新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 6081|回復: 11

[擴音器] mcIntosh搬運問題

想問師兄搬屋時,mcIntosh是否都比搬屋公司搬埋呢? thx
我自已有架七人車,搬屋時就搵多個朋友幫手自已搬,一般搬運公司一係用個大木箱放晒入去推走,一係用保鮮紙包完用板車推,我覺得有機會櫈親啲機,所以唔會比佢地搬,坊間好以有啲客貨車專幫人搬hifi器材,好以有啲師兄用過,但價錢會比你地平叫佢地車野貴少少。
回復

明白,師兄,我就係驚搬運公司櫈親啲機
回復

onf007 發表於 2013-9-6 15:56

Dear 師兄,
McIntosh 之器材,除非大的碰撞,一般振盪是不成問題的 ,除了膽管機和所有玻璃面版效要小心之外,線路之上是不可能容易振壞的。

評分

查看全部評分

回復

onf007 發表於 2013-9-6 15:56

唔好介意我多嘴,既然楼主都有甘心態惊震亲部机,何需出题过问其他人点搬呢。 我成堆老麦全部玻璃面,所以一部我都唔会经其他人手搬。除非邮寄。话说回来,如果有师兄话请人帮手搬無问题,你会点睇呢。聼师兄抑或按自己原意?呢度講呢度散,唔好介懐我無禮回應。都系吹下水。

一句講晒,如果可以,就自己搬。 或者每部机都包好晒,再亲自管督班友點搬,又或比多D请专门搬HiFi嘅公司吧。No big deal ! CHEERS.
回復

mlfan2012 發表於 2013-9-7 15:07
唔好介意我多嘴,既然楼主都有甘心態惊震亲部机,何需出题过问其他人点搬呢。 我成堆老麦全部玻璃面,所 ...

師兄,請見諒,呢度講呢度散,只是諗住呢度高人多,問下意見,下次我會學識諗清楚先問,驚動到你唔好意思。
回復

我都系路過睇到所以不請自來吹吹水。唔好見怪如果字眼有乜得罪。
老麥嘅機就因為塊玻璃面好睇卻帶來好多問題,搬運期間處理不當就大件事,有車自己搞掂最好,假手於人聽乃嘢都得如果部機包裝唔實淨。
回復

onf007 發表於 2013-9-9 12:19
師兄,請見諒,呢度講呢度散,只是諗住呢度高人多,問下意見,下次我會學識諗清楚先問,驚動到你唔好意思 ...

Dear 師兄,
搬運 McIntosh 上玻璃錶板的確是一個很大的難題,
剛遇上一個維修部的過案,一位師兄請設計公司代為安排搬運家居及 Hi Fi 器材,怎料出了亂子,一大伙的 McIntosh 器材之錶板全軍覆沒,正是聞者傷心,聽者流淚,雖是設計公司賠錢,但因一些古懂版本之玻璃難於重裝,現正仍在等待廠方回覆,這確是十分不幸,然而有些意外是可以避免的,若有地方見意盡量保留原有包裝,如需托運寄貨,則最好為器材打造飛機箱,以確保安全到步 ,購買運輸保險則是亡羊補牢之一個辦法了。
當然,事事親力親為方為上上之策呢
回復

原廠包裝大到無倫,除非住萬尺屋或有個私家倉,否則真係好難存放......如或者代理有無原裝包裝可以租比客戶搬屋時用下......
回復

agreed !! X 2

Only could keep the inner box as max.
回復

redwing 發表於 2013-9-13 16:27
原廠包裝大到無倫,除非住萬尺屋或有個私家倉,否則真係好難存放......如或者代理有無原裝包裝可 ...

We dont have to stack up those boxes in shape. Instead, fold them up and place them somewhere against the wall or under the bed.
回復

redwing 發表於 2013-9-13 16:27
原廠包裝大到無倫,除非住萬尺屋或有個私家倉,否則真係好難存放......如或者代理有無原裝包裝可 ...

Dear 師兄,
若是真的無計可施,或可拜托我們的合約運輸公司,因為他們的工作主要是每天運送音響器材,相信定有方法可幫忙解決運妥,有需要的可前來我們陳列室大家再研究一下呢
回復