新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: blau.vol

[解碼器] L.K.S. Audio ESS 9018 x 2 DAC 報告 - OpAmp 比拚篇!!!

2011 發表於 2013-10-27 12:06
請問 fuse 多小 A ?
要否打開機殼 ,  thx

Fuse is 1A For 220V ,2A for 110V.

no need to open chassis,  it is below the IEC power socket.

Cheers!
Blau
回復

thx blau.vol
回復

謝謝 Ben Sir提醒,剛才再看,原來真係有fuse,5mmx20mm
回復

之前講的AD797 報告, 對不起,  遲出了. 這是AD797的再 Visit

昨晚再試.  煲了48小時,  應該可以再做測試.  

1.  先將AD797放於 LPF 尾關,  MUSES02做前,  聽dsd128 的love letter ,  up and down 比用原裝的要平淡... ,  與之前的測試一樣.   與MUSES02 + LME49710 Metal Can 差了很多.  LME49710  是將MUSES02 的分析力提高. AD797 把事情平淡化了.  

2.  之後試試將其放在頭關,  AD797 在前,   OPA1612 (原裝)在後. 放Love letter (DSD128x), soundstage  前後感flat了, 口型大了 (compare with all OPA1612)......

3. - 之後再試 AD797 at LPF (後關), OPA1612做前  :   情況好D , 但仍然比 ALL OPA1612 soundstage flat 了. 沒有了Orchestra 的前後3D 感  (Tutti Orchestra Sampler Track 1 and 3).  

感想:  在LKS 的應用上,  之前試了AD797ANZ ,  這一次再試,  仍然覺得比原裝 OPA1612 flat ......有一些失望....... 我本來想,以AD797名氣,  音樂感應該增強的....... 可能比不上MUSES02,  但分析力可以高一點. 但最後.....

多謝閱讀

Blau

評分

查看全部評分

回復

請問各位師兄粒 MUSE02 202 要煲幾耐?我之前五日大約開了十個鐘多些,呢聲仲係矇矇地,音樂感又唔見好得去邊 (我相信個兩粒係原裝正貨)。昨日我係頭關抽返走佢,換返原本的 1612 入去,乜都返晒嚟。 (尾關仍是鐵罐仔,我覺得用佢好似係換了 BLACKGATE cap 的聽感)

回復

因我用平衡,我只換了49710在前關,非常—正,比起1612更好,後又換627sm在前,分析力跟49710差不多,卻清淡些,49710多了一些音樂味和感覺多了一丁點甜味。
現又將627放後,49710在前一起玩。
回復

想請問各位CHING,你們的OPAMP在那裏買,我怕在淘寶買到假野。
回復

alex123 發表於 2013-10-31 23:19
想請問各位CHING,你們的OPAMP在那裏買,我怕在淘寶買到假野。

淘寶,在深圳華強北有實店,上星期才去過
順豐快遞兩日到

深圳有幾間在華強有實店鋪
信源興
http://szxyx.ic.net.cn/newhome/style14.asp
地址:深圳市福田区华强北高科德电子市场12253
http://szxyxic.taobao.com/index. ... 2734388972.2.Y5cgyi

愛哲信=祥瑞
深圳市华强北赛格/高科德电子市场12270展销柜
http://item.taobao.com/item.htm? ... mp;initiative_new=1

深圳科嘉骏电子
深圳市华强北赛格/新亚洲电子市场N2B016
http://shop72068319.taobao.com/i ... 3957262708.2.kmUFxM
回復

我搵呢 DIY 朋友幫手。
回復

MUSES02 可以在旺角買.
cheers!
blau
回復

hksarac 發表於 2013-10-31 20:02
因我用平衡,我只換了49710在前關,非常—正,比起1612更好,後又換627sm在前,分析力跟49710差不多,卻清 ...

如用XLR,49710係唔係放頭關最好? (近9018)
回復

alex123 發表於 2013-11-1 11:18
如用XLR,49710係唔係放頭關最好? (近9018)

我也是跟據Ben Sir 指導放前關
回復

多謝幾位不同師兄的提點,我 OPAMP 的時間遠遠未煲夠。所以昨晚又插返兩粒 MUSE02 入去,一開機,老細即刻擰個頭過嚟,大家都話,乜突然間咁好聲既? 激死!

評分

查看全部評分

回復

我粒muses02都用左成個星期D聲先好,我覺得仲未煲好
今日買左48710試下放埋尾關有乜效果先~
回復

想問一下 MUSES01 同 MUSES02 有沒有分別?
回復

我都想知禽日粒 902 同 202 有無分別… thx~
回復

yuppi 發表於 2013-11-3 14:02

刨刨這幾篇文,有講的
LKS(李十乘) PK Teac 501牛仔褲(報告已經出咗喇)
http://www.hiendy.com/hififorum/ ... hread&tid=60997
(出處: Hiendy.com 影音俱樂部)
回復

yuppi 發表於 2013-11-3 14:02

Hi Yuppi hing,  
MUSES01 and  MUSES02 is different type .  MUSES01 is JFET input stage ,and MUSES02 is Bipolar type in input stage.  For LKS i/V stage,  we should use MUSES02 one.

cheers!
blau

回復

blau.vol 發表於 2013-11-3 20:32
Hi Yuppi hing,  
MUSES01 and  MUSES02 is different type .  MUSES01 is JFET input stage ,and MUSES0 ...

Thanks
回復

实验过胆作analog 放大替代运放,声音变得富有感情,细节多好多
回復