新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 9890|回復: 20

[前級] 急!急!急! 求救....

今日照常開C2500 + MC452聽歌,部c2500開左幾秒之後部機自己又開又關,跟住關左佢再試開多次都係咁,最後拔掉電源,不敢亂動
請問各位師兄點解會有咁既情況?

講一講我本身個駁法先:
1. BD player (hdmi) > av amp (rca) > mc207 + mc452
2. BD player (rca) > c2500 (xlr) > mc452

我用接駁1既時候,就將部452後面粒掣轉去unbalanced
同樣地,我用接駁2既時候,就將部452後面粒掣轉去balanced

照計唔會係駁法有問題丫
有無駁tirgger?

評分

查看全部評分

回復

No
回復

唔好系部Amp度同時插線入兩個輸入端子。Hope this helps.
回復

師兄,
問題嚟自閣下台MC452嘅兩對輸入balanced, unbalanced同時被插入咗。呢個情況兩台前級共享一台後級,好多用家以為將個選擇制撥去相關輸入就得,其實並不然。按閣下目前嘅設置,建議將Poweramp MC452嘅RCA輸入線直接拔出,咁應該可以解決問題。用邊台前級就拔掉部Amp唔用到嘅輸入。唔好系部Amp度同時插線入兩個輸入端子。Hope this helps.

評分

查看全部評分

回復

已試,仍是那樣
已致電維修部明天家訪

評分

查看全部評分

回復

我都想問下,我套C2500 + MC452開著左套機如唔播歌,佢待機一段時間會自動關機,呢個係咪正常?如正常,咁呢個功能有乜用?可唔可以關左佢?
回復

Why not:

1. BD player (hdmi) > av amp (rca) -- 2 channel preamp out --> c2500 > mc452
                                                    -- other channel --> mc207
2. BD player (rca) > c2500 (xlr) > mc452
When use option 2, dont turn on av amp and mc207
回復

mingson 發表於 2013-10-24 19:25
Why not:

1. BD player (hdmi) > av amp (rca) -- 2 channel preamp out --> c2500 > mc452

但呢個駁法如果睇movie果時因應當時情節輸出突然上落得咁大會唔會好傷果對膽?
回復

Dear 師兄,
這樣接法的確有問題,因為所有 McIntosh Power Amp. 背後的 平衡或非平衡選擇制,只是選取輸入訊號的對地與屏閉方式,而不是輸入端子那種選擇器,這並不是相同的, 若同事接上就即有串音的危機, 雖然不會馬上燒掉,但對三部機來說也沒一點好處,應馬上把其分開。

評分

查看全部評分

回復

classic 發表於 2013-10-25 01:20
但呢個駁法如果睇movie果時因應當時情節輸出突然上落得咁大會唔會好傷果對膽? ...

我之前用左成年咁都冇問題...
回復

redwing 發表於 2013-10-24 14:27
我都想問下,我套C2500 + MC452開著左套機如唔播歌,佢待機一段時間會自動關機,呢個係咪正常?如正常,咁 ...

Dear 師兄,
在零訊一段時間自動關機,這個功能是歐盟的電器安全標準,目的除安全外,還有環保的含義呢,若要關閉此項功能,可進入設定菜單中找尋 Power Mode Auto off  把它設定為 Disabled 即可。
回復

classic 發表於 2013-10-24 11:10
已試,仍是那樣
已致電維修部明天家訪

Dear 師兄,
3.5mm tirgger 、Power control 若非接駁妥當或正確,是可導致前級保護跳動,所以必要小心檢查妥善安排設置,特別是 AV Passthru 的 Control,否則亦會導致前級保護不停地跳動。
回復

classic 發表於 2013-10-25 01:20
但呢個駁法如果睇movie果時因應當時情節輸出突然上落得咁大會唔會好傷果對膽? ...

Dear 師兄,
若以 AV Passthru 功能形式接駁,理論上訊號是直入直出,不經由膽管放大部分工作,因此前級膽管只在零訊溫膽,好處多於壞,其膽管壽命亦不會因而消耗,相反會令膽管保持在優良狀態之中。

評分

查看全部評分

回復

kenho 發表於 2013-10-25 11:10
Dear 師兄,
在零訊一段時間自動關機,這個功能是歐盟的電器安全標準,目的除安全外,還有環保的含義呢, ...

謝謝回覆
回復

kenho 發表於 2013-10-25 11:39
Dear 師兄,
若以 AV Passthru 功能形式接駁,理論上訊號是直入直出,不經由膽管放大部分工作,因此前級 ...

Ken兄:我本來都有同類問題。現在你答了,我放心多了。我是用mx121> c2500> mc8207.

評分

查看全部評分

回復

Thx all
已Check機,師傅話要成部拎走返廠整,好似話係記憶fulse果d野壞
回復

Dear 師兄,
請勿客氣,謝謝支持呢
回復

classic 發表於 2013-10-26 11:13
Thx all
已Check機,師傅話要成部拎走返廠整,好似話係記憶fulse果d野壞 ...

Dear 師兄,
別擔心,應該是很小的問題,可能是 Control I C data 傻左, 若是確實,重置 data 或更換 I C 就 ok 了 ,就交給我們的師傅處理吧。
回復

回復