新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 19088|回復: 38

[前級] C2300 膽壽命

請問C2300 膽壽命有幾長?

更換需要幾$?

Thanks
同问!
回復

There may not be a solid answer for you about tube life. All depend on how often it is used during daily listening. For those preamp tubes with low power consumption, they could last few years during normal use. My unit has been in use 300 hrs since then.

Upon delivery of my c2300, I replaced the line stage pair with Gold Lions reissue 12ax7 gold pin(hk$500, other may cost less). I leave those 4 stock tubes in for the phono section, because I dont listen to vinyl much

Yes, those stock tubes with Mcintosh name are made in China, but in quality built, indeed they sound great to me with exception of little noisy when compare to the GLs. However, for tube rolling, it wont cost much though. Hope this helps.

評分

查看全部評分

回復

Dear 師兄,
不用擔心,一般用於前級放大之細火數輸出的膽管,其壽命都會比大瓦數的強放膽管長得多,若正常使用可耐用至七、八年之久,更有師兄用上十幾年仍是沒有問題,保養之道切勿突然斷電源,或工作進行中突然拔起膽管,那有可能馬上損害膽管,而 12AX7 /12AT7 基本規格上是很相近,故此在保養上而言亦是沒多大分別,不論產地何在,只要型號規格一樣,耐用時間壽命也會是差別不大的。
McIntosh Lable 的舊裝 12AX7/ 12AT7 (曙光國產膽管)或 是 McIntosh 新款機之 J J  12AX7/ 12AT7 (詩諾弗克- 捷克膽)大約都為 HK$480.-/pc 同價,實是不太昂貴呢

評分

查看全部評分

回復

謝謝回覆. 請問c2300一共有幾多隻膽.
回復

micma 發表於 2013-9-26 14:13
謝謝回覆. 請問c2300一共有幾多隻膽.

Dear 師兄,
total 6 pcs , 2 pcs for MM 放大 , 2pcs for MC 放大 , 2pcs for Pre-amp output
回復

kenho 發表於 2013-9-26 14:29
Dear 師兄,
total 6 pcs , 2 pcs for MM 放大 , 2pcs for MC 放大 , 2pcs for Pre-amp output  ...

Many thanks
回復

Dear 師兄,
請勿客氣,謝謝你支持呢
回復

mlfan2012 發表於 2013-9-23 12:25
There may not be a solid answer for you about tube life. All depend on how often it is used during d ...

May I ask how to change the tubes in the C2300/2500?  Wanna try Goldlion or Telefuken
回復

willip 發表於 2013-9-26 16:18
May I ask how to change the tubes in the C2300/2500?  Wanna try Goldlion or Telefuken

其實過程好容易。打開塊頂板先做到嘢,最麻煩就系先扭開兩面側板嘅星型螺絲,要好小心就住扭,否則滑咗牙就大件事。松開側板後就可以牽起頂板。

跟住睇到六只膽斜放上面比塊黑色有窿鋼板壓著,再左右松開兩粒十字螺絲,小心挪開塊壓膽板咁就隨師兄所欲換邊只都得啦。 2_200811211524365b9IP-1.jpg

我個人比較味重於GLs,  貪佢低噪。試過換咗後比較未換之前嘅原裝老麥膽,兩者系無入訊源時候開大volume到90%,貼耳埋身聽,結果系換咗GLs噪音比較細,德記嘅膽仲未試,暫時唔乜心得。目前GLs已好滿意。

評分

查看全部評分

回復

mlfan2012 發表於 2013-9-27 07:57
其實過程好容易。打開塊頂板先做到嘢,最麻煩就系先扭開兩面側板嘅星型螺絲,要好小心就住扭,否則滑咗牙 ...

2pcs for Pre-amp output ,請問淨係換呢2只旦可以嗎
回復

粟米湯 發表於 2013-9-27 19:33
2pcs for Pre-amp output ,請問淨係換呢2只旦可以嗎

整個LineStage部份其實只用最右邊兩只膽,其餘四只比MM/MC各一對做唱頭放大,如果唔系咁聽黑膠,可以不理會換唔換唔緊要,但建議就算平時少聽黑膠或完全唔用到最好都要插住膽。
回復

mlfan2012 發表於 2013-9-27 07:57
其實過程好容易。打開塊頂板先做到嘢,最麻煩就系先扭開兩面側板嘅星型螺絲,要好小心就住扭,否則滑咗牙 ...

德記嘅膽一定要試, 試左發覺分析力顯著提昇!

評分

查看全部評分

回復

mingson 發表於 2013-9-28 01:36

小弟忠情聼静电喇叭,觉得用乜牌子胆包括原装老麦都好好聲,为獨是要聼下邊只噪底比较静。目前仲未搵到對好嘅德记胆,但有机会嘅话一定会试下,我都想试埋西门子Siemens.

其实换咗後分析力是否真嘅聼到有提升,最终都系要睇套机其余D组件配搭及聆听间是否做到合适嘅聲效处理。不过我好多师兄用紧部C2300都换咗德记胆,呢個無可否认,应该算最佳配搭吧。

回復

謝謝大家的支持和寶貴分享呢 !!
回復

mingson 發表於 2013-9-28 01:36

請教下師兄,德記係咩牌子?型號?大約幾錢粒?
佢既膽同老麥膽對比下,分別會在那裡?有何特性?
回復

classic 發表於 2013-9-30 02:34
請教下師兄,德記係咩牌子?型號?大約幾錢粒?
佢既膽同老麥膽對比下,分別會在那裡?有何特性? ...

師兄,德記意思指”德律風根Telefunken”,德國老字號。膽價上落好大,由幾百到上千都有。
C2300 六只都系用12AX7膽, 跟機膽系大陸造嘅牌子,一般好多時用家都按自己喜好換入其他牌子膽。
目前覺得跟機膽噪底比較大,但整體音色特性都好符合老麥嘅傳統要求,其實比起其他牌子唔會衰得去邊。
換入比較好牌子膽,相信噪底方面有更好表現,背景會更靜。

回復

Thx
回復

Where can I buy Telefunken's tube?
回復

原裝膽好以係綠色光,其他牌子會唔會視覺上唔夾?
回復