新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: blau.vol

[解碼器] L.K.S. Audio ESS 9018 x 2 DAC 報告 - OpAmp 比拚篇!!!

smarthono 發表於 2013-11-5 08:50
实验过胆作analog 放大替代运放,声音变得富有感情,细节多好多

改做膽 output 我以前都有玩過 (個時有公司代工),個時係 SACD 機,一部改做膽output,一部無改,的確係好正。
回復

PhantomGTR 發表於 2013-11-5 11:22
改做膽 output 我以前都有玩過 (個時有公司代工),個時係 SACD 機,一部改做膽output,一部無改, ...

PhantomGTR hing,
莫非你改嗰部是Marantz SA-14 Mk2?
回復

CKKeung 發表於 2013-11-5 11:55
莫非你改嗰部是Marantz SA-14 Mk2?

CKKeung 兄,我個次係買二手改好的,係 SONY,好似係 555 個平價版,唔係 top loading 的。
回復

PhantomGTR 發表於 2013-11-5 11:58
CKKeung 兄,我個次係買二手改好的,係 SONY,好似係 555 個平價版,唔係 top loading 的。 ...

OIC.
I send my Marantz SA-14S2 for a tube output Mod many years ago, by a shop in TimChi.
The sound was better but when I sold it for upgrade, the mod cost was a total loss.
From then on, I never spend too much on mod anymore!
回復

CKKeung 發表於 2013-11-5 12:01

OIC.

O.... sorry to hear about that.
回復

tube 本身已經有味精,噪音大,攪得不好仲衰
回復

煲得差不多一百個鐘,呢聲果然吸引好多,應該開始嚟料。

之前見師兄話係部機上 vol. 調幾個 db,呢聲會 smooth 一點,順耳一點,今日試過又好似係幾好效果喎。  
回復

PhantomGTR 發表於 2013-11-5 22:28
煲得差不多一百個鐘,呢聲果然吸引好多,應該開始嚟料。

之前見師兄話係部機上 vol. 調幾個 db, ...

你用RCA已經少了幾個db了,不用下調了。
回復

hksarac 發表於 2013-11-5 23:16

I see.   Thanks!
回復

XLR下調6個DB會好聲D嗎?
回復

加佢咪有膽味:

立体声前级放大器
Model : Buffer One

http://www.audiospace-hifi.com/d ... d=0&pdtid=30659
回復

copland 發表於 2013-11-5 23:50
XLR下調6個DB會好聲D嗎?

RCA 對XLR,各有人喜,不能一蓋而論。如LKS的是增益還是vol ,我不清楚,我的前級還是要下調一個半個db
回復

hksarac 發表於 2013-11-5 23:16

不過我覺得係聲音上係有些不同,不是只是音量大小的不同。
回復

PhantomGTR 發表於 2013-11-6 10:11
不過我覺得係聲音上係有些不同,不是只是音量大小的不同。

如前級有增益調較,是有少許分別的

回復

hksarac 發表於 2013-11-6 11:29
如前級有增益調較,是有少許分別的

我想情形是如你所講那種。
回復

因為係 funjoe 個 blog 見到佢相中呢 muse02 同 LME49710 的有唔同放法,我早兩日手痕又試試,發覺又係另一個玩法,聽感上近返 LKS 原聲 (我指用返原本粒 OPAMP)。各位師兄不妨一試,大家交流下。
http://www.hiendy.com/hififorum/ ... ;page=19#pid1711357

BTW, 因為我塊 49710 convertor board 大咗少少,同 MUSE02 掉咗位後頂住附近的 capacitors,問咗朋友介紹呢粒 49720,一粒可以代替兩粒 49710。今朝剛收到貨,今晚又試試。
http://hongkong01.rs-online.com/ ... 22677633D424F544826

回復

PhantomGTR 發表於 2013-11-19 12:31
因為係 funjoe 個 blog 見到佢相中呢 muse02 同 LME49710 的有唔同放法,我早兩日手痕又試試,發覺又係另一 ...

CKKeung 試過49720,說沒有49710那麼好。等我有空都買對02 玩玩
回復

hksarac 發表於 2013-11-19 12:43
CKKeung 試過49720,說沒有49710那麼好。等我有空都買對02 玩玩

係? 邊到講過?我搵唔到。
回復

PhantomGTR 發表於 2013-11-19 13:01
係? 邊到講過?我搵唔到。

最初他買你+x時,他試過,我還問過他的
回復

曾比較過 膠身的双聲道49720 vs 金屬殼的單聲道49710HA,後者大比數全面勝出!
回復