新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 12117|回復: 91

[分享] 一次不公平的經驗,引發不公平的結果

一直很想換喇叭,今個月終於狠下心腸,以貌取人,只揀大家閨秀入門,而決定audit三款中型喇叭嘅performance, 耳聽為實然後扑鎚

以下為四款喇叭嘅不公平遭遇:

Gryphon Atlantis:
如果買Gryphon speaker, 就可以全套貴瘋聲,不過要過港島代理試都好像不一定有喺度。一日身痕,走上去旺角某某寄賣中心,發現有Atlantis, 實物個樣一流,驚為天人,便向店員表示想試機。
店員係一個年輕小伙子,非常不客氣表示價錢好貴。
被挑機的我問價,他說15萬便繼續打機。我表示想試,又見有老麥機,心諗同貴豐一樣厚聲可以模擬自己套機。店員不耐煩表示,要轉setting要搬機,一定要事先幾個鐘約好,又再打機。我吃了一肚氣,決定放棄。

Wilson Audio Sasha:
隨後上左旺角某佳二手音響。竟然有部好新淨嘅Sasha. 佢地用左瑞典出名前後級推動,配以英國神級dcs, 效果真係不得了的好,動態逼人,三頻平均。但不知所以,總係覺得唔係自己杯茶。莫非環境影響,又煙味又有強國人喺隔離?定係自己年齡漸大,高低音感受不如往昔?

Eventus Nebula:
之後走上去旺角友誠中心,去試Eventus Nebula.
以前聽過eventus書架,感覺係清爽……
試音室剛巧有擺放Nebula, 心想可以試清楚喎。
未試之前先吹下水,問喇叭嘅特色。
莫非當天運情不佳?中年店員超簡短回答“旗艦野樣樣好”
我表示明白係旗艦,但同我用開嘅jmlab主要有咩唔同?
店員答案係,唔同牌子唔同特色,冇再講解落去。
咁大個人未試過用20幾萬嘅產品,亦唔知點解冇人show我,所以唯有遲些約代理試多次。(咁就miss左同nebula緣份喇)

Focal Scala Utopia:
一直用開focal, 唔知點解upgrade喇叭唔係太想用返,去過尖沙咀代理度聽scala,依然係清爽,低音就比現用嘅強勁好多。不過自己想有新嘅衝擊。咁啱喺呢個討論區,見有Scala特別版,品牌版主又話仲有一對,碰巧又有一個鐘時間空檔,就閃上去中環代理。店員態度超好,講解亦詳盡。一聽之下,推反以前對focal嘅感覺,高音可以好貴麗,低音當然剛勁有力,個尾係鬆左小小…中音就……算係standard focal啦。個喇叭推到唔覺喺度,空氣感亦一流,速度… 冇可能有人會話focal慢㗎喎…

最後,店員仲講到俾個好價我㖭,最後一對唔買就好快冇。
頭暈暈下,落訂走人,財散人安樂。

評分

查看全部評分

good choice
I am using it.

評分

查看全部評分

回復

mingson兄,

Good choice x2!
Scala特別版 的音樂感確實比普通版高了唔止一班!

今時今日,又是這等狗眼看人低的態度,可惡!可悲!
回復

hi mingson hing, what is the asking price of the 2nd hand sasha and what color?
回復

恭喜恭喜
回復

香港有d hifi鋪狗眼看人低
你唔擡10-20萬係佢面前佢簡直唔想show你
其他師兄可以試下呢條橋
俾500揾個大陸自由行
話呢個係我表叔
想買對喇叭返去福州威威
店員乜都俾你試
真係雞脾都有得你食呀
回復

仲唔換頭像?
回復

恭喜哂
回復

回復

恭喜! 好可惜無試 Nebula... 佢高低伸延,三維高間感,三頻平衡都俾我留下極深印像,如果當時東哥響鋪頭招呼就唔同了。
回復

未試過Gryphon Atlantis就決定真係可惜
但都恭喜師兄買到心儀喇叭
出面D X街Sales係咁串架喇,我都遇過唔小啦!
佢哋唔識做生意,淨係企响度打機,玩電話,有乜用吖,代理Service會比較好D
回復

恭喜恭喜
回復

師兄,其實友誠有些店員狗眼看人低, 有些根本不懂答你的問題, 唯有空泛答幾句,
旺角二手店根本做大陸客, 見你香港人,答你都傻.
回復

請恕直言,ching其實應該好好歹歹試埋Atlantis 同 Nebula才落搥, Scala 質素比之前用開嘅Focal高丶即時定能深深吸引到閣下,已經贏盡先入為主!

評分

查看全部評分

回復

congratulation, Ching, good choice, good look, good sound
回復

willip 發表於 2014-4-17 09:08
hi mingson hing, what is the asking price of the 2nd hand sasha and what color?

as i remember, should be grey in color.
but dont know if it was sold to mainland customers...
回復

vocalrich 發表於 2014-4-17 09:50
香港有d hifi鋪狗眼看人低
你唔擡10-20萬係佢面前佢簡直唔想show你
其他師兄可以試下呢條橋

回復

昇和職員服務有水準有禮貌,貴少少都值啊!

評分

查看全部評分

回復

Siuping 發表於 2014-4-17 10:03
恭喜! 好可惜無試 Nebula... 佢高低伸延,三維高間感,三頻平衡都俾我留下極深印像,如果當時東哥響鋪頭招 ...

以前試聽過eventus書架,印象係清爽,其他嘅感覺唔記得lu~
回復

eddytt 發表於 2014-4-17 10:19
師兄,其實友誠有些店員狗眼看人低, 有些根本不懂答你的問題, 唯有空泛答幾句,
旺角二手店根本做大陸客, 見 ...

二手店其實服務都不俗,因為佢地真係急住想賣嘅,除非遇着那些太特別的……
不過,環境就梗係友誠同代理會好好多
回復