新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: neotam

[汽車改裝] 隔音工程終開始了

neotam 發表於 2013-8-30 12:08
而家整好哂仲有料剩低
唸緊整唔整埋尾門

係啦, 外國地方大鐘意點整都得, 幾開心~

師兄 你架係咩車呀?
如果尾冚係有油壓臂的話建議你唔好貼呀!!
因為D料都幾重, 貼左個2支油壓臂好快會漏油打柴, 頂唔住個尾冚
到時又要俾錢買2支新就無畏啦~
回復

man1212 發表於 2013-9-2 10:49
係啦, 外國地方大鐘意點整都得, 幾開心~

師兄 你架係咩車呀?

我的是12年JAZZ 呀~
係WOW 尾門升起會有問題
同埋車尾都唔係好嘈~
多謝CHING 提點~ 咁唔加了~
慳油重要D
回復

千萬唔好貼啦, 耐左你會發現尾冚會升唔盡 無力頂唔住咁~~
回復

man1212 發表於 2013-9-3 15:30
千萬唔好貼啦, 耐左你會發現尾冚會升唔盡 無力頂唔住咁~~

回復

neotam 發表於 2013-9-3 14:11
我的是12年JAZZ 呀~
係WOW 尾門升起會有問題
同埋車尾都唔係好嘈~

師兄放心貼啦...小第鍾情斬尾車及短尾車~我之前做咗三部車貼咗支油壓臂都冇問題...其實我第一部CIVIC斬尾EK(喇叭:Morel Tempo5.5")都係一塊過貼(連尾箱都係 !), 貼完隔音係滿意初步聽歌仔都好似相對提昇咗...不過聽耐咗反而覺得聲音唔夠彈性, 高音伸展唔夠開揚(由其係樂器反應少咗環迴感...)跟住到第二部INTRGRA DC2試吓cut開一塊塊每塊平均隔開去貼(車尾貼咗兩塊大概一半車牌大多小小就貼喺車牌背部位ok喇...唔係好重啫 !!),  貼完再聽我覺得基本冇投訴...同樣器材都明顯聽得出聲音生動好多自然好多!! 到第三部斬尾車同樣一塊塊分隔開貼, 不過今次尾箱琴 & 士啤呔個位都一塊過貼上...聲音又有d改進咗平衡咗...我覺得無須要貼到密麻麻既(不過我建議尾琴位最好一塊過, 而且貼既時間必須留意去水孔唔好蓋住咗 !! ~~ 當然唔同車唔同貼法都唔出奇...我都只係發表多個方法給大家參考...絕對冇惡意既...不過尾箱果部份係一定要貼特別係斬尾車, 因為斬尾車放咗Amp+Subwoofer之後D Bass冇咩空間走散一定對尾門 & 尾玻璃做成更大震幅, 唔貼d Bass線條收得唔結實又可能有什聲, 當你"轟"緊既時間就絕對感受到...("轟"係包括"遊車河"果時防止 or 減少死氣喉倒轉"轟"返入龐都好有幫助...

評分

查看全部評分

回復

2 questions:

1) how long are you going to keep the car for?

2) how often do you open the boot?

One of my hatchback has the parcel shelf (where the rear speakers installed) reinforced by fibreglass.  it was damn too heavy with 2 6x9s and i had that shelf for over 10 years but the hatch struts are still fine.

i don't see many people keep their cars for over 8 years.

so, why worry?

評分

查看全部評分

回復

各位ching.我車做了隔音.是用制震膠和隔音膠.但材料不是國貨.裝的時侯是用熱風槍安裝.裝好後車門用手打拍也不會凹下.(我車是日本車)而安裝後效果十分好.特別低十分結實又潛得深.不錯.很值得裝.

評分

查看全部評分

回復