新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 43633|回復: 125

[兩聲道] 老亨爺家訪報告

許多高人都家訪過老亨豪宅,掌門府報告都不少,真係寫無可寫,粗粗地加幾筆:
信佬佬掌門大觀園聽後感

上星期六上午,我約埋MDLP 同PP1000 一齊朝拜掌門府。一入老亨府第,即俾豪宅氣勢所攝服,嘩!個廳洗吳洗咁大呀!Patrick即時meet 我一吓 叫我冷靜,唔好失禮人。步入大廳,跟著套黃金組合程現眼前,成套系統簡直無懈可擊,頂金 Accuphase M6000 + C3800 +DP510 + AP speaker + JR Zet3唱盤= 天仙佩,完美組合 。加上市區豪宅空中花園,濶大之聆聽環境,原原本本地將樂曲重播出呢,好比有隊管弦大樂隊在價面前演奏咁迫真。吳識點形容,總之舒服,耐聽,自然,不誇張,不造作。
同場加演一段小插曲,話說掌門選播了幾首流行曲同小提琴,有CD有LP,跟著播出梅艷芳膠膠後,掌門問眾人意見。PP話套組合播CD有CD味,比美LP味; 播LP有LP味,又有CD味。眾人一至認為好奇突,CD 同 LP 不相伯仲。理論上LP應稱先d!大家心中盤算著,原來掌門係真老實人,成日話自己衰聲,原來係真的。大家心諗坐多一陣就學才子快閃了。再聽多兩隻後,眾人一致認為個盤未開光,可能要搵高人如佛聯會覺光法師、天主教陳日君主教同佢聖水開光至得。講笑姐,搵梟哥攪攪佢最實際,可能更上一層樓。跟著我搵隻鼓王 同 Wellington's Victory 去爆爆佢,開始不俗喎。精準、中高到位,低音都過關,當然不可同十五吋低音比。此非AP強項。
過了個半鈡,差不多去食lunch。掌門攞隻亞Lam LP 播三人行,一開聲,眾人眼前一亮,好掂,仲靚過當日係亞洲聽果套。再播隻張德蘭情義倆心堅,眾人即媽媽聲,原來獎門套機係要煲超過一粒鐘,先至可以進入最佳狀態。
AP夾金仔聽流行曲非常好聲,好甜,氣氛好好。交響樂氣勢澎湃,浸浸低頻響耳後(廳後牆)位置滲返出嚟。空間感非常好,定位音場非常好。
總結: 斯文聲,聽人聲,小品,流行曲.... 一流。
經此一遊後,坊間即湧現一段打油詩:
欲問仙音何處有,
牧童遙指杏花邨。

評分

查看全部評分

掌門府
回復

欲問仙音何處有,
牧童遙指杏花邨
……………………巧不能同意更多
回復

掌門府
回復

回復

多謝信兄上午幫套機開光,下午一開聲已經行正了。
回復

勁夾堅我發夢刀發5到咁正嘅組合
回復

掌門府並不是浪得虛名
回復

正正
等我加佢入金嗓子同好會 page 1 先
回復

Nice文章

不過有幾句不敢認同 甘樣寫比較貼切D     

"一入老亨府第,即俾簡陋嘅怖置所嚇親,嘩!個廳洗吳洗咁細呀!"

"加上郊區住宅天台屋,細到無倫之聆聽環境"
回復

pp101 發表於 2014-6-22 22:12
欲問仙音何處有,
牧童遙指杏花邨
……………………巧不能同意更多 ...

幾時到你呀  幻影1000
回復

ncwah 發表於 2014-6-23 09:37
掌門府並不是浪得虛名

掌門府係名不符十呀     

你讚我D雞靚仲好, 我主要觀賞用
回復

henrykee 發表於 2014-6-22 23:40
多謝信兄上午幫套機開光,下午一開聲已經行正了。

少亨, 同你度好30個黑膠組合了
回復

OldHenry 發表於 2014-6-23 10:51
幾時到你呀  幻影1000

支筆冇墨水,冇金信爺咁好文彩,但佢已經講灑樹十出來了
回復

pp101 發表於 2014-6-23 10:55
支筆冇墨水,冇金信爺咁好文彩,但佢已經講灑樹十出來了

甘你幾時開放, 我幫你寫
回復

唉,你地就好啦,我都好想去亨爺大宅學野

評分

查看全部評分

回復

OldHenry 發表於 2014-6-23 11:02
甘你幾時開放, 我幫你寫

掌門!貧民區,你呢唔呢架
回復

OldHenry 發表於 2014-6-23 10:54
少亨, 同你度好30個黑膠組合了

30combinations?

please list out the cheapest 5 combinations. thanks
回復

henrykee 發表於 2014-6-23 11:05
30combinations?

please list out the cheapest 5 combinations. thanks

甘咋傻, 你知30個係乜意思嘅

回復

pp101 發表於 2014-6-23 11:05
掌門!貧民區,你呢唔呢架

幻影1000單點臂王, 你話會唔會住係貧民區吖

回復