新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 11788|回復: 29

[官方活動] YAMAHA旗艦AV擴音機演示會花絮及討論專區

請大家集中在此帖討論...
今次嘅主角Yamaha CX-A5000 AV前級和MX-A5000 11 channel後級和配搭嘅喇叭

司儀當然唔少得Hiendy出名嘅口水佬, 百事佬啦!

今次嘅主角由通利嘅Patrick哥作詳細介紹

亞洲嘅Lobo向大家介紹今次配搭嘅喇叭和分享下佢對Yamaha新AV旗艦嘅意見

話明係經典再現, 當然唔少得經典嘅片頭啦!

各位會員都非常投入

為咗多謝各位會員支持今次YAMAHA旗艦AV擴音機演示會, 通利送出多份禮品給多位幸運兒!

大合照時間又到了!

評分

查看全部評分

回復

你自己覺得點
回復

多謝Hiendy 師兄安排,Yamaha表現比預期好,可惜不可單買前級,否則也會入貨
回復

可惜不可單買前級,否則也會入貨 x2
回復

nbhd 發表於 2013-9-29 00:33
可惜不可單買前級,否則也會入貨 x2

今日聽完,部後級都几好
回復

先多謝hiendy & Yamaha 8g 手指禮物,呢部會唔會係Z11 的替代品,係就四皮幾又唔貴
回復

pinkhung 發表於 2013-9-29 00:37
今日聽完,部後級都几好

部後級質素聽講話好過parasound, 但D人唔鐘意話馬拉做,但我覺都交到功課,當然唔好同鬼佬機做比較,大家唔同style.
回復

多謝各位辛勞,个人感覺好過3030大約30%,但power好似大過3030,試同一段片3030开12度,呢部开20度都好夠声,意外收獲嘅係隻超低幾舒服。

評分

查看全部評分

回復

首先要多謝Hiendy及各版主、通利與亞洲影音及相關人員安排今次活動,今次播左好多懷舊片,而我個網名都係取自於Top Gun片中由Val Kilmer扮演的角色,所以睇落特別有感情。

好...言歸正傳,今次呢套YAMAHA旗艦AV前後級擴音機真係俾到驚喜我,正如亞洲嘅Lobo所講呢套機嘅中低頻密度都幾高,聽後小弟絕對認同Lobo所講,呢套機喺小弟所聽過嘅日系機之中嘅中低頻密度最高嘅一部,中頻厚潤密度極高。低頻爽快扎實,力度驚人,再加上velodyne DD15+嘅配合之下低頻下潛頗深,但又唔會過量,舒服耐聽,超贊!

睇烈探狙擊槍戰一幕時子彈橫飛,高中音相當突出,量感同密度亦頗高。可能因為坐第一行同埋片源問題,環繞聲感覺弱左些少,導致包圍感有點不足。雖然呢套Y記旗艦級AV前後級還與DATASAT套RS20i同RA7300旗艦前後級有點距離,但效果已相當不俗,可算喺近期日系AV amp.之中嘅超水準之作!

另外之前玩過嘅Y記AV擴音機嘅熱量頗高,今次發覺呢套機以11聲道播放接近兩小時但發現熱量都不算太高,相比我之前玩過嘅Y記AV擴音機相差很遠,值得一贊。

其實我都喺Yamaha Fans黎,由1992年開始已玩Y記嘅AVX-2200DSP、A1、AZ1等等Yamaha旗艦機,非常喜歡Y記嘅DSP數碼音場處理技術,每個音場模式都各有不同,效果分別明顯。後來到Z11年代因價錢比較高,而近年亦再冇旗艦推出所以早前已轉左會,但經過今次演示會後又令我再對Y記有點心動嘅感覺,想換左依家部安記,但又想搞套老麥2Ch.先,真係頭痛...

最後想知道呢套機係XLR輸入/出喺咪Ture Balance黎呢? 同埋產地又係邊度呢(馬來西亞)?

評分

查看全部評分

回復

首先多謝Hiendy 各工作人員。

今次最驚喜反而係個後級!估5到推11娼奴都交足功課。前級調校上一貫Patrick 特色,高頻同槍聲ge中頻都用EQ加強不少(有聽錯5好打頭)

評分

查看全部評分

回復

今次場地及講者熱情真是頂瓜瓜,或者我講下個人覺得今次不足的地方先,見諒。今次是demo等了好耐的新機,在開場的時候太多舊片,比人有悶的感覺,突顯不到新體驗,另外,相信買得yamaha,網友可能會對tuning fuctions.怎,樣set、學番兩招,如果片種能突顯surround back or back presence speakers,撰一些突顯11.2 的多方向surround的戲會較適合,畢竟今次不是推subwoofer. Yamaha的強處未能突出。在點解要買yamaha未有太著意與其他牌子及yamaha 3030的比較。

評分

查看全部評分

回復

今次Y記前後級演示會,都有D驚喜,mx-a5000推11隻喇叭有板有眼。
坐係頭排睇D大場面,好刺激好過引。
可能係坐得太前,環繞聲弱咗D,
同埋開咗DSP感覺正很多。
最尾多謝Hiendy4位大哥和通利、亞洲各位有關工作人員。

評分

查看全部評分

回復

ckw 發表於 2013-9-29 13:43
今次Y記前後級演示會,都有D驚喜,mx-a5000推11隻喇叭有板有眼。
坐係頭排睇D大場面,好刺激好過引。
可能 ...

唔關你坐得太前或Yamaha事,我最後排一樣,只是片種問題,demo Denon比較合適。
回復

七彩小生 發表於 2013-9-29 13:57
唔關你坐得太前或Yamaha事,我最後排一樣,只是片種問題,demo Denon比較合適。 ...

原來後排又係一樣。
Thx!
回復

首先要多謝Hiendy 工作人員安排這次活動,有好機欣賞,仲有禮物抽獎, 咁優惠的活動, 十分難得.

好開心有機會欣賞Yamaha 的新機, 其實自己第一部surround amp 就是買Yamaha, 不過係20年前:( , 後來因為覺得無直解, 一定要用DSP, 總係覺得唔夠原汁原味, 因此用了兩三年後轉會Denon.  事隔多年, 科技進步, 新機效果自然不可同日而語, 給人全新體會, 就好似烈探狙擊的槍聲, 自己較喜歡啟用了DSP的效果, 除了劇場空間感一流外, 細節亦非常多, 不見得話細節會差過直解. 可能現在心態與從前有d不同, 當年追求狠辣火爆, 就係嫌部舊Yamaha 唔到肉, 但係現在係較注重整體氣氛,鍾意嘆世界, 咁覺得部Yamaha 又幾配合喎.

另外今次活動吸引我參加的原因係同時有JBL 聽, 一向喜愛JBL喇叭, 音色效果俱佳, 1400 Array 係好喇叭, 聽過兩聲道的表現都好好, 唔….如果上一次3前級比拼係用這JBL + MK 喇叭就仲正啦.

評分

查看全部評分

回復

今次活動最大驚喜是,皇上和百事兄好合拍,穿崩位補得好怏
回復

yoyopccw 發表於 2013-9-29 14:50
今次活動最大驚喜是,皇上和百事兄好合拍,穿崩位補得好怏

有穿崩都知!
回復

七彩小生 發表於 2013-9-29 13:27
今次場地及講者熱情真是頂瓜瓜,或者我講下個人覺得今次不足的地方先,見諒。今次是demo等了好耐的新機,在 ...

多謝小生兄既寶貴意見...
由於今次主題係"928 經典再現",所以我特意揀咗兩套比較經典既電影播,
如"Top gun"及"Jurassic park",希望可以配合個主題,
之後亦揀咗幾套以往試影會常播既電影,如"Wanted"、"龍虎門"、"烈探追擊"等影片,
係希望大家藉住呢幾套耳熟能詳既舊片,讓大家更快認識新機既功力,
最後揀咗四套新片,"G.I. JOE 2"、"IRONMAN 3"、Star Trek Into Darkness"、
"攻.元2077",就係想俾番D新片大家欣賞,唔會悶親大家。
我會留意日後演示會既播放影片安排,亦希望大家能夠提供寶貴意見,
如播邊套片、邊一段等等,讓我地做得更好、更貼合大家需要...

評分

查看全部評分

回復

pepsiman 發表於 2013-9-29 18:34
多謝小生兄既寶貴意見...
由於今次主題係"928 經典再現",所以我特意揀咗兩套比較經典既電影播, ...

下次如有Patrick Ching分享yamaha教聲秘技 及 sound effect settings 就好了 (45mins)

我在此亦比番一些反應給yamaha:
1)  Tube amp (e.g.300B, EL34膽機emulation) DSP effect ( 已同Patrick講) , 這個Yamaha應可以做到, 膽機條curve佢應simulate到.這個gimmick嘢唔錯架, HiFi友要藉口.
2) Power IEC 不要太近Speaker ports. 粗Power 缐頂位
回復