新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 13954|回復: 27

[喇叭] Usher S-520 開箱

兩年前已想買呢對喇叭夾胆機仔玩 2-channel sytem,無耐當時在香港揾唔到黎買,所以入了隻QUAD 11L 頂住引先  

雖然英國妹QUAD 都不錯,交足功課 ,但係始終都係想玩下台灣妹 Usher ,最近發覺香港又有得賣 Usher 了,所以二話不說接左佢入宮,一嘗所願!  

評分

查看全部評分

係邊度有得買,幾錢對呢?
回復

skhgc 發表於 2014-4-20 22:49
係邊度有得買,幾錢對呢?

已pm
回復

幾錢對呢?
回復

我都想知價錢同地點 :D
回復

恭喜師兄
回復

多謝樓主分享, 白色好靚仔
回復

有新玩具玩!
回復

恭喜有新玩具玩
回復

依對以前玩過,抵玩又靚聲!好野黎。

但台灣買平好多。

評分

查看全部評分

回復

係邊度有得買,幾錢對呢? PM me la, thanks!
回復

白色幾令仔
回復

台彎國寶 ! 白色好靚 ~
回復

個樣好似QUAD LITE 個種
回復

平靚正
回復

個look真係幾似Quad & proac 混合版 ...重係前氣孔 唔知對比11L聲音上有冇優勝呢 ?我都有興趣知道價錢同HK 邊度可以一試呢 ?
~THX !
回復

high glossy白色好靚仔
回復

剛用了一天,未 run-in 的情況下,感覺佢同我用開的 QUAD 11L 的聲底、特性好唔同完全係兩回事,S-520 比我初步感覺是比較似monitor 型喇叭音色無乜特別偏向,聲音是清、通果種,分柝力算幾高同動態大(動態大是在代理到的聽感),高音伸延好高好盡,真係好高一開箱插好線試已經聽到(所以我估千奇唔好配用銀線唔係一定over晒),但低音於現況就比較少同 QUAD 比少好多,可能要 run-in 一大排先煲番出d 低音!

QUAD 聲底就厚暖d,感覺上比交重味,聽人聲尤其男聲有d味道罩耳聽幾吸引,聽女聲都好但就會覺得個歌手大左二、三年,分柝力無 S-520咁高(厚聲的代價?),高音亦比S-520低無伸延咁盡,而換上純銀jumper 就接近d。低音QUAD 就相當不錯,我放離牆半尺多少少,佢d bass 又重又實,相當不錯,鐘意低音的一定不失望。(現期待 S-520煲好後低音的表現,因為之前d comment 都話佢d bass ok 的,睇下同 QUAD 有無得 fight )

更正小小初步聽感
原來自己攪錯左d 嘢 ,在換喇叭前因電源拖板執位,膽機暫時插住係隻雞拖(幾十蚊隻果d)攞電,昨晚突然醒起,跟住將膽機插番係用開的 Oyaide MTS-6 (用 Sommer 4mm 去牆蘇)  !

再聽番發覺低音多番d 重實番d,連帶人聲都厚左少少,當然d低音同隻煲到熟晒既 QUAD 比都重係有一段距離啦,但無之前咁遠 ;另外高音亦都收歛番d,無之前咁高咁利順番d 。 但整體特性都係大致好似上面講咁!

但不排除以上改變除左和換番好少少的拖板同電源線有關外,亦都同我密密火煲左隻S-520 約二十多粒鐘有d 關係

不過以上只係哩隻喇叭未完全 run-in 的聽感,所以不能作準,我諗起碼要煲佢200粒鐘至見到佢真章

回復

係邊度有得買,幾錢對呢? 請PM 我,謝謝!
回復

係邊度有得買,幾錢對呢? 請PM 我,謝謝!x2
thanks
回復