 多謝哂
What is your budget....... 合併定前後級????
回復

My budget is aprox HK$ 50-60000 for AMP ( 前後級或合拼都冇乜問題, 有冇好建議,
多謝師兄指教 ) 2手我都介意的, 最緊要唔好壞, 同埋如果買新機, 邊間店會客氣D?
( 美麗華2樓個間問下都好似當我白痴咁, 好難受, 當日咁橋同D細路行過食川菜行入去問下,
  以為我運吉掛 )
回復

sorry C Hing, I mean total budget HK$ 120,000 ( AMP I can spend HK$ 50-60000 )
回復

如果冇特別要求或喜好, 買McIntosh MC452一定唔會衰, 個價都fit..

回復

邊間鋪D人好商量D? 怕左 Miramar Hotel 2/F個間, 黑哂面個隻
回復

你可以去中環找ken 何~~~~~他人不錯~~任試~~
我都係咁先買~~
回復

50-60K可考慮合併MA7000,另50-60K speak可考慮埋focal 1028be,一套M+speaker買ken sir可能有野送。
回復

mingson 發表於 2013-8-7 11:28
如果冇特別要求或喜好, 買McIntosh MC452一定唔會衰, 個價都fit..

師兄,加埋前級會唔會over畢直
回復

係喎,amp係前後夾埋50000~60000,哈哈
好在,唔係誤導左另一位ching
回復

angushk 發表於 2013-8-7 15:53
你可以去中環找ken 何~~~~~他人不錯~~任試~~
我都係咁先買~~

Dear 師兄,
謝謝你呢
回復

mingson 發表於 2013-8-7 18:28
係喎,amp係前後夾埋50000~60000,哈哈
好在,唔係誤導左另一位ching

Dear 師兄,
若 McIntosh C48+MC302 都約要 8萬幾,可會 over 一點點,也可以考慮一下合併機之 MA7000 or MA7900,也會是不錯的選擇呢。
回復

redwing 發表於 2013-8-7 16:46
50-60K可考慮合併MA7000,另50-60K speak可考慮埋focal 1028be,一套M+speaker買ken sir可能有野送。{:5_10 ...

Dear 師兄,
ha ha 有些指定推廣機型的確是有贈品的
凡購買 MA6700, MA7900 送 XLO  Ref3 5ft 電源線 x1pc, 和 XLO Ref3 RCA Jumper  x1pr
MA5200 則是送 XLO UP10 - 5ft 電源線 x1pc

另有優惠配套之喇叭選擇,資料如下:
回復

Hi Ken Sir,

請PM MA7900 價錢, Thanks
回復

Jazzer 發表於 2013-8-15 22:43
Hi Ken Sir,

請PM MA7900 價錢, Thanks

Dear 師兄,
巳發消息給你了,謝謝支持呢
回復

Thank You.

請問PMC 23 speaker 嘅底㚒唔夾呢MA7900呢?
回復

Jazzer 發表於 2013-8-18 01:55
Thank You.

請問PMC 23 speaker 嘅底㚒唔夾呢MA7900呢?

師兄,
呢個屬好主觀性嘅問題,一問有百答,個個唔同,最終唔會有具體答案。
但以老麥一貫嘅傳統作風及線路設計,市面上好多難推嘅喇叭都比佢搞掂檔,玩開老麥就知個中感受。
有朋友家正用緊對 PMC EB1i, 以自己聽開屏風喇叭心態嚟比意見,果對EB1i 出嚟效果比想象中好好。夾聲得很,更何況20系列呢。

評分

查看全部評分

回復

多謝師兄嘅意見,小弟新手一名,只玩過Proac 嘅1SC 同D18, 對其它Brand無idea. 所以想拿啲comment. Thanks.
回復

Jazzer 發表於 2013-8-18 13:43
多謝師兄嘅意見,小弟新手一名,只玩過Proac 嘅1SC 同D18, 對其它Brand無idea. 所以想拿啲comment. Thanks. ...

Dear 師兄,
正如 mlfan2012 師兄所說靚聲與否則視乎個人喜好,但在整體進而言 McIntosh 會很容易匹配到任何品牌之揚聲器系統,因除好力穩定之外,其性格為中性厚暖聲底,應該不難夾檔,而且在各類型音樂之上的表現,亦十分平均和較果理想呢

評分

查看全部評分

回復

用咗老麦都好耐了,其他牌子無乜點碰,所以自己知自己事。碰到有同好问开,而Ken Sir又忙,自己又得闲無事便帮下手。

昨天睇到Ken Sir嘅 YouTube Video 推廣产品, 佢人睇黎好忠厚,去佢度購買心頭好一定唔会睇黑面,服务好,價钱应该都好公道吧。

評分

查看全部評分

回復