新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 19385|回復: 47

[請教] 獨立電安裝&喇叭線佈置

咁多位師兄你地好,小弟新居裝修,設計師話要準備買料,
想順便做埋獨立電,有以下問題苦惱中,請教下各位師兄意見,
希望各師兄幫幫手

1. 獨立電面板位置距離電箱有約30呎,用大家經常用的p記4mm足夠應付嗎?
    (p記4mm大陸有得賣嗎?因本人在東莞工作同定居,如大陸有得賣就最理想,或者其他有咩推介呢?)

2. 本來諗住做5組獨立電於影音櫃後,分別提供給 amp, blue-ray, 電視, sub仔, 及一組備用,
    但最近見各位師兄好多都有用206-2等拖板,係咪其實唔洗做咁多組呢?同埋其實一組獨立電出個雙插口面板,
    咁就可以唔洗拖咁多組?

3. 將會有一個獨立既電箱比音響用,電箱有無特別要求呢?

4. 因為將會將所有喇叭線做喉入牆,想請問前中置喇叭線有無咩好推介呢?
    另外前上置同後置諗住用Belden 8471可以嗎?

5. 因為梳化靠牆,本來諗住玩前上置就算數,但係上得黎多見有d師兄話梳化靠牆玩後7一樣ok,
    而家又心思思想玩埋後7,應該預留位嗎....? (小弟新手一名,怕5.1都玩唔掂...)

6. 投影連接方面見好多師兄都會有blue-ray獨立出一組影像去投影,分別大嗎?
    如用此連接方法係咪要兩條長hdmi?(一組blue-ray直出,一組amp到投影)

小弟係0經驗新手一名,希望各位師兄大力幫忙,
到時等小弟寫翻份報告同各位師兄分享分享,報答各位師兄

評分

查看全部評分

1. 足夠,另可選AEI
2.獨立電是比較好力同靜,係一個普通拖板比吾到的
3.可以買西門子或hager
4.如果十蚊呎以下我選Inakustik star , 幼身,入牆方便
5.梳化貼牆玩五點一啦,無謂免強
6.聲會聽得出分別,畫就不是太大,如果浄係睇碟一條HDMI就得,如AV AMP 有其他用途就要加多條喇
回復

我支持7.1,,留定缐位啦

評分

查看全部評分

回復

1. 留定7.1 或 9.1 一定無壞(穿定線)
2. 獨立電最好有至少三個,一個 2-channel music, 一個 AV power amp 等 non-digital , 另一個 AV 嘅 digital source (bluray player等)
3. 如果有玩 monoblock, 或會用 power amp 等,就做多一兩個位都無壞
4. 如果可以,做一個俾 subwoofer

Just my 2 cents , 請其他師兄指正!

評分

查看全部評分

回復

返大陸仲玩5.1? 11.2啦。起碼120寸幕,内地買硬幕平到笑。
回復

本來諗住玩前7,
諗下諗下又心思思想玩9.1...
回復

多謝以上咁多位師兄意見先,
一於先留定位,
之後慢慢諗點搞
回復

royfok88 發表於 2013-10-12 23:06
多謝以上咁多位師兄意見先,
一於先留定位,
之後慢慢諗點搞

期待你的報告
回復

Ching 可能太慢加把嘴!你牆身的蘇底一定不要用膠底,不會靚聲,如用美式更佳.
回復

独立电最大的好处是力水好,同减少其他电器对供音响电源的污染,但并不代表独立电是一了百了的做法,反之是整套音响供电系统方案的一个部分,亦是最难作后期修改的部分。
回復

bigpun1975 發表於 2013-10-12 10:01
1. 足夠,另可選AEI
2.獨立電是比較好力同靜,係一個普通拖板比吾到的
3.可以買西門子或hager

大皇
今日拆了全屋假天花換所有冷氣,現想不如一不做二不休,做隻獨立電用,請問你所指的4mm AET 缐是否made in Uk ?
所有野邊度可買齊比電燈師傅
Thx
回復

MingSir 發表於 2013-10-12 17:52
1. 留定7.1 或 9.1 一定無壞(穿定線)
2. 獨立電最好有至少三個,一個 2-channel music, 一個 AV power am ...

你意思係1條缐三3個頭定係3條線3個頭 ?
回復

4Ktv 發表於 2013-12-7 15:38
大皇
今日拆了全屋假天花換所有冷氣,現想不如一不做二不休,做隻獨立電用,請問你所指的4mm AET 缐是否m ...

AEI 係英國造,可以去新田地街揾下
回復

4Ktv 發表於 2013-12-7 15:38
大皇
今日拆了全屋假天花換所有冷氣,現想不如一不做二不休,做隻獨立電用,請問你所指的4mm AET 缐是否m ...

上海街,新填地街齊曬
回復

pinkhung 發表於 2013-12-7 19:13
上海街,新填地街齊曬

但有冇D已3條線已包膠,唔洗再入軟喉
回復

4Ktv 發表於 2013-12-7 21:25
但有冇D已3條線已包膠,唔洗再入軟喉

Gigawatt 或灰武士,不過貴好多
回復

bigpun1975 發表於 2013-12-7 22:04
Gigawatt 或灰武士,不過貴好多

仲有梁震嬰及JPS in wall呢...
回復

4Ktv 發表於 2013-12-7 17:13
你意思係1條缐三3個頭定係3條線3個頭 ?

當然最好係三條獨立線,每條駁個孖位咁喇!
回復

pepsiman 發表於 2013-12-8 01:14
仲有梁震嬰及JPS in wall呢...

Gigawatt 咪 LCY 囉
回復

係咩。。
回復