新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 16270|回復: 84

[請教] 想問下眾師兄點樣吳中黑膠毒

小弟我一向聽緊CD,但是最近俾D毒友扇到興合合想入黑膠坑。但是隱隱覺得自己是追潮流,同埋俾黑膠個撚樣毒到。忍一忍之下發覺得好多玩到好hight Class的師兄依然在度齋玩CD,咁是點解呢,求拍醒。
我個人就比較鐘意D膠聲,空氣感重,好真,深D又濶D及好自然亦好有質感。我都有cdt and cas, 覺得比較硬。
回復

I can't speak for others but can share my experience.

I am a big fan of Japanese Jazz from the 70s, a lot of the albums
were never released in CD format, I stocked up records even before
I bought my turntable. Eventually I got my hands on a 2nd hand
Nottingham TT and a cheap phono amp and later upgraded to my
current system which I think will stay with me in the foreseeable
future.

I think setting up the TT, tonearm and cartridge is a pain in the butt,
without a proper setup it sounded horrible period. I have to thank 2
members here doing all the dirty work for me. My advice is if you enjoy
tweaking your system and have the time to do it, go ahead. If I have the
choice I prefer CD's simplicity.

回復

t4455 發表於 2014-4-12 15:03
I can't speak for others but can share my experience.

I am a big fan of Japanese Jazz from the 70s, ...

I agree 。吳是黑膠吳好就是怕玩吳好
回復

其實有好多ching都有去試過玩黑膠,但有好多都係覺得好麻煩,未攪得靚聲已放棄了,所以我久不久就會留意下二手區,經常都執到好野。
回復

真係鍾意黑膠analog味就去馬啦,若然只係趕潮流或者想同朋友多d話題就要認真諗諗。玩膠一闊三大,盤臂頭,phono,pc同ic都要買,較聲要好用心機、時間
回復

只追潮流不如玩好cd
Cd都可以玩到黑膠咁
回復

sealteam4 發表於 2014-4-12 16:19
只追潮流不如玩好cd
Cd都可以玩到黑膠咁

你意思係dcs 對technics sl 1200 加個onkyo av amp mm phono?
回復

Law記 發表於 2014-4-12 16:05
真係鍾意黑膠analog味就去馬啦,若然只係趕潮流或者想同朋友多d話題就要認真諗諗。玩膠一闊三大,盤臂頭,p ...

嗯!已經醒左大半啦!特列是一闊三大!
回復

Bcbjbb 發表於 2014-4-12 18:06
嗯!已經醒左大半啦!特列是一闊三大!

塞翁失馬
回復

我覺係從兩三方面去考慮
1.analog 錄音。但是如果你有留意80年代初出的CD,你應發覺AAD > ADD > DDD 印在CD cover ,這三個英文字母,應分別代表 Recording Mixing Mastering,若然第一個變埋D ,咪已經講述了根本是數碼錄音。
2.舊黑膠靚analog錄音又要保存得好,又要啱聽,真是很難找到的。
3.剩下的是用analog 重播系統,even係重播新出再版碟(即源頭很大可能是由數碼母帶保全),好處事由唱針拾訊,避免經過光頭、數碼晶片及數碼處理,從而盡量避免數碼聲。
4.phono amp 要避免和數碼器材共用供電,最好獨立供電甚至不要和任何器材共用供電。
5.現代的phono Amp 若用opamp IC 那又不及舊式原子粒。
回復

如果無乜特別原因就唔好玩黑膠啦, 真係好麻煩的!
而且, 一路玩上去的話, 花費可以很可觀的喲!
回復

Kelvin11 發表於 2014-4-12 19:21
而且, 一路玩上去的話, 花費可以很可觀的喲! {: ...

你唔係咁同我講嘅

評分

查看全部評分

回復

ncwah 發表於 2014-4-12 19:43
你唔係咁同我講嘅

因為你有時間有金錢有耳朵有技術有地方有毒梟... 而且音響架仍然有吉位

評分

查看全部評分

回復

如果覺得玩黑膠玩得靚係難的話,其實玩hifi要玩得好都一樣難啫,有心玩一定得嘅
回復

Kelvin11 發表於 2014-4-12 19:47
因為你有時間有金錢有耳朵有技術有地方有毒梟... 而且音響架仍然有吉位   ...

我話再之前呀,喺會員音響分享區度呀
回復

Peter6L6GC 發表於 2014-4-12 19:00
我覺係從兩三方面去考慮
1.analog 錄音。但是如果你有留意80年代初出的CD,你應發覺AAD > ADD > DDD 印在CD ...

標汗 齋睇都覺攰,睇來真是冇周身刀千萬咪入黑店
回復

Kelvin11 發表於 2014-4-12 19:21
而且, 一路玩上去的話, 花費可以很可觀的喲! {: ...

嗯!睇來有時要信第六感
回復

ncwah 發表於 2014-4-12 19:53

有D貢嘅樹?

Anyway, 人係會變的, 唔玩黑膠唔知有幾煩, 唔知原來要洗咁多的...
回復

ncwah 發表於 2014-4-12 19:53

其實華哥真係有灑玩膠膠概條件架 個組合好聲,基本上已準備灑!真係等華哥拍板就成事
回復