新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 17701|回復: 26

[汽車改裝] 隔音工程終開始了

先多謝各位CHING比左咁多有關隔音既意見我
我由首先唸住都係比錢去找人整  (1800$ DYNAMIC 2門)
再耆唸住買DYNAMIC反去整
最後竟然屈於大陸隔音既淫威之下 買左 "平靜"

講多無謂 昨晚用左2個半小時先貼好一隻門...
如果有咩貼錯左請CHING們當頭棒渴, 但小弟今晚去做DOOR 2 時汁漏一下:

先貼內層:

內層再貼隔音綿:

卦洞:

單門測試...:
先SET 只出前喇叭, 唔SET野, 開LOUDNESS,
做左隔音個邊 同無做個邊 真係差好遠
我對CHEAP CHEAP MOREL 平價板 而家個低音下潛力"有進步" 本來5分加到7分個重
BASS PUNCH 加1點 (我覺得E個係本身隻喇叭特性問題)
最後既驚喜位係 中低至中音都明顯有非常好既進步
由本來剛剛合格 而家清晰左真係好多 加3分~
再COMPARE 未做隔音既一面, 就好似大力左+5-8個db咁
好明顯大細聲左

完成4分1工程後 對手損哂 成身黑媽媽 哈哈~
正~

2門完成
線插用D膠袋+電線膠布卦反好
而過左一日 D止震貼比尋日重貼得重實,基本上用力拉都唔係好拉得反出來
最重要既“聲音”  男聲中音,樂器長笛,FLOOR TOM,太鼓,中提琴弦樂聲等等都有好明顯“清晰”及“優美”化;
車內嘈音都有D幫助, FILTER左大約10﹣20﹪ , 期望4門完成可以FILTER再多10個﹪ (始終條原廠吠太硬太嘈,不過降嘈對我來講只係BONUS,主要為提升中低音,同埋開關門感覺)

後門都整埋啦~
本田小弟部JAZZ 後門實在好"流"
做好隔音後實在好多
之後關門會入唔到扣 而家無左E個問題
再唔係玩具咁

有圖有真相:
右門底層 止層板 + 隔音綿

右門喇叭底下都做埋

右門完成圖 面層卦洞

左門完成圖

事後分享:
首先 用界刀係十分好切的 唔好用交剪 剪得辛苦又唔靓
交剪係你照左上去汁位就先用
\
有師傅教落盡量一塊大塊貼 唔好散修修 細細塊砌上去 會影響止震效果
\
最好買個壓貼用既滾輪, 真係好貼好多
\
我懶 無抺走原廠貼防水膠紙個D黑色個D泥 我絕對建意清左佢先開工 因為真係好易比D泥整到一身都係 仲好難洗 > 買4條"祝君安好"毛巾 黏走哂佢~ 用完就放入垃圾箱~ 唔好洗啦~ 洗唔到的
\
重要:
卦洞時請留意你塊飾板 因為塊飾板可能有位係"突"出來的
如果你卦洞時無將止震板堆入去就反塊飾板"突"出來既位
有妤大機會你上唔反塊飾板上去車門到...
\
小心界手...
\
隔音綿切勿大力拉扯 由其你貼錯想拉反出來個時
\
比我想像中易貼 (I MEAN 我度門)
睇清楚 唸清楚要點做 要點CUT先GO, 做第一度門時比多D心機
2 3 4 度門就好快上手 唔駛心急~

>>>>>>>>>>>
完事~
車係比較上食油左少少 不過感覺上重左會咬地D

嗚謝KELVIN兄既指導 不是KELVIN兄我都唔會去做隔音~ THX!

評分

查看全部評分

其實想問一下
最後卦洞個PART
個D "線插" 我其實有心露反出來, 有必要嗎? 同埋我係米要包一包佢地? 睇佢好似唔係防水插...

回復

Fun game Ching , how much to do this.
回復

neotam 發表於 2013-8-23 07:54
其實想問一下
最後卦洞個PART
個D "線插" 我其實有心露反出來, 有必要嗎? 同埋我係米要包一包佢地? 睇佢好 ...

if you can leave them out, mechanic can easily access them when needed instead of cutting or pulling them.

are those area always get wet while car wash and raining?  if not, you may just leave it.  cling wrap may also work for your situation if you are still worry.

評分

查看全部評分

回復

我架車4隻門都有DIY貼呢D做隔音, 有D人叫止震板
個次攪左半日
痴完一試, 覺得真係好好多, D聲實D, 隔音好D
開關車門都實淨D~  揸車時都開心D~  

評分

查看全部評分

回復

man1212 發表於 2013-8-23 12:12
我架車4隻門都有DIY貼呢D做隔音, 有D人叫止震板
個次攪左半日
痴完一試, 覺得真係好好多, D聲實D, 隔音好D

係呀~ 開關門正左好多~
回復

corolladv 發表於 2013-8-23 11:37
Fun game Ching , how much to do this.

D料連運費我買左TOTAL 700HKD
INCLUDED: 8 X 大塊止震板
3 X 大塊隔音綿

唔計界刀 較剪 開門工具

評分

查看全部評分

回復

smokeyduck 發表於 2013-8-23 11:41
if you can leave them out, mechanic can easily access them when needed instead of cutting or pulli ...

Yes~ cling wrap is good for this situation wow~ thanks!
anyway too much rain in Hong Kong. I think keep safe is better~ Thanks you~
回復

neotam 發表於 2013-8-23 14:39
Yes~ cling wrap is good for this situation wow~ thanks!
anyway too much rain in Hong Kong. I think ...

yes play safe gives you peace of mind.

from my experience, even my 20+ years old shitty car does not suffer any rain leaking at all.  so you will be pretty safe even with cling film
回復

smokeyduck 發表於 2013-8-23 14:48
yes play safe gives you peace of mind.

from my experience, even my 20+ years old shitty car does  ...

wow 20+ yrs old still running on the road~ should be a nice car~
回復

neotam 發表於 2013-8-23 15:04
wow 20+ yrs old still running on the road~ should be a nice car~

it is only a small hatchback and i have been with it for over 17 years.

regular maintenance is a must.  and "ignore" is another point, people kept saying "wow your shitty car is very old, why don't you buy a newer and better one" for well over 10 years.
回復

好多謝師兄 , 同我地分享手工過程 , 令大家得益不小 . 手工好好 , 完成度高 .

除左音質提升 , 當開關車門時 , 更令自己滿足 , 有歐美車的車門感覺 , 好實在 !

評分

查看全部評分

回復

Ching, 可以比多D靜音料D相同 link 睇下。thx.
回復

corolladv 發表於 2013-8-24 16:46
Ching, 可以比多D靜音料D相同 link 睇下。thx.

既然CHING你問到 我都同大家分享埋D 料係邊買:

http://trade.taobao.com/trade/detail/tradeSnap.htm?spm=a1z09.2.9.66.gsCFS8&tradeID=401600362809072

http://trade.taobao.com/trade/detail/tradeSnap.htm?spm=a1z09.2.9.79.gsCFS8&tradeID=401600362819072

我唔係PRO 也未用過其他料 我COMPARE唔到真假,
我可以確定: 佢無味
一下就貼到上去都可以叫“易”貼
隔音綿相比我之前係BAND房用個D好 唔厚 上手實既 個底十分好貼 唔小心貼到都唔難拉出
裝好之後敲門好似敲緊實木門咁~
回復

Thx Ching sharing i
回復

neotam 發表於 2013-8-24 22:51
既然CHING你問到 我都同大家分享埋D 料係邊買:

http://trade.taobao.com/trade/detail/tradeSnap.htm?s ...

YES, 我都係用呢隻, 幾易貼, 但要用壓轆 轆貼佢先得

唔係耐左會彈起走位, 又要做多次大工程就麻煩啦
一係唔做, 一做唔好慳少少手工~

唔好睇個幾塊野, 都幾重
貼左架車重左, 油用多左~  

評分

查看全部評分

回復

man1212 發表於 2013-8-27 12:00
YES, 我都係用呢隻, 幾易貼, 但要用壓轆 轆貼佢先得

唔係耐左會彈起走位, 又要做多次大工程就麻煩啦

C兄你全車貼?