新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 10507|回復: 50

[後級] 德國後级

今日星期六下午没事忙,想去幫對APAvanti 揾部新後級,所以就去咗添置2/F揾Ivan 睇吓有乜好介绍。道出來意之後, Ivan 就介绍Sim audio W7接上 Avantera, 我想反正來了試吓無防,等机椄好開声,先來蔡琴,hm...mm 声底好甜,好有音樂感,定位与3D都好出色,聽了半小時之後,Ivan 哥播隻經典brother in arm,真過引,以150 watt, 8ohm 真不可想信咁好力,而且结像一点都没散,收貨有餘。當Ivan正在計折實價比我同意見到有部mono block,但又唔知乜牌子,問問當事人先,Ivan 話是德國Trigon monolog.樣子很靚仔,size又細細步,於是多口問句,可否試埋?當然是無問題啦,Ivan 叫多位同事幫手搬机,無想過咁细台机都成50磅—迈,—切槁掂,閘机,第一粒音出來,我与Ivan 都嚇了—跳,咁通透,空氣感—流,重播brother in arm,我真有点不舒服,那些底音的冲撃力使我感到好像譲人家一拳—拳打在心囗—樣,有人会覚得很爽,但—定不是我所愛。為了譲自己定一定,於是重播蔡琴,—開声,不得了,人声很硬,表現太快太行声,可能是放CAS吧,音尾收得很快,没音樂感,太HiFi了。如果閣下想聽Pop or Rock, Monolog is good match with AP, 可能大家都是德国血统吧,但要人声就,,,我合揀Si W7 啦,比較艶丽。Monolog 的性格有点像B仔。今次又捉蟲,又要傷精神去考累边部啱己,真頭痛!!!!

評分

查看全部評分

無須傷神,買高一級W8大o的火數,聽rock and pop都勁啦!
回復

多謝 t兄 分享
回復

Thanks for sharing.   I would suggest music first.  That is what your HiFi supposed to do.  
回復

Sim機配AP真係幾正,當年就係聽過Moon Evolution 650d + ASR E1 + AP中毒
回復

Law記 發表於 2014-3-16 11:13
Sim機配AP真係幾正,當年就係聽過Moon Evolution 650d + ASR E1 + AP中毒

依家中毒更深
回復

Law記 發表於 2014-3-16 11:13

換啦
回復

冇深到,深就買左Moon啦
回復

回復

回復

今日去試埋Hegel H4A SE, 大鑊又是好机—部,大力,高清,非常中性,音效非常扎實,HiFi音 嚮认前都用佢做 monitor 直到H30出现,唯一唔好是太大部。最後基於經濟許可之下,只有在Sim W7 与Hegel H4ASE 兩者中選一,請各師父,師兄,大師比比意見。。
回復

哈哈哈唔計我屋企部Gamut,兩部都係我最鐘意嘅後級!師兄你真有品味,simaudio 以製電見稱,聲音中性起動快樂性精準帶少少甜,力水更見一流!Hegel音樂感一流,三頻密度高而且對喇叭控制力亦見一班!如果聆聽音樂類型廣泛~simaudio !如果偏愛jazz小品人聲~hegel !
回復

一開聲就咁快下定論?是新機還是也煲好?
回復

Ckw 兄,兩部都是長煲的demo 机,所以參考價值頗高。

Joseph 兄,你给了我很好的提議,小弟就是喜愛Jazz,小品,人声,如 carole Kidd, nat king cole...琴姐等。
回復

Not completely agree with your comments on Trigon. 人声很硬,表現太快太行声 (maybe related to cable or AP as it sounds fast to me),可能是放CAS吧(agree),音尾收得很快,没音樂感,太HiFi了 (totally disagree). I listened to Trigon with Penaudio with better results (used to be carried by the same dealer).
回復

Kraftwerk2,

這只是個人感覺而矣! Trigon 配AP可能唔太match, 如果配B&W或ProAc会好很多!
回復

t93288 發表於 2014-3-16 23:39
Ckw 兄,兩部都是長煲的demo 机,所以參考價值頗高。

Joseph 兄,你给了我很好的提議,小弟就是喜愛Jazz, ...

入Hegel實無死
回復

Joseph 兄: hegel h4a se 加入我旳组合會匹配嗎?平衡度可以嗎?

CD                  : Audio Aero Prestige Signature
Pre Amp        : Audionet pre 1 G3 + EPS
Speaker         : Audio Physic Avanti
Power Amp   : Hegel H4A SE  或  Simaudio moon W7RS

請師兄指点
回復

t93288 發表於 2014-3-17 00:19
Joseph 兄: hegel h4a se 加入我旳组合會匹配嗎?平衡度可以嗎?

CD                  : Audio Aero Presti ...

無問題。我用過sim w8, 較斯文,Hegel d 聲冇咁扮野。
回復

再吾係換部二手Mark 23.5 都好。
回復