新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 9942|回復: 27

[解碼器] Audiolab M-DAC換火牛,結局篇

用隻英國RS火牛换咗原廠的牛仔,左邊個隻係原廠的

原廠係18火,RS牛就100火,大咗 5 倍半。原廠空載有16.3v,開機就14.7v。RS牛就開唔開機都一樣,15.3v

暫時用番原廠線,單純比較牛牛的聲音。琴晚一開聲,三頻均衡,冇惡聲,不過就好紧。先唔斷電煲24個鐘睇睇。

評分

查看全部評分

Thanks for sharing
回復

wa~ good try
回復

淨新焊口而會死下死下紧和無晒Harmony, 期待Jakie兄有100小時煲熟的報膠
回復

有心有技術的發燒友 thx for sharing
Jackie Ching 想問下係咪所有關於音響的物件,也要(煲)一段時才會發揮出最好的性能?
Thank you
回復

Thanks for sharing.  It seems complicated
回復

台灣有檔野,版子係 Aune,係露天有得訂比 M-DAC 用既環牛,圍返都係千零蚊,
不過就無乜人講掂吾掂…吾知呢樹有無師兄試過呢?
回復

期待..分享成果
回復

LamTszHoPo@FB 發表於 2014-4-25 16:25
有心有技術的發燒友 thx for sharing
Jackie Ching 想問下係咪所有關於音響的物件,也要(煲)一 ...

chip與管當然要煲,而膽更加係生命週期中毎段日子都唔同聲,最靚聲就算係500-2000hr個段。

其他元件,基本就係三類。感性元件、容性元件舆阻性元件。其中感性元件最需要煲,容性次之,阻性煲過差别最小。感性元件除了電感外,重有喇叭、火牛、音頻牛。煲50小時開聲,100小時可以分辨音色及音貭,200小時方穏定。火牛要靚聲,就要养牛,即係7x24小時唔斷電,小弟隔離牛同DAC的External Suply就從不斷電。

IC、PC、SC因爲多使用多芯線相絞編織,所以就三種性貭都齊,所以一定要煲,煲過就大不相同。單芯線會相對簡單,不過影响聲音差别在於金属材料種類、純镀、鍍層、外壁光滑程度、以及屏蔽層。而镀層及屏蔽層與線基仍然存在容感問題,所以煲過會有不同,祇是差异會小於多芯線。而機内無镀層的單芯裸線,比如端子到PCB的一小段裸線、或膽機搭棚用的裸線,就煲唔煲都差唔多。不過此種材料真係用到少之又少。

評分

查看全部評分

回復

JackieEason 發表於 2014-4-26 09:38
chip與管當然要煲,而膽更加係生命週期中毎段日子都唔同聲,最靚聲就算係500-2000hr個段。

其他元件,基 ...

多謝Jakie ching詳細解答,獲益良多!
那是不是剛買回來前or 後級(應是所有內置火牛的音響器材)也最好連續供電,不用拔斷電,這樣會帶來好的效能。
Thank you very much
回復

新機連續煲200小時比斷斷續續煲效果明顯D。我部前級就從離唔闗機。
回復

JackieEason 發表於 2014-4-26 12:07
新機連續煲200小時比斷斷續續煲效果明顯D。我部前級就從離唔闗機。

明白明白! 有機會下次換前級我試下
因現在呢部係2手膽前 ,膽機是不是不能夠長期唔熄機呢
THANK YOU
回復

師兄
开声效果如何? 提升多吾多?
我用緊8200cdq 都有打算換牛,有咩推介?
其實我想用雙牛
數碼模擬分開
回復

GOOD TRY, GOOD JOB
回復

隻牛咁大有無干擾,能否放回機箱內
回復

澳門客 發表於 2014-4-29 14:34
隻牛咁大有無干擾,能否放回機箱內

External power suply, 所以點玩都得 怕佢有干擾架,摆遠D囉,我摆到離部DAC三呎遠。
回復

JackieEason 發表於 2014-4-29 14:58
External power suply, 所以點玩都得  怕佢有干擾架,摆遠D囉,我摆到離部DAC三呎遠。 ...

ext當然可以,但ext不方便,一揪二lung又插又盒,始終不方便,最近我部lexicon mc1燒咗個開關供電,我本來都想做個外置,但想來想去,環繞解碼已經很多接線,還再加插加線搞外置供電,於是就想做在機內,mc1機內原位置空間很細,實在很麻煩
回復

終於,過咗咁多日,有結果喇。

RS牛煲咗50個鍾再听,就唔會覺的動態壓宿,兩頭延伸亦都够。聲音表現偏低頻,偏得好多。不過喇叭脚架的鉄砂加多D可以教番離。整體表現非常洪亮大氣,听電影 《The Rock 》的sound track,低頻層次非常了得。听大型管弦樂《基輔大門》,豪不費力,举重若輕。

好話講完。唔好就係中高頻砂石明顯。可能同隻牛的火數太大有闗。不過小弟手上冇細火數的RS牛,無法驗証。

評分

查看全部評分

回復

再試 Talema 30火環牛。
回復

用翻原廠線接駁 Talema 火牛開聲,發覺高低頻表現同原廠火牛非常接近,無需用線材或調整喇叭脚架去遷就。(當然喇,Audiolab 8200CD\CDQ\DQ都係用紧 Talema 火牛)。不過M-DAC本身用方牛,而方牛會比較厚聲,反過離用環型牛就會中頻薄。听玉置浩二的《To me》的人聲好明顯,玉置hing變成十幾岁靚仔。

一於用Furutech FI-11 Gold插頭,可以等中頻厚翻。不过手頭就冇PC可用,临時DIY一條頂住先。

手頭就得Oyaide 1430-16 單晶銅POCC-A機内線,此款是最粗型號,有52條之粗,其實比M-DAC原廠PC線芯仲粗。又咁啱有段屏蔽銅網,套埋機内線。Fit到痹。

再加护套,用热宿管封口。

加装Furutech FI-11 Gold插頭。前後三個字時間,一條三呎長PC搞掂。開聲,不得了。听Rebecca Pidgeon的《Spanish Harlem》,開場的Double Bass非常有弹性,人聲亦都相當潤澤。再听Salvatore Accardo的《Diabolus in Musica》當中的《La campanella》,小提琴的貭感與樂隊氣势都非常之好,而且聲音密度大咗好多。M-DAC换牛提升明顯。

到此,循例先煲50個鍾再听。

50個鍾之後,听《Jazz at the pawnshop》的《High Life》,發現低頻放松好多,聲音冇咁恒,整體偏低頻。高頻唔够光輝。當然,换PC或加喇叭脚架的鉄砂可以調較番離。

手頭有一隻Oyaide P-046插頭,會比镀金的Furutech兩頭延伸好。换上試下。果然如是,而且唔作其他調整,高低频比例亦可以。相對离講,Furutech FI-11鍍金比較有味度,而Oyaide P-046會清淡,但延伸好D。
回復