新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 12079|回復: 22

[官方測試報告] racewong report - Alluxity

~~序~~

對上一個report剛出左無耐, 咁快又要寫埋依套ALLUXITY了. 原因簡單不過, 就係想襯對VERITY AUDIO FINN仍在我家, 就可以試一些精緻型為主既器材.

今次這套ALLUXITY前後級, 正正就是以精緻為主, 配以超完美既外觀設計與造功合為一體的新世代結晶.

先去相片.

~~產品介紹~~

今次寫既產品, o係最近這兩個月, 已經係第三份報告了. 有關佢既產品介紹, 我再講都好似有D悶悶地. 不如你地睇返下面果兩條LINK啦.

http://www.my-hiend.com/vbb/show ... -%E5%BE%8C%E7%B4%9A

http://www.squarewaveltd.com/mai ... review-cover-story/

~~~ ALLUXITY 夾 VERITY AUDIO FINN ~~~

上一份報告, 我可以為左對FINN, 專登借多部合併膽機回家測試, 原因不外乎我真係好鍾意依對FINN, 無論係音色, 外觀, 價位...都合乎我要求. 為左進一步加強我購買FINN既動力, 今次再借多套最近HIT到爆既丹麥前後級黎推對FINN, 看看她們既配合, 會否加速我換喇叭既决心.

使用器材如下.

ARC CD8 - GURU XLR, KING COBRA CX PC
ALLUXITY PRE ONE - CARDAS CLEAR XLR, ZITRON ANACONDA PC
ALLUXITY POWER ONE - TRANSPARENT ULTRA SC - KING COBRA CX PC
VERITY AUDIO FINN

由於依套ALLUXITY在代理已煲左一陣, 所以我套機一上架, 我就開始試聽. 試聽曲目由小品至大棚古典, 咩都有D.
而墊材就使用SEGUE板, 中間沒有墊COUPLERS, 只係將套ALLUXITY放在SEGUE板上 (因為驚整花套ALLUXITY )

這套ALLUXITY比我的第一印象係, 清新自然, 音色偏淡. 因為我聽到既, 係對FINN 和我部CD8既獨有味道. hmmmm...搵部AIRTIGHT ATM-1S和這套ALLUXITY作個比較可能會更加清楚佢既性格吧.

上篇文章題及到ATM-1S係屬於中性偏小甜, 能量強勁. 而今次ALLUXITY比ATM-1S無論在所有音效既所有項目上, 都高出兩班. 當然 這是不公平的比試, 但我想講既係, 前後級比起合併機, 依然有著明顯既優勢. 但雖在音效上, ALLUXITY高出兩班, 咁都好正路, POWER ONE擁有200W@8ohm輸出, 大功率輸出對音場穩定性, 瞬間爆發力都有著絕對優勢.
但說到耐聽度, 柔和度, FINN似乎與膽機結下不解之緣. 所以聽左兩日, 我就試下將三塊SYMPOSIUM SEGUE拎走 (包括我部CD8). 所有器材直接放落SOLIDSTEEL板. 雖然出黎既聲效線條空間感大為下降, 但換黎既係中高頻肉地明顯提升. 起碼聽到一D大棚古典既時侯, 無呱呱嘈既感覺.

聽多兩首歌, 再試下墊返一塊SEGUE+COUPLERS比部CD8, 線條和分隔度都靚返小小, 又唔叫. 大音壓下, 氣勢比ATM-1S更強悍. 人聲小提琴有肉有感情. 聽感就像已將對FINN既所有強項都發揮至極限.

聽開屏風既我, 對高/超高頻既要求特別嚴格, ALLUXITY與FINN這次既配搭, 經過小小既配件調配, 其超高頻水準已達我既要求. 另以其高中低既平衡度, 價錢與外觀. ALLUXITY這套PRE ONE + POWER ONE絕對可以與同價位或更高價位既組合爭一席位.

~~後話~~

今次測試, 又一次証明左器材無罪! 屋企放多幾套配件較聲, 絕對是必要的.
當試完ALLUXITY + FINN後, 我就搬番我對屏風3.7出黎, 嘗試用POWER ONE推動. MAGNEPAN係4ohm喇叭, 前文所講, POWER ONE在4ohm輸出高達400w, 我估計推動屏風都應該無咩問題, 當播放之前測試ALLUXITY + FINN既曲目時, 我既估計果然無錯, 這配夾比我用緊既ARC+BRYSTON更為清秀, 飄逸, 尤其係超高既表現, 細節豐富到聽唔晒, 聽LIVE既空氣感好似現場一樣. 令到我立即下左一個決定 - 我最愛仍然係MAGNEPAN. 所以最終我都係還返對FINN比代理. 最唔開心既當然係我老婆啦, 屋企又要擺返兩大塊床板喺客廳.   

Retail price of Alluxity
Pre One - $72,000
Power One - $98,000

~~完~~

評分

查看全部評分

Good report!
回復

great report!
回復

Excellent Report!!
回復

呢套ALLUXITY可能岩我口味
我鍾意"更為清秀, 飄逸, 尤其係超高既表現, 細節豐富到聽唔晒, 聽LIVE既空氣感好似現場一樣"
回復

板大great report太多引有都頂得住.
回復

版主始終都係鍾意高瘦平
回復

個外型真係一絕,仲要係唔大部
回復

換咗對屏風啦,咁鬼阻訂
回復

好鐘意佢嘅簡約設計
可以搞返一兩場欣賞會就
回復

版主太過份, 又放毒功
回復

鎗皇餅主 始終都係 屏風die heart fans
回復

版主大人,點解會用大蛇去前級,反而用小蛇去後級呢,真心請教,因為小弟都想食蛇進補。
回復

waikeywi 發表於 2014-2-28 21:44
版主大人,點解會用大蛇去前級,反而用小蛇去後級呢,真心請教,因為小弟都想食蛇進補。
...

KING COBRA CX 與 zitron anaconda係兩代既旗艦, 所以其實兩條都係大蛇.

我個人鍾意用king cobra cx比後級係因為佢既力感好d, 而zitron anaconda就音效強d, 所以咪將佢比前級囉.
回復

甘應該系換左套ARC+Bryston 入套alluxity bor
回復

Good Gear.
What is the price, please pm me since I also have a pair or Magenpan

tks
回復

racewong 發表於 2014-2-28 23:51
KING COBRA CX 與 zitron anaconda係兩代既旗艦, 所以其實兩條都係大蛇.

我個人鍾意用king cobra cx比後 ...

感謝賜教,版主大人。
回復

餅主,好鍾意睇你D包膠,得閒就寫多D喇
回復

謝謝版主分享
回復

正確決定,恭喜!
回復