新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 17062|回復: 39

[前級] C50 & C2500

Ken sir,

恭喜發財! 經過你啲喺老尖嘅兄弟好介紹同自己抵受唔到誘惑,決定影音分家,已訂了C50 同 MC452。 但依家仲心大心細,應該用石定膽,如果聽人聲同pop music 一半半,買C50 係咪穩陣啲呢?如果又玩石同膽,452可否同時駁兩部前級呢?
師兄,不用想。c50+452 is good choice
I had used it before
Now i am usinh c1000t and mc2301
C2500 係合併機
冇前後級更好
回復

flyingpig1355 發表於 2014-2-3 14:57
師兄,不用想。c50+452 is good choice
I had used it before
Now i am usinh c1000t and mc2301

Flyingpig 師兄,

我睇中嗰隻C2500應該係新嗰隻膽前,就係試個呢兩隻前級,攪到依家心大心細!
回復

C2500 好玩好多
回復

c2500 is c2300 upgraded version
may be u can try c500T
回復

flyingpig1355 發表於 2014-2-3 19:55
c2500 is c2300 upgraded version
may be u can try c500T

嗄! 再跳級?荷包已經乾硬化,唔敢諗啦⋯
回復

咁CHING有冇即場比較C50和C2500啊?我都打算兩者選其一.
回復

wai3462 發表於 2014-2-3 22:34
咁CHING有冇即場比較C50和C2500啊?我都打算兩者選其一.

就係有先攪到立刻訂機(C50), 因比較爽快少少。但返緊屋企嗰時又覺C2500可能比較耐聽啲,哎,依家仲心大心細,可能初六再去試聽多一次,將來唔使悔恨啦⋯
回復

CHING咁就要硬係去聽多次啦!聽聞膽前聽ROCK個低頻冇咁狠勁,但會耐聽D.

記得出番個聽後心德!
回復

wai3462 發表於 2014-2-4 11:26
CHING咁就要硬係去聽多次啦!聽聞膽前聽ROCK個低頻冇咁狠勁,但會耐聽D.

記得出番個聽後心德!  ...

最後一試,卒之補錢轉咗呔去C2500..... 呢年啲花紅凍過水

其實C50已收貨,但C2500 聽落 soft 啲,音場闊啲,Bass 冇咁 punch 得太勁同乾 (洪拳司太極嘅分別)。試過聽啲快嘅現代流行歌曲,C2500反應唔慢,我個人收晒貨⋯⋯ 所以最後轉呔去C2500!
回復

鞠喜CHING買到心頭好!我下星期會試啊.請問C50和C2500相差幾錢呢?
回復

wai3462 發表於 2014-2-5 21:22
鞠喜CHING買到心頭好!我下星期會試啊.請問C50和C2500相差幾錢呢?

已PM俾你,希望師兄你亦買到心頭好!
回復

katsui 發表於 2014-2-5 21:53
已PM俾你,希望師兄你亦買到心頭好!

可以PM埋俾我嘛?
回復

師兄,已PM 俾你。
回復

Dear 師兄,
C2500 or C50 兩者的碓很難決擇,而其因兩者有很多共同之處,
1.基礎設計上是同級、相同設計概念,只在模擬放大部份上是膽管和晶體管分別。
2. 雙底盤設計,把干擾訊源之電源及數碼部份分隔屏閉於獨立機箱之中。
3. 功能上相若,有內置 192/32 DAC,MM /MC Phono 放大,帶 AV Passthru 功能、USB + 光纖 + 同軸數碼訊號輸入,高階式設定功能,以及帶高電屏耳擴功能等等...

然而,只屬音色上之膽石之別,且看口味所在而來作決定,否則銀彈充足又不若兩者購齊 ,來個 A 、 B 組合兩味兼顧呢。
PS: 亦可以利用 Passthru 功能把兩部前級連接,選擇使用亦未嘗不可呢。
回復

kenho 發表於 2014-2-11 11:23
Dear 師兄,
C2500 or C50 兩者的碓很難決擇,而其因兩者有很多共同之處,
1.基礎設計上是同級、 ...

Thanks Ken Sir.

如果真係玩兩部兼行 Passthru, 咁應該邊部行 passthru 比較好? 定邊部行先都冇分別?  
回復

katsui 發表於 2014-2-12 00:08
Thanks Ken Sir.

如果真係玩兩部兼行 Passthru, 咁應該邊部行 passthru 比較好? 定邊部行先都冇分別?   ...

Dear 師兄,
因 Passthru 只是單純提供路徑,所以那台行先那台行後分別不大,唯中間之導線見意使用相同品牌及型號,以便匹配一致,少出蠱怪意外
回復

在KEN SIR詳細講解,試過C50和C2500,終於入左C2500+MC452,分析力好,速度快,聽DISCO等快歌效果很好!人聲更加唔洗講咁正!

評分

查看全部評分

回復

wai3462 發表於 2014-2-26 22:59
在KEN SIR詳細講解,試過C50和C2500,終於入左C2500+MC452,分析力好,速度快,聽DISCO等快歌效果很好!人聲更加 ...

恭喜師兄買到自己喜歡嘅玩具!你打算用邊條 XLR 駁呢對前後級呀?
回復

恭喜師兄買到自己喜歡嘅玩具!你打算用邊條 XLR 駁呢對前後級呀?
....買機當日買埋老麥XLR, 靚仔靚聲.
回復