新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 12041|回復: 40

[請教] 電源處理

各師兄,因小弟搬入邨屋想為家中器材加電源處理器或隔離牛。
大約預算$20000,希望能比後級及加mult bar.
有乜好推介
second hand isotek titan + multilink?
回復

後級最好唔經任何電源處理器,直接從牆蘇取電。

可以既話最好拉獨立電源專線比Hi Fi/AV, 小小投資,大大改善。
回復

恭喜billy師兄搬新居。。
會唔會有毒辣影音房。。
回復

請問何謂「獨立線」?是指單純從屋內電箱(自動跳掣箱)拉一條HiFi專用線嗎?電箱內可有升壓及穩壓裝置呢?
回復

已拉獨立線但驚行雷
回復

diamondblack 發表於 2014-4-21 08:51
second hand isotek titan + multilink?

有好介紹?
回復

隔離牛可考慮Torus! 剛出了一個平價約兩皮model, 但不知比老頂AVR係列差幾多!
回復

billy250 發表於 2014-4-21 12:24
已拉獨立線但驚行雷

村屋?
回復

billy250 發表於 2014-4-21 12:24
已拉獨立線但驚行雷

行雷多數都唔開機, 似終有風險.
停一停, 忍一忍
回復

想知isotek titan 定 sina 5kva 好D
回復

吾0用!
回復

如果係我自己,如果電壓唔夠、日間唔夠220、晚上跌倒207咁上下,我會用。
如果電壓夠,用唔用便是個人口味。
回復

dickdoggie 發表於 2014-4-21 12:13
請問何謂「獨立線」?是指單純從屋內電箱(自動跳掣箱)拉一條HiFi專用線嗎?電箱內可有升壓及穩壓裝置呢? ...

「獨立線」指從電箱內經獨立fuse拉一條或多條電線比HiFi/ AV 專用。

再發燒D 就從電箱分一個獨立HiFi專用電箱。

再再發燒D 就同電力公司申請三相電。

回復

多謝指教!那麼,電壓不穩情況應該得不到解決吧?
回復

村屋就算獨立線都無用
好多人未住過村屋唔知情況
早上可以好定 220V ...... 到晚上真係20X都有可能
我親身試過睇住個錶由 227V ...... > 202V .......> 212V ....... > 207V .......... 不停地轉, 有鬼咁 !!! 又試過比閃電打中..... AV AMP 死亡...... 其他比UPS 救返, 但2隻UPS 就死左 !!!
所以..... UPS + SINA 3KV 係我必需品..... 後級用 3KV X2 (MONOBLOCK)
如果打死左前後級肉都赤
回復

如果隔離牛首選都係中村製作所或CSE!
回復

ching, please check this out.  This may help in your situation.

http://www.hifigallery.com.hk/tc/Products_Detail.asp?pID=616

I am using 1200c with independent cable from separated hifi fuse box.  Very quiet both in background during playback of music and excellent quality video playback in result.
回復

dickdoggie 發表於 2014-4-23 14:39
多謝指教!那麼,電壓不穩情況應該得不到解決吧?

又唔可以咁講,睇睇用咩電處。
平平地用SINE SRT3KV 或 SRT5KV 便是三千火及五千火的穩壓牛,再貴D可以買PS Audio P10 是電源再生兼穩壓。
再燒D,可以一串咁玩:SINE SAT5KV 》PS Audio P10 > Titan 咁去行隔離、再生穩壓加Filter。
訊源由另一串電處供電。
回復

hohoiho 發表於 2014-4-23 19:26
ching, please check this out.  This may help in your situation.

http://www.hifigallery.com.hk/tc/Pr ...

請問師兄係咪連 power amp 都入呢部電處?
回復