新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 8269|回復: 16

[線材] 線材那一種較適合

有問題請教各位,器材如下
ma6600+cd机x-05+focal 826w+sine隔離牛.
用線材那一種較適合,電源線,喇叭線,jumper,xlr ?
      多謝幫忙
X-05 I am using Acrolink 8000 PC
Mcintosh amp I am using XLO Signature 3 as PC
XLR using Agrento

回復

唔該!咁喇叭線用邊隻好
回復

我用緊siltech sq188mk2接去focal 826w
不過唔算好夾……
我提議搵條厚聲嘅喇叭線,最好係audionote
回復

新手一問,尖沙咀gallery有嗎  thx
回復

我自己試過好多好多線材, 發覺最後, 最夾係CRYSTAL, 最唔夾係SILTECH....

個人意見ONLY.

評分

查看全部評分

回復

多謝意見
回復

supercow 發表於 2013-11-4 23:49
我自己試過好多好多線材, 發覺最後, 最夾係CRYSTAL, 最唔夾係SILTECH....

個人意見ONLY. ...

You are right.
Actually Siltech SC is not a good match for Mcintosh Amp with Focal speakers...
The bass...
回復

2468 發表於 2013-11-4 22:52
新手一問,尖沙咀gallery有嗎  thx

Dear 師兄,
Sorry ,沒有呢 , 我們只有 XLO 與 Entreq 呢
回復

Ken Sir
XLO 與 Entreq的 喇叭線,jumper適合嗎,那一款同價錢多少.等我參考吓.thx
回復

2468 發表於 2013-11-5 20:29
Ken Sir
XLO 與 Entreq的 喇叭線,jumper適合嗎,那一款同價錢多少.等我參考吓.thx

Dear 師兄,
若論平靚正
厚聲可選  XLO 喇叭線可選 HTP12  -8ft 官方價為 HK$3280.-/pr
或 XLO Ultra 6  -8ft  官方價為 HK$3880.-/pr

通清高分析力可選 Entreq Speaker Sputnick 2012  2.5M  官方價為 HK$5900.-/pr
或再上一級 Speaker Pathfinder 2012  官方價為 HK$8200.-/pr
回復

Ken Sir  唔該晒  遲啲會去睇吓
回復

Dear 師兄,
請勿客氣呢
另外一提, McIntosh 價格將於農曆年後全面漲升,約 5~10% 不等,特此通知。
回復

kenho 發表於 2013-11-16 11:09
Dear 師兄,
請勿客氣呢
另外一提, McIntosh 價格將於農曆年後全面漲升,約 5~10% 不等,特此通 ...

Ken sir, is McIntosh cable now available in HK? can share some details?
回復

willip 發表於 2014-3-4 23:03
Ken sir, is McIntosh cable now available in HK? can share some details?

Dear 師兄,
McIntosh Cables 現已在港發售,品質精美可是品種不多,只有一個系列,當中有 XLR、RCA、RCA Digital、Speaker cable 等四種,而且訊號線長度只有 1M、2M 並沒有 1.5M,而 Speaker cable 則只有 2M、3M 兩款,然而音色厚暖有力,能量感充沛,線性表現準確,可以說百份百老麥聲底。
而且線材是每條獨立包裝,有自己的線袋,特顯了 McIntosh 廠家的製作誠意,但最奇怪的是 McIntosh 公司並沒有推出給電源使用的線材,造卻又可謂是非常美中不足了。
回復

kenho 發表於 2014-3-20 14:04
Dear 師兄,
McIntosh Cables 現已在港發售,品質精美可是品種不多,只有一個系列,當中有 XLR、RCA、RCA ...

Thanks Ken gor, is 2m XLR in stock and can you pm me the price?

Besides, how about the signal cables?
回復

willip 發表於 2014-3-20 15:38
Thanks Ken gor, is 2m XLR in stock and can you pm me the price?

Besides, how about the signal cab ...

Dear 師兄,
已發消息給你了
其實 McIntosh 的 CBA 與 XLO 的 Sig3 是同級,只是音色不相同,CBA 的味道較濃厚,XLO 則通清一點,通透度兩者一致但各有特色,但因品牌光環效應,同品牌的一套西裝,無瑕的匹配,實又令人難於抗拒呢
回復